Yerli otomobilin markası belirlendi

Yerli otomobilin markası belirlendi
15:00 - Ağustos 7 2020 Cuma

Bursa Gemlik’te seri üretime yönelik fabrika temeli atılan yerli otomobile yönelik çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, yerli otomobildeki son durumla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Karakaş, Türkiye, otomobil projesinde global firmalarla 10 adet gizlilik anlaşması imzaladıklarını belirterek, “Tedarikçi seçiminin yüzde 93’ü tamamlandı. Yüzde 78’i Avrupa ve Asya’dan yüzde 22 olacak. Ayrıca tabii ki Avrupa’nın açılışı “Bunların arasında Almanya, Fransa ve İtalya var.”

“2030 yılında toplam 1 milyon adet 5 farklı doğal elektrikli model üretilecek”

İnşaatın zemin güçlendirme işleri dahil 18 ayda tamamlanacağını belirten Karakaş, “TOGG Tesisi’nde üretim ve montaj hatlarının kurulmasının ardından 2022’nin son çeyreğinde ilk seri otomobil kayıştan çıkacak. Bin adetlik kapasiteye ulaştığında çalışan sayısı 4 bin 300’e ulaşacak. Tesiste üretim ve montaj hatları kurulduktan sonra ilk seri araç 2022’nin son çeyreğinde kayıştan çıkacak. 2030’da tesisin fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen TOGG’ye ait, tamamı doğal olarak elektrikli 5 adet olmak üzere toplam 1 milyon adet farklı model üretecek.Yerel içerik üretim başlangıcında yüzde 51 olarak ilan ettik.Türkiye’nin yüzde 10’unu imzaladık. Otomobil projesinde global firmalarla gizlilik anlaşmaları yapıldı.TOGG için tedarikçi tercihlerinin yüzde 93’ü tamamlandı, yüzde 78’i Türkiye’den, yüzde 22’si Avrupa ve Asya’dan farklı ülkelerden şirketlerdir. 00 milyon liranın üzerinde Ar-Ge yatırımı yapıldı. “TOGG’nin üretiminin başlangıcından itibaren pil modülleri ve paketleri yerelleştirilecek.”

“Elbette Avrupa’ya açılmak istiyoruz”

Araçla ilgili donanım bilgileri de veren Karakaş, “Aracımız 100 km’ye tek motorla 4.8 saniyede, çift motorla 7.6 saniyede ulaşıyor. Aynı şekilde tek motor ve 200 beygir gücünde çift motor ile 400 beygir gücüne sahiptir. Bataryamızın TOGG araçlarında kullanımıyla diğer ülkeler için bir pazar olmasını istiyoruz. Gebze’deki fabrikasını biz hallettik. Fabrikamızın kapanış tarihleri ile fabrikamızın açılış tarihleri uyuşmuyordu. Kendi ülkesinde başarılı olmayan bir firmanın ihracatta başarılı olacağını düşünmüyorum. Elbette bazı işler halledilerek Avrupa’ya açılmak istiyoruz. Bunların arasında Almanya, Fransa ve İtalya var “dedi.

Yerli arabanın adı

Marka benzeri bir endeks yaptıklarını belirten TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, “Yaptığımız endekste TOGG’nin marka beğenilme endeksi yüzde 73’e yükseldi. Bu nedenle şimdilik TOGG markasıyla devam etme kararı aldık” dedi. Karataş, “Üretimi tamamlandıktan sonra aracımızın isimlerini düşünüyoruz. Şu anda iki patent aldık. Yeni buluş ve fikirlerimizin patentini alıyoruz. Tüketicinin ve pazarın ihtiyaçlarına odaklıyız. Dünyada. Elektrikli otomobilde doğuştan bizim seviyemize gelmek mümkün değil. Tamamen orijinaliz. “Buna göre bir dağıtım planı düşünüyoruz.”

“Avrupa’nın en temizidir”

Fabrika, çevre dostu Karakaş olacağını da sözlerine ekledi, “Türkiye’de yasal sınır olan 9 1, Avrupa’daki yasal sınır ise 7’de 1 ile Avrupa’nın en temizi olma özelliğini taşıyor. Kısa döngüsü sayesinde yüzde daha düşük CO2 emisyonu ve karbon ayak izi Üretim, Ar-Ge, stil tasarım merkezi, prototip geliştirme ve test merkezi, strateji ve yönetim merkezi ve daha da önemlisi müşterilerimizin otomobillerimizi deneyimleyeceği Müşteri Deney Parkı , teknoloji ve markayı aileleri olarak alıyor, satın aldıkları arabalarını alıyor, eğleniyor, gelecek nesilleri teknolojiye teşvik ediyor. “Aynı çatı altında toplandığı için bir fabrikadan daha fazlası olacak.”

“NCAP’den en yüksek güvenlik seviyesi olan 5 yıldız alacak şekilde geliştirildi”

Mühendislik çalışmaları hakkında bilgi veren Karakaş, “Doğal olarak elektrikli platform, Euro NCAP’tan en yüksek güvenlik seviyesi olan 5 yıldız alacak şekilde geliştirildi. Elektrik / Elektronik mimari oluşturuldu. Şasi, batarya, elektrik motoru ve güç elektroniği parametreleri belirlenmiş ve entegre edilmiştir. Simülasyon çalışmaları ile konfor, performans ve kullanımı destekleyecek süspansiyon mimarisi geliştirilmiştir. “Gelişmiş sürüş destek sistemleri (ADAS), sensör, kamera donanımı, yazılım ve algoritmalar geliştirildi.”

Uğur Çetin

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi