Yayılma azalmazsa, korona riski büyüktür

Yayılma azalmazsa, korona riski büyüktür
08:00 - Temmuz 15 2020 Çarşamba

Devlet tarafından alınan tüm önlemlere rağmen, koronavirüsle mücadelede, toplumda yüzde 20 civarında olduğu tahmin edilen grubun kurallara uymaması nedeniyle istenen sonuçlar elde edilemez. Uzmanlar, özellikle İstanbul’da bu oranı en az yüzde 15-20 bekliyorlardı, ancak bu eyaletteki bağışıklık oranı yüzde 3 civarında kaldı. Toplum bağışıklığı hakkında konuşmak için, daha önce hastalığı olanların oranı en az yüzde 50-60 olmalıdır. Bu sonuçlarla toplum bağışıklığının olmayacağı ve koronavirüs riski en yüksek meslek grubu olan sağlık personelinin bile bağışıklık oranının yüzde 4 civarında olduğu tespit edildi.

200 BİN TAŞIYICI

Antikor testinin yanı sıra, araştırma sırasında bir kişinin virüsü taşıyıp taşımadığını gösteren PCR testleri de kullanıldı. Bu testlerdeki pozitiflik oranı binde 2,5 civarındadır. Türkiye’de yapılan istatistiksel hesaplamalara dayanarak bu sonuçlardan başlayarak şu anda 200 binden fazla virüs taşıyıcısı bulunmaktadır. Hiçbir belirti göstermedikleri için bu insanları tespit etmenin çok zor olduğu belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, virüsü yaymaya devam eden belirtilmemiş taşıyıcıları tespit etmek için kimin veya hangi grupların test edilmesi gerektiği üzerinde çalışmaya başladı. “Şu anda, ‘Hangi grubu test ediyoruz, bize daha iyi bir fikir veriyoruz?’ Örneğin, Organize Sanayi Bölgelerinde genç gruplara yapıldığı, göstermeyenlerin oranı çok düşüktü, rastgele testlerde oran da çok düşüktü. testler, bunu kime yapmamız gerektiği ”.

15 AĞUSTOSA DİKKAT

Bilim Kurulunda yapılan değerlendirmelerde Kurban Bayramı’nda yaşanacak hareketliliğin koronavirüs vakalarına yansımasının 15 Ağustos’tan itibaren alınacağı vurgulandı ve bu durum beklenmedik bir şekilde artarsa, erteleme de dahil olmak üzere bazı yeni tedbirlerin alınacağı vurgulandı. okulların açılması, gündeme gelebilir. Kurban Bayramı sırasında bazı illere kısıtlama getirilip getirilmeyeceği 25 Temmuz’a kadar vaka yoğunluğu takip edildikten sonra karar verilecek. Bir sonraki Bilimsel Kurul toplantısında bu konuda ayrıntılı bir değerlendirme yapılacağı belirtiliyor. hafta. Özellikle, Doğu ve Güneydoğu’daki bazı şehirlere, kasabalara ve bölgelere tatil sırasında giriş ve çıkışların sınırlı olabileceği yönünde görüşler dile getirilmektedir. Kısıtlama kararı alınırken, söz konusu ilin nüfus yoğunluğuna, tatil nedeniyle giriş veya çıkışları artırıp artırmayacağı ve ildeki son 15 gün içindeki artış oranına bakılarak verilecektir. İstanbul, Ankara ve İzmir’de herhangi bir kısıtlama olmayacağı, ancak son günlerde en yüksek vaka artışının yaşandığı Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi bazı illerde bazı sınırlamalar olabileceği öne sürülüyor.

KIŞ İÇİN HAZIRLIK YAPILMALIDIR

Uzmanlara göre, önümüzdeki 50-60 gün boyunca salgın hastalıklar çok iyi yönetilmelidir. Dava sayısı Ağustos sonuna kadar azalmazsa, özellikle Eylül ortasından sonra daha sıkıntılı bir tabloyla karşı karşıya kalabilir. Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelerde, “Toplum daha duyarlı olmalı, devlet şimdiye kadar yapılacak her şeyi yaptı. Şu anda, yaz koşullarında birbirinden uzak olan, açık havada olan insanlar tatillerde ve okullar açıldığında bir araya gelecekler. Kurallara uyulmaması, Mart ayına göre daha büyük bir patlama anlamına gelebilir. Çünkü kış önümüzde, bu insanları kapalı mekanlarda, işyerlerinde okula koyarsanız risk artacaktır. Bu nedenle virüsün kışın gelmeden önce yayılmasını azaltmak ve sağlık kurumlarının kış koşullarına hazırlanmalarını sağlamak gerekmektedir. Sosyal yaygınlık çok önemlidir çünkü kış mevsimidir. Kışın bu rakamlarla girilmesine gerek yoktur. ”

YOĞUN BAKIM% 100 ARTIYOR

Haziran başında, yoğun bakımda 600 olan vaka sayısı, bir buçuk ayda yüzde 100’den fazla artarak 1.200’ü aştı.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi