Solucanlar Atık Çamurla Beslenecek

Solucanlar Atık Çamurla Beslenecek
18:09 - Mayıs 16 2019 Perşembe

Üniversite solucan gübresi AR-GE çalışmaları kapsamında belediye tarafından kullanılmayan ve atık olarak bulunan çamurları alarak bunları solucan gübresi yapımı sırasında solucanlara besin olarak kullanmayı planlıyor.

Cumhuriyet Üniversitesi solucan gübresi AR-GE çalışmaları kapsamında yapılan toplantıda solucan gübresi yapımı hakkında bilgilendirmede bulunuldu. Yapılan toplantıya Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Uğur Tutar ile çalışmanın ortak olarak yürütüldüğü kurumdan temsilciler katıldı.

SOLUCANLAR ATIK ÇAMURLA BESLENEBİLİR

Solucan gübresi AR-GE çalışması kapsamında yapılan toplantıda konuşan Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Uğur Tutar solucan gübresinin kilosunun perakende satış olarak 3,5 TL olduğunu tonunun ise 2 bin TL olarak satıldığını söyledi. Yapılan çalışmaların tam kapasite ile yapılabilmesi halinde yıllık 2 milyon liralık bir cirolarının olacağını belirten Tutar, asıl hedeflerinin solucan gübresinin satışının değil solucan satışını yapmak olduğunu ifade etti.

Uğur Tutar, belediyelere atık çamur konusunda danışmanlık hizmeti vereceklerini ifade etti. Belediyelerin atık çamurlardan kurtulmak için çok ciddi paralar harcadığını yapacakları proje ile belediyelerin bu harcamadan kurtulacağını söyleyen Tutar atık çamuru yedirdikleri birinci kalite solucan üreteceklerini de sözlerine ekledi.

Yapılan toplantıda konuşan Tutar son olarak belediyeye anahtar teslim atık çamur tesisi vereceklerini ve belediyelerin bu tesiste atık çamurlarını alıp solucanların beslenmesinde kullanacaklarını ve asıl hedeflerinin bu olduğunu belirtti.