Yangından sonra Gelibolu’yu ikinci tehlike bekliyor!

Yangından sonra Gelibolu’yu ikinci tehlike bekliyor!
19:00 - Temmuz 8 2020 Çarşamba

Çanakkale’nin tarihi Gelibolu Yarımadası’nda 6 Temmuz günü saat 15: 00’de başlayan orman yangını, şiddetli göbeğin etkisiyle kısa sürede büyümüş ve geniş bir alana yayılmıştır. Yangına hava ve toprak müdahale etti ve birçok orman çalışanı da çalışmakta olan cansiperane ile yangını söndürmeyi başardı.

Soğutma çalışmalarının yapıldığı bölgedeki köylüler de yaralarına zarar veriyorlar; kalan ürünleri hasat ederken. Yangın nedeniyle büyük kayıplara neden olan çiftçinin en büyük korkusu, kış aylarında bol yağış alan bölgede ağaçların yanması ve bitki örtüsü nedeniyle aşağıdaki köylerin sular altında kalmasıdır.

Onları ikinci bir tehlikenin beklediğini belirten Yalova köyünün sakinlerinden Hüseyin Ercan, “Çok fazla hasarımız olmadı. Hasar Kumköy’de rüzgar yön değiştirerek meydana geldi. Ama ikinci bir tehlike bizi bekliyor. Suyu emmeyeceğinden, ilk önce yağmur yağdığında bu akıntıda bir sorun olabileceğini söylüyorum. Bu dere açılmazsa ikinci bir felaket gelebilir diyorum. Çünkü bu dağın üzerine düşen yağmurların bu ovaya taşacağını iddia ediyorum çünkü su bir anda buraya düşer. ”

“YANGIN AYÇİÇEĞİ ALANLARI OLMADAN YANGIN İLERİ OLDU”

Ercan, ayçiçeği tarlalarının yangının ilerlemesini engellediğini de sözlerine ekledi.

“AKŞAM EN KÜÇÜK YAĞMURDA FIRINIZ”

Yangından sonra kalan ürünleri toplayan çiftçi Mehmet Söyler, sel felaketinden kendilerini bekleyen ikinci bir tehlike olarak bahsetti. Doldurulmuş akarsuların en kısa zamanda temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Söyler, “Şimdi ikinci büyük tehlike biliniyor, çünkü bütün taraflar yanıyor, akarsular dolu. En ufak bir yağmurda artık bodur sular altında. Bundan sonra bizi bekleyen felaket sel felaketidir. Nasıl olduğunu bilmiyorum ama çok kötü bir durumdayız. Su, yağmur damlaları tutmak için bitki örtüsü olmadığından, bu sel bir sel olarak inecektir. Bundan sonra ne kalırsa kalır. ”

“150 DÖNÜM KUTLANDI”

150 dönümlük arazinin yandığını belirten Söyler, “Hem mahsuller, ağaçlar hem de fidanlar açısından büyük bir kayıp var. Geriye kalan birkaç ürünümüz var, onları biçmeye çalışıyoruz. Kaybımız çok büyük. Sitemizin yaklaşık 150 dekarı yandı. Buğday ve zeytinliklerimiz yakıldı. ”

YANGIN ÇIKIŞI ARAŞTIRMA NEDENİ

Soğutma çalışmaları kesintisiz devam ederken, yangının nedeni araştırılır. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ve jandarma ekipleri yangını Ilgardere mevkiinde takip ediyor.

450 HACTLES HASARLI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gece boyunca orman yangını söndürmeyi başaran 20 helikopter, 2 uçak, 118 parsel ve 510 personel, 450 hektar tarım ve orman arazisinin hasar gördüğünü belirtti.

1994 yılında 4 bin 49 hektar alan yakıldı, Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe şehit oldu.

25 Temmuz 1994’te Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda çıkan yangında, şehitliklerin bulunduğu bölgedeki 4 bin 49 hektar orman alanı ve yeşil örtü hasar gördü. Yangın çalışmalarının yapıldığı dönem

Çanakkale Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe, şehri çevreleyen alevler arasında şehit oldu.

Utku Yaşar Cüce

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi