Topuklu ayakkabı kazası, işte iş kazası sayılacak

Topuklu ayakkabı kazası, işte iş kazası sayılacak
10:00 - Ağustos 25 2020 Salı

Akıllara durgunluk veren olay, 2006 yılında özel bir banka şubesinde meydana geldi. Bol pantolon ve topuklu ayakkabılarla işe gelen bankacı, hayatının şokunu yaşadı.

Müdürün odasından masasına dönmek isteyen kadın, uzun topuklu ayakkabılarının bol pantolonuna takılması nedeniyle birden merdivenlerden aşağı yuvarlandı. Yaralı kadın, olay yerine gelen 112 Acil Servis Ambulansı tarafından hastaneye kaldırıldı. Raporlama döneminde kovulan genç bankacı, şikayetini yargıya taşıdı. İşyerinde yüksek topuklu ayakkabılar için gerekli önlemlerin alınmadığını iddia eden banker, İş Mahkemesi’nin kapısını çaldı ve olayın iş kazası olduğunu belirterek maddi ve manevi tazminat istedi.

Tarafları dinleyen mahkeme, davacının mesai saatleri içinde topuklu ayakkabılardan dolayı merdivenlerden düşmesinin iş kazası olduğuna hükmetti. Davalı banka karara itiraz ettiğinde Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, davacının geniş bacaklı pantolon ve sivri topuklu ayakkabılar giymesine rağmen işyerinde merdivenlerden düşmesine karar vererek kararı bozdu. hata.

Yeniden yargılamanın ilk kararında mahkeme direnince bu kez Yargıtay Genel Kurulu devreye girdi. Kararda; Davacıya, sanığın bankadaki merdivenden düştüğü, iş kazası sonucu bacağının kırıldığı ve bu nedenle sağlık raporu aldığı, iş sözleşmesinin feshedildiği anımsatıldı. rapor ve tazminat talep etti. Davacının; Yüksek Tıp Kurulu ve Adli Tıp Kurumu İhtisas Daire Başkanlığı raporuna göre kararın yüzde 36,2’si şu şekilde verildi: “İş güvenliği uzmanlarından oluşan uzman heyetinin raporuna göre sanık ve davacı İş kazasının meydana gelmesinde yüzde 50 kusurlu olup, manevi tazminat talebinin kısmen kabulü ile davalıdan yasal faizi ile 40 bin TL manevi tazminat tahsiline karar verilmiştir. İş kazası tarihi olan 14.12.2006 itibari ile suçlandı ve fazlalık talebi reddedildi. Hukuk Bürosu’nun iptali ile mahkeme ilk kararında direndi. ”

Yargıtay Genel Kurulu’nun davalı bankanın mahkemeye sunduğu ‘İş Kıyafeti Uygulama Esasları’nın davacıyı haklı bir konuma getirdiği vurgulanan kararında; “Özel Daireyi bozma kararında, davacı işçinin bol pantolon giymesi ve sivri topuklu ayakkabı giymesi nedeniyle meydana gelen kazada ciddi bir kusuru olduğu için davalı işverenin kazadan sorumlu tutulamayacağı belirtildi. Belirtilen yönetmelikte iş kadınının nasıl giydirilmesi gerektiği belirtilmekte ve bu tespit doğrultusunda davacı işçinin kaza günü giydiği elbise ve ayakkabıların olduğu anlaşılmaktadır. Davalı işveren tarafından gerekli iş güvenliği ile ilgili eğitim, denetim ve denetim görevlerinin yerine getirilmediği anlaşılmaktadır.Bu durumda atıfta bulunarak verilen direniş kararından bahsedilemez. yerel mahkeme tarafından açıklanan hususlar usul ve kanuna uygundur.Ancak, diğer temyiz itirazları t tarafından incelenmediğinden Geri dönüş nedenine göre, dosyanın bu yöndeki soruşturma için Özel Odaya gönderilmesi gerekir. “

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi