Habercilik Nedir?

Kısaca habercilik bir haberi usulüne göre derleyip toparladıktan sonra haber değeri olup olmadığını sorgulamak ve haber değeri taşıyorsa onu hakla paylaşmaktır. Habercilik gerçeği yansıtma olayı olarak da adlandırılabilir. İster magazinsel bir haber isterse siyasi hayatta yaşanılmış bir polemik olsun her haberde uyulması gereken kurallar vardır. Bu kurallar içerisinde dürüst bir şekilde hazırlanmış haber her zaman kalitesi ile ses getirecektir. Habercilik 5N 1K kuramına dayalı bir meslektir. Bu kurallar dâhilinde hazırlanan haberler habercilik kalitesi yüksek haberlerdir. Toplumu ilgilendiren haberlerin ve olayların duyurulması için gece gündüz çalışan haberciler, tarafsız olmak zorundadırlar. Sadece gerçeklerin yansıtıldığı haberler ile oluşabilecek hezeyanın da önüne geçilmiş olacaktır.

Habercilik Neden Önemlidir?

Teknolojinin bu denli büyüyüp geliştiği toplumlarda habercilik daha da önemli bir hale gelmiş bulunmaktadır. Habercilik, haberlerin bir an önce doğru ve tarafsız olarak yansıtılması açısından büyük önem taşımaktadır. Edinmiş olduğumuz haberler ışığında hayatlarımızı kontrol altına almak mümkün. Yurtta ve dünyada olup biteni öğrenerek ona göre davranmak çoğu zaman hayat standartlarımızı daha yüksek kalitede yaşamamıza imkân vermektedir. Pek çok kategoriye sahip habercilik sayesinde artık genel kültürden ekonomik faaliyetlere, siyasetten dünyanın sağlık gündemine kadar pek çok olay hakkında doğru bilgilere erişmiş olmaktayız. Bir olaydan haberdar olmak onun hakkında tedbirli olmayı sağlayacaktır. Bu nedenle habercilik önemini gittikçe arttıran bir dal olarak hayatlarımızı aydınlatmaya devam edecektir.

Habercilik Nasıl Yapılır?

Haberciliğin esasını oluşturan bel kemiği kurallar vardır. Bu kuralları mesleğine yansıtmış olan haberciler daima en iyi haberleri yakalamakta ve kaliteli haberleri hedef kitlesine sunmakta başarıyı yakalayacaklardır. Habercilik yapacak kişinin tarafsız olması en önemli özekliklerden sadece birisidir. Haber değeri olan olayları ayıklayabiliyor olmak da haberci vasfında olmazsa olmazlardan birisidir. Habercilik yüksek dikkat ve pratik zekâ isteyen bir meslek dalıdır. Olayları yakından takip etmek haberciliğin esasları arasında yer alır. Bir haberci haber alacağı olayı yakından takip eder, olayı oluş aşamaları ile not eder veya mümkünse görüntü ile haberi destekler, sonrasında ajansına haberlerini aktararak gerekli görülen düzenlemeler yapıldıktan sonra haber halka arz edilir.