Uzmanlar Uyarıyor! Titreyen Elleriniz Parkinson Hastalığına İşaret Edebilir.

Uzmanlar Uyarıyor! Titreyen Elleriniz Parkinson Hastalığına İşaret Edebilir.
13:08 - Nisan 11 2023 Salı

Medicana Sivas Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Yaşar Alpaslan, yaşlanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan Parkinson hastalığı hakkında bilgilendirici açıklamalarda bulundu.

Uzman Dr. Alpaslan, beyinde bulunan sinir hücrelerinin yaşa bağlı olarak dejenerasyonunun Parkinson hastalığına yol açtığını belirtti. Yaşın ilerlemesiyle birlikte hastalığın görülme sıklığının arttığını ifade eden Dr. Alpaslan, “En fazla ellili yaşlardan sonra ortaya çıkar. Ancak, nadiren 40 yaş altında erken başlangıçlı Parkinson hastalığı da görülebilir. Hatta 20 yaşın altında başlayan vakalar da mevcuttur. Hastalık genellikle hareket koordinasyonunda bozulmaya yol açar. Buna bağlı olarak yavaşlama, katılık, titreme, postür değişiklikleri ve dengenin kolay bozulması gibi belirtiler ortaya çıkar” dedi.

Belirtilere Dikkat!

Uzman Dr. Alpaslan, hastalığın en belirgin belirtisinin titreme olmasına rağmen, tüm hastalarda görülmeyebileceğini vurgulayarak, “Katılık, hareketin yavaşlaması, öne eğilme ve dengenin kolay bozulması gibi diğer belirtiler de görülebilir. Eğer titreme varsa, genellikle istirahatte ve bir taraf elde başlar. Aynı taraf bacak ve çeneyi de etkileyebilir. Zamanla genellikle karşı tarafa yayılır. Kol, bacak, boyun ve gövdede katılık görülebilir. Bu katılık hali, eklem hareketlerine direnç şeklinde ortaya çıkar. Hastalarda öne doğru eğilme de dikkat çeken bir belirtidir. Başlangıçta hafif derecede bel bölgesinde görülen bu durum zamanla daha belirgin hale gelir ve dirsekte, dizlerde bükülmeler ortaya çıkar. Yavaşlama, yüzdeki mimiklerin azalmasından yürümenin yavaşlamasına kadar tüm kaslarda görülebilir. Ancak, zaman zaman paradoksal olarak yürüme sırasında istemsiz ani hızlanma ve koşma görülebilir. Hastalarda terleme bozukluğu, ciltte yağlanma, ağrı, ağızdan salya akması, idrar problemi, cinsel fonksiyon bozukluğu, depresyon ve bunama gibi farklı belirtiler de görülebilir” şeklinde konuştu.

“Beyinde Eksik Olan Madde Yerine Konuyor”
, Parkinson hastalığının günümüzdeki tedavi yöntemlerine de değindi. Hastalığın tedavisinde beyinde eksik olan maddenin yerine konma stratejisinin önemli bir rol oynadığını belirten Dr. Alpaslan, ilaç uygulamasının ağızdan alınması, cilt altına aralıklı ya da devamlı pompa uygulaması, bağırsaklara tüp takarak uygulama gibi farklı yöntemlerle gerçekleştirildiğini söyledi. Motor semptomların dışında diğer yakınmaların tedavisinin de yaşam kalitesini artırmada büyük önem taşıdığını vurgulayan Dr. Alpaslan, bu tedavilerin yeterli olmadığı durumlarda ise derin beyin stimülasyonu denilen, beyne pil uygulaması olarak bilinen cerrahi yöntemlerin de tedavi seçenekleri arasında yer aldığını ifade etti.

Parkinson hastalığının erken teşhis ve uygun tedavi ile yönetilebilecek bir hastalık olduğunu belirten Dr. Alpaslan, belirtileri fark ettiğinizde vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmanın önemine dikkat çekti. Parkinson hastalığının yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilecek birçok semptoma yol açtığını ve tedavi seçeneklerinin hastanın bireysel durumuna göre belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Alpaslan, hastaların düzenli takip ve tedavi planlarına sadık kalmalarının önemini vurguladı.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi