Ziyafet sırasında et tüketimine dikkat

Ziyafet sırasında et tüketimine dikkat
11:00 - Temmuz 29 2020 Çarşamba

Kurban Bayramı’nı sağlıklı bir şekilde geçirmek isteyenlere önemli tavsiyeler veren İstanbul Gelişim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Öğretim Görevlisi. Üye Halime Pulat Demir, kurbanın etinin en az 24 saat bekledikten sonra tüketilmesi gerektiğini söyledi. Demir, dinlenmeden tüketilen etin sindirim sorunlarına neden olabileceğini belirtti.

“En az 24 saat saklanmalıdır”

Kurbanın dinlendikten sonra kesilip tüketilmesinden sonra etin 24 saat bekletilmesini öneren Demir, “Beklemeden yenen etler sindirim sistemi sorununa neden olabilir. Bu durum toplumumuzda fazla dikkat edilmiyor, ancak en azından tatilin ilk gününde et tüketimini öğle yemeğine kaydırmasına izin veriyor. 5-6 saatlik bir dinlenme süresinden sonra tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Güne sabahları doğrudan kavurma ile başlamak sindirim sistemi için çok rahatsız edici olacaktır. Bunun dışında et 6 ay boyunca -2 derecede tutulabilir. Buzdolabı torbalarında porsiyonlara ayrılabilir ve tüketime uygun dondurucuda saklanabilir. ”

Kronik hastalığı olanlar için “aşırı et tüketmeyin” uyarısı

Demir, özel hasta gruplarının bayram sırasında beslenme noktasında çok dikkatli olması gerektiğini söyledi. Özellikle bazı böbrek ve karaciğer hastalıkları için diyetlerde gram gram protein hesaplamamız gerekir. Et de çok zengin bir protein kaynağıdır. Bu nedenle, bu hastaların aşırı et tüketimi hastalıklarının daha ciddi ilerlemesine neden olacaktır. Nitekim fiziksel aktiviteler sağlıklı beslenme kadar önemlidir. Tüm uyarılara rağmen, bayramda yemek yemeyi abartanlar olacak. Bu süreçte, günün serin saatlerinde en az 45-60 dakika yürüyüş yapmanızı öneririm. ”

“Eti haşlanmış veya ızgara formda yiyin”

Kurban etinin pişirme yönteminin doğru seçilmesi konusunda uyardığı Demir, “Et tüketimindeki miktarlara dikkat etmemiz gerekiyor. Bir yemek olarak, öğle yemeğinde yemek için idealdir. Ayrıca tüketilecek etin pişirme yönetimi de önemlidir. Ülkemizde genellikle kavurma ve kızartma kullanılmaktadır, ancak kaynama yerine ızgara ve fırınlama yöntemleri tercih edilmelidir. Yenen et miktarı aynı olsa bile, pişirme yöntemiyle birlikte sağlığa faydalı veya zararlı olabilir. Ayrıca, özellikle akşam yemekleri için sebze veya baklagiller tercih edilmelidir. Salata et yemekleri ile tüketilmelidir. Pirinç pilavı yerine Bulgur pilavı tercih edilebilir. Sarma ve doldurma için sadece pirinç yerine pirinç, bulgur ve iç harç karışımı kullanılabilir. ”

Barbekü yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Demir, “Mangalda kömürleşmiş et tüketmeyin.” Dedi. “Mangal ve et arasındaki mesafe yaklaşık 15 santimetre olmalıdır. Izgara yapmak için et tüketimini göz ardı etmeyin. Porsiyon tüketimine tekrar dikkat edin. Porsiyon boyutları kişiden kişiye değişir, ancak kadınlar için 90-120 gram ve erkekler için 150-180 gram ayarlanabilir. ”

“Tatilde süt ve tatlı seçin”

Son olarak, tatlı tüketimi konusunda da uyardı Demir, “Biz yüksek tatlı tüketimine sahip bir toplumuz. Süt ziyafetleri özellikle bayram sırasında tavsiye edilir. Miktar konusunda porsiyon ayarlaması yapılmalıdır. Günün öğleden sonra saatleri tatlı tüketimi için uygundur. Burada yemekten hemen sonra tüketilmediğine dikkat edilmelidir. Tatlıyı en fazla bir porsiyonla tüketmenizi öneriyorum ”dedi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi