Yargıtay’dan gelen haberler yöneticileri üzüyor

Yargıtay’dan gelen haberler yöneticileri üzüyor
15:12 - Aralık 17 2020 Perşembe

Kararın gerekçesini açıklayan Yüksek Mahkeme, yöneticilerin fazla mesai ücretini kendi iş gün ve saatlerini kendileri belirledikleri için hak etmediklerine dikkat çekti. Bundan sonra, fazla mesai ücretleri, ancak işyerinde sorumlu yöneticiye talimat veren başka bir yönetici veya şirket ortağı varsa, üst düzey yöneticilere ödenebilir.

Özel bir şirkette pazarlama müdürü olarak çalışan genç, herhangi bir tazminat veya işçilik iddiası olmaksızın kapı eşiğine getirildi. İş Mahkemesine dava açan pazarlama müdürü, maaş ve prim sistemi ile çalıştığını, kıdem ve ihbar tazminatı ile diğer işçilik alacaklarının davalıdan tahsil edilmesini talep etti. Sanık şirket avukatı ise haksız davanın reddini savundu. Mahkeme davayı kısmen kabul etmeye karar verdi. Her iki tarafın avukatları karara itiraz edince Yargıtay 9. Hukuk Dairesi devreye girdi.

Yönetici için fazla mesai ücreti yok

Geçtiğimiz günlerde kararını açıklayan 9. Hukuk Bürosu, özel sektörde yönetici ve yönetici olarak çalışanların fazla mesai ücreti alamayacağına hükmetti. Fazla mesai yaptığını iddia eden işçinin bu iddiayı ispatlamakla yükümlü olduğunun vurgulandığı kararda; “İşyerinde üst düzey yönetici pozisyonunda çalışan bir çalışanın, görev ve sorumluluklarının gerektirdiği ücretlerin ödenmesi halinde fazla mesai ücreti alma hakkı yoktur. Ancak aynı yerde üst düzey yönetici pozisyonunda bulunan çalışana görev ve talimat veren başka bir yönetici veya şirket ortağı varsa çalışanın çalışma günlerini ve saatlerini kendisinin belirlediği söylenemez. Yasal sınırlamaları aşan işler için fazla mesai ücreti talep etme hakkı doğar. Bu durumda, şirket müdürüne veya bir yönetim kurulu üyesine, üst düzey yönetici açısından fazla çalışma yapma talimatı verilip verilmediğinin de araştırılması gerekir. İşyerinde yüksek ücretle çalışan üst düzey yöneticiye, işveren tarafından fazla çalışma konusunda net talimat verilmemişse, belirlediği çalışma saatleri nedeniyle fazla mesai ücreti talep edemeyeceği kabul edilmelidir. görevini gereği gibi yerine getirme noktasında. Davacının dilekçesinde, davacının satış ve pazarlama müdürü olduğu iddiasıyla dosya kapsamında dinlenen şahitler, davacının proje ve satış müdürü olarak görev yaptığını belirtti. Somut uyuşmazlıkta, çalışanın iş günlerini belirlemiş olup olmadığı, davacı ile aynı yerde çalışan ve davacıya talimat veren başka bir yönetici veya şirket ortağı olup olmadığını araştırarak sonuca göre karar vermek gerekir. ve kendisi, ancak eksik incelemeyle karar vermek yanlıştır. Ayrıca soruşturma sonrasında davacının üst düzey yönetici olmadığı tespit edilirse, fazla mesai ücretleri hesaplanırken, tanıkların çalıştıkları süre ile sınırlı, geçerli ifadeleri dikkate alınarak hesaplama yapılmalıdır. Temyiz edilen kararın iptaline oybirliğiyle karar verildi ”.

Süleyman Aydın

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi