Barajlarda su seviyesi düştü, tasarruf alarmı verildi

Barajlarda su seviyesi düştü, tasarruf alarmı verildi
12:12 - Kasım 26 2020 Perşembe

İzmir’de Kasım 2019’da metrekare başına 92 kilogram yağış düşerken, bu yıl metrekareye 1,5 kilogram yağmur düştü. Yağışların az olması nedeniyle İzmir’de barajlarda su seviyelerinde düşüş yaşandı. Tahtalı Barajı’nın su seviyesi geçen yıl yüzde 65,29’dan bu yıl yüzde 36,04’e geriledi. Gördes Barajı’nın su seviyesi geçen yıl yüzde 9,2’den bu yıl yüzde 4,74’e düştü. Ürkmez Barajı’nın su seviyesi geçen yıl yüzde 52.38’den bu yıl yüzde 29.61’e düştü. Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’nın su seviyesi geçen yıl yüzde 49,34’ten bu yıl yüzde 13,36’ya geriledi. İzmir’in önemli barajlarından biri olan Tahtalı Barajı havadan izlenirken, su seviyesinin yüksek olması nedeniyle sular altında kalan bölgelerdeki kuraklık ortaya çıktı. Yer yer çatlakların olduğu toprak alanda midye kabuklarının ortaya çıktığı, su ile kapatılması gereken barajın çevresinde köpeklerin koştuğu görüldü. İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan, su tasarrufu konusunda uyarıda bulunarak, İZSU olarak gerekli tüm önlemleri aldıklarını ancak önümüzdeki yazın kurak geçeceğini belirtti.

“Barajlardaki su seviyesi hızla düşüyor”

Ege Bölgesi ve Türkiye’de bir kuraklık olduğunu dile getiren İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan, “Barajlarda bu kadar hızlı düşen su seviyesi; ayrıca yeraltı sularında seviye hızla düşüyor ancak yönetim olarak biz de önlem alıyoruz. Aynı zamanda DSİ Bölge Müdürlüğü ile iletişim halinde B planları hazırlıyoruz Önümüzdeki yaz çok kuru geçeceğini düşünerek önlemlerimizi alıyoruz Yeni su kaynakları kullanacağız Yeni arıtma tesislerinin bakımını, iletimini yapıyoruz. Bu yeni su kaynakları için gerekli hatlar ve bakımlar … Daha rahat bir yaz geçirebilmek ve bu sıkıntıdan daha az etkilenebilmek için tüm bu sorunları çözüp bu kış devreye alacağız.İZSU olarak tüm hazırlıklarımızı yapıyoruz, ama bunları yapmamız yeterli değil. En iyi kaynak, tasarruf edilen kaynaktır. Öncelikle halkımıza şu çağrıyı yapıyorum; lütfen suyu çok ekonomik kullanalım. Buna çok ihtiyacımız var ”dedi. İD.

“Geçen yıla göre 2 milyon 50 bin metreküp daha fazla su kullanıldı”

Pandemi döneminde su kullanımının arttığını kaydeden Özkan, şunları söyledi:

“Fazla su kullanılarak hijyen sağlanmamaktadır. Elbette hijyene dikkat edeceğiz. Hijyen, aşırı su kullanılarak değil, uygun su kullanılarak sağlanır. Pandemi döneminde Mart-Mayıs sonu arasındaki 3 aylık dönemde İzmir’de 2 milyon 50 bin metreküp daha fazla su harcandı. Salgın endişesi ile insanlar çok fazla su harcarlar ancak aşırı su değil, yeterli su harcayarak hijyen sağlanabilir. Tarımdan asla vazgeçemeyiz ama kırsal kesimde tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza bunu öneririm; Lütfen sulama yaparken damla sulama yöntemini kullanalım ve suyu ekonomik olarak kullanalım. Türkiye’nin su kaynakları sınırlı olan bölgemizi ve kuraklığa dayanıklı yem bitkilerini geçmemiz gerekiyor. “

“Bazı barajların su seviyesi yarıdan fazla düştü”

Barajlardaki su seviyeleri hakkında bilgi veren Özkan, “Bazı barajlarımızın su seviyesi yarıdan fazla azaldı, bazı barajlarımız daha az etkilendi. Önümüzdeki yaz geçirecek ek kaynaklarımız var, yani su, ancak bu suyu tasarruf etmeden kullanmamız gerektiği anlamına gelmiyor. Vatandaşlarımızdan bu yaz kimsenin susuz kalmaması için para biriktirmelerini istiyoruz. Gördes Barajı’nda su seviyesi 4,74’e düştü. Kutlu Aktaş Barajı’nda su seviyesi 13,36’ya düştü. Ancak geçen yıl su seviyesi yüzde 49’du. Kutlu Aktaş Barajı ve Gördes Barajı bu kuraklıktan çok etkilendi. Tahtalı Barajı en az etkilenen barajlardan biridir. Tahtalı Barajı’nda su seviyesi geçen yıla göre yarı yarıya azaldı. Geçen yıl yüzde 64 iken bu yıl yüzde 36,04’e düştü. Balçova ve Güzelhisar Barajları çok küçük barajlarımız arasında ancak önümüzdeki yıl faaliyete geçirilebilecek başka barajlar ve göletler var. Bunun için hızlı bir şekilde hazırlıklarımızı yapıyoruz ”dedi.

Ceren Atmaca – Sinan Yeniçeri

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi