Yüzlerce kişiyi DEAŞ’a gönderdi, 10 çocuğun hiçbirini göndermedi

Yüzlerce kişiyi DEAŞ’a gönderdi, 10 çocuğun hiçbirini göndermedi
12:00 - Eylül 8 2020 Salı

Terör örgütü DEAŞ’ın Ayasofya-i Kebir Camii-i Şerifi ve bazı dernek, kuruluş ve siyasi açıdan önemli kişilere karşı eylem arayışında olduğu öğrenilmesi üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü çalışmalara başladı. Bu kapsamda örgüt üyesi Hüseyin Sağır, AK-47 uzun namlulu silah ve 5 şarjörle İstanbul’da yakalandı. Mahkemenin işitme engelli mahkemenin 18 Ağustos’ta tutuklandığını ve Dease adına çatışma bölgesinde sorumlu bir seviyede faaliyet gösterdiğini değerlendiren üst düzey bir kuruluş, Türkiye’deki stratejik yerlere ait şifreli mesaj programları aracılığıyla alınan talimatlar doğrultusunda, Siyaset ve bazı ekonomik hedefler için sözde sansasyonel emirlerin eylemlerini koordine eden Mahmud Türkiye Özden (47), 20 Ağustos’ta Adana’nın Seyhan ilçesi Yeşilbağlar Mahallesi’nde polis tarafından gözaltına alındı. Özden, 31 Ağustos’ta nakledildiği adliyede tutuklandı. Terör örgütünün sözde komutanı Mahmut Özden’in yakalandığı evde yapılan aramada çok sayıda belgeye el konuldu. Belgelerde, patlayıcı ve silahların teslim edileceği, grupların birlikte hareket edeceği bildirildi, eskizler, veriler ve haritalar ele geçirildi. Evdeki iki bilgisayarda Irak ve Suriye’den talimat aldığı ve ünlü siyasileri kaçırmayı planladığı iddia edildi. Gözaltına alınan Mahmud Hamza Özden’in oğlunun İstanbul’a gönderdiği güvenlik güçleri tarafından babasının Türkiye’yi devraldığı iddia edilen Özden’in görev emri olduğu kaydedildi. Adana polisinin gerçekleştirdiği operasyonla aralarında Hamza Özden’in de bulunduğu 5 şüpheli yakalandı. Mahmut Özden’in oğlu Hamza Özden ve örgüte üye olduğu tespit edilen sanıklar İstanbul’a sevk edildi. Bu zanlılar da çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Örgüte girdi ve sözde kadı oldu

2014 yılında DAİŞ üyesi olan akrabası MG tarafından DAİŞ üyesi olduğu öğrenilen Mahmut Özden, daha sonra örgüte hızla yükseldi. Özden’i örgüte üye yapan MG’nin bir süre sonra Suriye’ye gittiği ve YPG’nin eline geçtiği öğrenildi. Bu sırada Özden’in Adana’da sözde hâkimi olduğu örgüt mensuplarının suç işlemesi üzerine mahkeme kurup hakim olduğu belirlendi. Özden, teşkilat içinde bundan memnun kalmadı ve ilerleyen yıllarda DAİŞ’in Yamaçlı emiri olduğunu öğrendi. Bu arada 2015 yılından beri Adana Emniyet Müdürlüğü tarafından örgüte üye olmak, anayasal düzeni yıkmaya çalışmak, terör örgütü adına haraç toplamak ve gardiyanlara saldırmaya hazırlanmaktan 10 kez gözaltına alındı. Ancak bu tutuklamalar Özden’i durduramadı. Özden, 2017’de DEAŞ’ın sözde Adana Emiri oldu. Örgüt içindeki 2019 Özden grupları, Türkiye’ye bağlılığını taşıyarak kentin sözde Dease emirlerinin birçoğuna gitme çağrısı yapıyordu.

Yakalanmamak için asla cep telefonu kullanmadım

Özden’in tutuklanmasının ardından sözde emirin hayatına ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı. Şanlıurfa ilinde 2 eş ve 10 çocuk ile dünyaya gelen, yaralama, tehdit, şantaj vb. Talimatlar vererek eylem planlayan Özden, yüzlerce DAİŞ mensubunu, hatta bir çocuk dahi Suriye’de savaşa gönderdi. terör örgütü DEAŞ saflarında savaşmak için Suriye’ye. Göndermediği tespit edildi. Adana’da çocuklarına üst düzey sorumluluklar verdiği belirlendi. Gözaltına alınırken büyük oğlu Hamza Özden’in geçici olarak sözde emirliği yaptığı öğrenildi. Geçimini tuğla ve briket yaparak kazanan Özden’in hayatı boyunca hiç cep telefonu kullanmadığı, görüşmeleri yüz yüze ve yazılı olarak yaptığı da anlaşıldı. Pasaportu olmasına rağmen yurt dışına hiç seyahat etmeyen Özden’in haftanın belirli günlerinde örgüte üye teröristlerle düzenli görüşmeler yaptığı ve bu görüşmelerde DEAŞ personelini işe aldığı ortaya çıktı. Ayrıca tutuklanan Mahmut Özden ve oğlu Hamza Özden ile diğer aile fertlerinin yeni tip corona virüs testlerinin pozitif çıktığı öğrenildi.

Fatih Keçe

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi