Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin santrallere zemin açtığını söyledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin santrallere zemin açtığını söyledi
19:00 - Ağustos 9 2020 Pazar

Açılış töreninde eski başbakanlar ve eski meclis başkanı, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükak hazır bulundu.

Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bundan önce ülkemizi sağlık ve sağlık turizminde öne çıkaracak 1005 yatak kapasiteli acil hastanemizi ve 2 bin 682 yataklı Başakşehir Şehir Hastanemizi devreye aldık. Enerji, tarım ve ulaşımda tamamladığımız sulama tesisleri, barajlar ve çevre yollarını halkımızın hizmetine sunduk. Ekonomide duyurduğumuz destek paketleri ile işçiden sanayiciye, esnaftan çiftçiye, emeklilere hayatın her kesiminden halkımızın yanında olduğunu gösterdik. Dünyada belirsizliklerin arttığı ve yatırımların yavaşladığı bir dönemde birbiri ardına açıldık. Salgın sırasında birçok ülkede üretim durdurulurken herhangi bir arz sıkıntısı yaşamadık. Tüm dünyanın ihtiyacı olan yoğun bakım solunum cihazını rekor sürede ve dünya standartlarında üretmeyi başardık. Sadece vatandaşlarımıza ulaşmadık, bizden yardım isteyen dost ve kardeş ülkelerin yardımına koştuk. “Devletin yaşayabilmesi için halkın yaşatmasına izin verme prensibiyle, zorluklar karşısında pes etmeden, durmadan milletimize hizmet etmeye devam ediyoruz.”

‘GÜÇLÜ TÜRKİYE’İMİZİ HEDEFE DOĞRU YÜRÜYORUZ’

“Biri fildişi kuleyi kesen ahkam, milletimize karamsarlık yayılırken, büyük ve güçlü Türkiye hedefimize doğru kararlılıkla yürüyoruz” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Bu süreçte yenilikçi projelere imza atan özel sektör imzacılarımız, üniversiteler, TÜBİTAK gibi kurumlar stratejik kurumlarda gerçekten kritik sorumluluklar üstleniyor.Ülkemizin teknolojik altyapısı ve yetenekleri, TÜBİTAK’ın araştırma merkezleri ve enstitülerinin katkılarıyla her geçen gün daha da güçleniyor.Gebze ve Ankara’da teknoloji eko sistemine 7 farklı altyapıyı yenilerini ekleyerek ekleyeceğiz. Milli enerjik malzemeler laboratuvarımız, askeri mühimmatta kullanılan ve yurt dışından temininde sorun yaşayan malzemelerin üretimine katkı sağlayacaktır.Yüksek sıcaklıkta malzemelerde mükemmelliğin merkezinde, üretim, onarım ve bakım süperalaşım malzemeler yapılacaktır. W Yurtdışında bio malzeme, biyo-mekanik, biyo elektronik, 3 boyutlu mükemmeliyet merkezinde yapılan testleri tek elden gerçekleştirecek, ayrıca biyoteknolojiye dayalı malzeme ve sistemler geliştireceğiz. Motor mükemmellik merkezinde demiryolu, denizcilik, jeneratör ve özel amaçlı kullanıma uygun motorlar yurt içinde test edilebilmektedir. Böylelikle firmalarımız yurtdışındaki laboratuvarlara para vermekten kurtulmuş olacak ve ülkemizde büyük bütçeli motor geliştirme projeleri yapılacaktır. Özellikle güneş enerjisi uygulamalarında kullanılan cihazların kalibrasyonları ve test ölçümleri fotovoltaik, performans ve güvenli test merkezimizde yapılacaktır. Böylece yerli üreticilerimize zaman ve maliyet avantajı sağlayacağız. TÜBİTAK SAGE Çevre Test Merkezi sayesinde silah sistemi projeleri başta olmak üzere tüm çevre koşul testleri ülkemizde uluslararası stantlarda yapılacaktır. SAGE bünyesinde kurduğumuz yeni araştırma ve geliştirme hizmet binası ile milli mühimmat tasarım, yazılım ve simülasyonları alanında stratejik çalışmalar yürütülecektir. Bu laboratuvarlar sayesinde ülkenin 57 yıllık çınar ağacı olan TÜBİTAK’ı daha bütünsel ve tamamlayıcı bir işlev haline getiriyoruz. Bu vesileyle bilimsel araştırmalara ilgi duyan yetenekli çocuklarımıza müjdelemek istiyorum. Türkiye adına Fen Olimpiyatları daha da yükselecek, umarız TÜBİTAK Fen Lisesi öğrencilerinin 2021-2022 eğitim öğretim yılından itibaren eğitime başlaması. “Hizmete açtığımız laboratuar ve lisemizin bundan sonra hayırlı olmasını diliyorum.”

‘SANAYİDE DIŞA BAĞIMLILIK TEHLİKELİ BİR DURUMDUR’

Güçlü ve rekabetçi büyümenin yolunun katma değerli üretimden geçtiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milli güvenlik açısından saniyede dışa bağımlılık en az siyasi bağımlılık kadar vahimdir. Türkiye uzun yıllar acı çektiğimiz bir ülke. Kıbrıs Barış Harekatı’ndan terörle mücadelemize kadar tehditlere, baskılara ve gizli yaptırımlara maruz kaldık. Bir süredir Ege ve Akdeniz’de meşru haklara sahip olduğumuz konularda bile yeterince girişimde bulunamadık. Maalesef üretimde, ihracatta, diplomasi, savunma ve terörle mücadelede zayıflığın bedelini ödedik. 2002 yılında ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstleniyoruz, Türkiye ekonomisinin ihracat hacmi sadece 36 milyar dolar oldu. Bu ihracata yön veren 3-5 sektör varken endüstriyel altyapı da son derece zayıftı. Özel sektörü yeniliğe ve Ar-Ge’ye yönlendiren bir mekanizma yoktu. Devraldığımız bu ekonomide, özellikle üretim ve Ar-Ge altyapılarında gelişimi hızlandıracak bu yatırımları tek tek hayata geçirdik. Türkiye’nin gururu olan dev üretim tesisleri, işler, yollar, köprüler, hastaneler, hava alanları, halkımızın hizmetine sunuyoruz. Sadece yollar, köprüler, viyadükler, tüneller, sağlık tesisleri inşa etmedik. Aynı zamanda ülkemizin gelişen teknolojilerin pazarı değil, aynı zamanda tasarımcı ve üretici de olmasını istedik. Günü kurtarmaya değil, gelecekte mührümüzü vurmaya odaklandık. Yıllardır acı çeken, hayati projeleri iç ve dış gelir odaklarıyla sabote edilen ülkemizde özgüvenimizi yeniden kazandık. Hedefimize ulaşma yolunda büyük ve güçlü Türkiye, son 18 yılı sıfırdan inşa ettik, Ar-Ge ve girişimcilik ekosistemi. Teknopark 85 ile sahada çalışmakta olan ileri teknolojimiz, Ar-Ge ve tasarım merkezimiz ile Türkiye’de bin 607 ile ‘Yanımızda varız’ dedik. Ülkemizin geleceğine yol verecek en büyük teknoloji üssü olan Bilişim Vadisi’ni burada Gebze’de kurduk. Türkiye’nin hala burada, otomobil dünyasını tanıttık. Sadece Gebze bölgesinde değil, Türkiye’nin de cazibe merkezi haline geldik. Bilişim Vadisi’ne özellikle otomotivden ilgi her geçen gün artıyor ”dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN KOVİD-19 AŞISI SAĞLIĞI

Özel sektör, üniversite ve hükümet işbirliğiyle Kovid-19’a karşı aşı ve ilaç geliştirme projelerinde önemli mesafeler kat edildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünya Sağlık Örgütü listesinde, şu ülkeler arasında üçüncü sırada yer alıyor. ABD ve Çin’den sonra yerli aşılar geliştirmekteyiz.TUBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu öncülüğünde 8 farklı aşı projesi yürüten ve 10 farklı ilaç projesi yürüten bu proje, bugün bizimle birlikte yürüttüğümüz değerli hocalarımız ve paydaş kuruluşlarımızdır. Aşı adayı iki aşı adayına övgüler, çalışmamızda hayvanlar deneylerimiz başarıyla tamamlandı.Bunlardan biri etik kurul onayı, insanlar üzerinde klinik deneme aşamasına geldi.Türkiye, umarım yönetim kurulu tarafından onaylanan ilaç ve tıbbi cihazlar ile hemen ardından başlayacak Bu çalışma. aşı, hem de ilaç geliştirme faaliyetlerimizde tüm hızıyla devam ediyor. phy’miz tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır. Sicianlar favipirav etken maddesini baştan sona 8 hane içerecek şekilde sentezledik. ticari bir ürüne dönüştürdü. Ayrıca ilaç geliştirme alanında kendi özgün projelerimiz devam etmektedir. “Aşılama ve ilaç çalışmaları yapan bilim adamlarımıza ve bu süreçte sorumluluk alan kuruluşlarımıza gerekli desteği vereceğiz.”

Mustafa Biçer-Samet Kahraman-Mustafa Uslu-Hakan Öztürk-Orkun Kaya

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi