Uzmandan ‘fidye yazılımı’ uyarısı! Bilgisayardaki tüm dosyaları rehin ver …

Uzmandan ‘fidye yazılımı’ uyarısı! Bilgisayardaki tüm dosyaları rehin ver …
10:00 - Ekim 8 2020 Perşembe

Bilgisayarlardaki dosyaları şifreleyen Jigsaw adlı ‘fidye yazılımı’ herkesin kabusu haline geldi. Her saat ücret ödemeden daha fazla dosya şifreleyen virüs, bilgisayarları kapatan kişilerin dosyalarını da yok ediyor.

İHA muhabirine konuşan bilgisayar yazılım uzmanı Yunus Özbek, bilgisayar virüslerinin son zamanlarda güncellendiğini ve tekrar kendini göstermeye başladığını söyledi.

“Bilgisayarınızdaki tüm verileri şifreleyebilir”

Özbek, ‘fidye yazılımının’ kaynağı bilinmeyen postalar aracılığıyla bilgisayarlara iletildiğini belirterek, şunları söyledi:

“Bunlardan en önemlisi ‘fidye yazılımı virüsü’. Tanıdığımız veya tanımadığımız kişilerden e-posta ile bilgisayarlarımıza iletilebilir. Sosyal mühendislik burada önemlidir; Karşı tarafın bize gönderdiği bağlantıya tıklarsak ve bir e-posta adresi veya şifre girersek ve onlar tarafından gönderilen herhangi bir ‘exe’ dosyasını indirirsek, bilgisayarımızdaki tüm veriler otomatik olarak şifrelenebilir. Bu şifreleri kısa sürede kırmak mümkün olmayabilir. Bu nedenle gelen postalara dikkat edilmelidir. Bir durumdan şüpheleniyorsak o e-postaya tıklayıp bilgisayarımıza indirmemeliyiz. “

“Ticari şirketler hedefleniyor”

Özbek, “Çünkü burada ticari faaliyette bulunan firmalar hedeflenebilir. Özellikle muhasebe verilerinin tutulduğu bu ‘fidye yazılımı’ bulaşmışsa, yine geri dönüşü olmayan bir durum ortaya çıkıyor. Veriler aynı gün şifrelenebilir ve geri alınamayabilir. Dolayısıyla firmalar kendi içlerinde ciddi bir kriz yaşayabilir ”dedi.

“Verilerinizi kopyalama”

‘Keylogger virüsü’ ile ilgili bilgi aktaran Özbek, “Bu virüsler de; Herhangi bir USB çubuğunda yerleşik kötü amaçlı yazılım olabilir. Yine, tanıdığımız bir kişi tarafından bilgisayarımıza takılmış olabilir. Sadece kişisel verilerimizi değil, bankacılık bilgilerimizi de bilgisayarlarımızda tutabiliyoruz. Keylogger’ların bir özelliği vardır; “Tüm klavye vuruşlarını aynı anda sanal ortama taşır ve saniyeler içinde kötü niyetli kişinin bilgisayarına çok kolay bir şekilde gönderebilir.”

Hasan Ay – Kadir Arslan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi