En çok tanınan Sivas Şarkıları Listesi

En çok tanınan Sivas Şarkıları Listesi
20:28 - Temmuz 30 2019 Salı

Sivas özellikle türküleriyle tanınan bir kent olduğu için türkü diyarı bir bölge olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Şarkışla ilçesinde dünyaya gelen Veysel Şatıroğlu (Aşık Veysel) Sivas’ın simge isimlerinden birisi olmakla birlikte Anadolu kültürünün en bilinen aşıkları arasında yer almaktadır. Bundan dolayı Sivas kaynaklı çok sayıda farklı türkünün günlük hayatımızın içerisinde bulunması mümkün oluyor.

Yüreklerde İz Bırakan Sivas Şarkıları

Ülkemizin türkü cennetlerinden birisi olmasından dolayı Sivas şarkıları ve ozanlarıyla tanınan bir kentimiz olarak karşımıza çıkıyor. İşte Sivas’a ait tüm ülke genelinde tanınan türkülerin ilk 5’i:

  1. Sivas’ın Yollarına
  2. Sivas Ellerinde Sazım Çalınır
  3. Yeşil Ördek Gibi
  4. Madımak Oylum Oylum
  5. Zeynebim

Sıraladığımız tüm bu türküler; tüm Türkiye’nin benimsediği ve pek çok insanın yüreğine aşka dair ve sevdaya dair tohumların ekildiği ezgiler olarak tanımlanıyor. Yine bu türkülerin tamamı sevgi, saygı, özlem ve vuslat duygularının aktarılmasını sağladığı için seven gönüller tarafından büyük bir beğeni duygusuyla karşılanıyor.

Sivas’ın Halk Müziğine Katkısı

Bulunduğu coğrafyanın çok ötesine farklı bir müzik iklimi yaymayı başarmış olan Sivas şarkıları ile birlikte şairleri, ozanları ve şarkıcılarıyla da ön plana çıkan bir kentimizdir. Özellikle Aşık Veysel gibi Yıldızeli-Banaz Köyü kaynaklı olan Pis Sultan Abdal da halk müziğinin önemli imgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca Kangal ilçesinde yaşamış olan Aşık Ruhsati de halk müziğimizin önemli değeri olarak karşımıza çıkıyor.

Divriği ilçesindeki halk müziği yapısının daha çok Malatya ve Erzincan folkloruna benzer nitelikte olduğunu söylemekle birlikte Zara’ ilçesinin de kendine özel bir folklorik yapısının bulunduğu bilinmektedir. Zara ilçesinin önemli bir temsilcisi olan Halil Söyler; ilçeyi tüm dünyaya tanıtmakla birlikte ülkemizin önemli değerleri arasında yer aldığı da bilinmektedir. Muzaffer Sarısözen gibi TRT’nin emektar sanatçılarından birisini bağrından çıkartmış olan Sivas; çok sayıda şarkıcıyı da ülkemize kazandırmış ender şehirler arasında yer almaktadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi