Trafik Sigortası Ne Kadar?

Trafik Sigortası Ne Kadar?
16:38 - Mayıs 8 2020 Cuma

2020 Trafik sigortası ücretleri aracın tipine, şehre, kademeye göre değişiklik göstermektedir. 2020 yılında trafik sigortasına zam yapılmamıştır. 2020 yılında da diğer yıllarda olduğu gibi Hazine ve Maliye bakanlığının düzenlemelerine göre her ay rutin bir şekilde trafik sigortası fiyatları (%) 1,5 artış gösterecektir. 2017 yılında yapılan düzenlemeden önce sigorta fiyatlarını şirketler serbest şekilde belirlemekteydi. Ancak 2017 yılında yapılan düzenleme ile Hazine ve Maliye Bakanlığı sistemi kontrol altına aldı ve azami fiyat uygulamasına geçiş yapıldı. Bu düzenlemenin sonucunda sigorta şirketleri sigorta fiyatlarını belirtirken Hazine ve Maliye Bakanlığının tavan fiyatının üstüne çıkamayacaktır.

Buna göre en düşük trafik sigortası ücreti 709 TL ile Adıyaman, Kars, Hatay, Kastamonu, Hakkâri, Isparta, Aydın, Mardin, Tokat, Trabzon, Muğla ve Uşak illerine aittir. En yüksek trafik sigortası ücreti ise 792 TL ile İstanbul’a ait. Bu fiyatlandırmalar 1. Basamak hasar almamış sürücüler için geçerli olmaktadır. İstanbul’da hasar oranı yüksek otobüs sürücüleri 22 bin 326 TL ile en yüksek trafik sigortası ücretini ödemektedir.

Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

Trafik sigortası, aracın her türlü hasarını kapsayan sigortalardır. Herhangi bir kaza yapıldığında, bir mala zarar verildiğinde, kişinin aracını sigortalatması ile zararlara karşılık ödeme yapmasına gerek kalmamaktadır. Zararı veren karşı taraf veya üçüncü bir kişi olması halinde trafik sigortası kapsamı alanına girer. Bu durumda kazaya sebep olan kişinin zararları trafik sigortası poliçesi kapsamı altındadır. Trafik sigortasının kapsadığı hasarlar şu şekildedir:

  • Kamuya ait mallara verilen zararlar,
  • Üçüncü kişilere ait verilen zararlar (ev, dükkân vb.),
  • Karşı tarafın kişiye ve malına verdiği zararlar,
  • Kişinin bedeninde oluşturulan zararlar (Hastane masrafları, ameliyatlar, tedaviler, muayeneler, ilaçlar vb.),
  • Kaza sırasında yaşanan vefatların defin masrafları,
  • Kaza sırasında vefat eden kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin masrafları,
  • Kaza esnasından yaralanan kişilerin, çalışmasına engel olan durumlarda kısmi ya da süresiz masrafları,
  • Yaşanan kaza esnasında kişi suçsuz ise ve karşı taraf suçlu olduğunu kabul etmeyip, konuyla ilgili yasal işlem başlatıyor ise çıkan dava ve avukat masrafları.

Trafik Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mudur?

Trafik sigortası yaptırmak, araç sahibinin zorunluluğundadır. Trafik sigortası yaşanan kazaların ve alınan hasarların bedelini kapsayan sigortadır. Trafik sigortası yaptırmamanın cezası 2020 yılı için 132 TL olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Ayrıca trafik sigortası alan araç sahipleri ceza ücretini 15 gün içerisinde öder ise %25 oranında indirimden faydalanabilmektedirler. Bu indirim oranıyla birlikte ceza ücreti 99 TL’ye iner. Bu sebeple kişiler hem olası masrafların önüne geçmek hem de cezai işlemlerden zarar görmemek adına trafik sigortası yaptırmalıdır.

Trafik Kazası Tazminatı Nedir?

Trafik kazası tazminatı, kaza esnasında suçu olmayan tarafın, kazaya sebep olan tarafa açtığı tazminat davasıdır. Bu davayı açan kişinin haklı olması durumunda davadan para kazanır. Ayrıca kaza sırasında mağdur olan kişi vefat ederse, ailesi de karşı tarafa tazminat davası açabilmektedir. Bu tazminat davasına Destekten Yoksun Kalma Tazminatı adı verilmektedir. Bu gibi durumlarda trafik sigortası devreye girer ve her türlü dava giderlerini trafik sigortası kişinin adına karşılar.

Kısa Süreli Trafik Sigortası Yaptırılır Mı?

Kısa süreli trafik sigortası istisnai iki durum dışında yapılmamaktadır. Trafik sigortası yıllık olarak yaptırılmaktadır. Kişi geçici trafik sigortasını yalnızca geçici plakalar için alabilmektedir. Bunun dışında uluslararası yolcu ve eşya taşımacılığı yapan yabancı plakalı araçlar da kısa süreli trafik sigortası yaptırabilmektedir. Bu durumlar dışında hiçbir araç için kısa vadeli poliçe uygulaması mümkün olmamaktadır.

Araç Değişiminde Trafik Sigortası Devredilir Mi?

Araç değiştirildiğinde trafik sigortası kalan gün sayısına göre sigorta sahibine iade edilmektedir. Kişi araç değişikliği, araç satımı gibi durumlarda sigorta şirketine durumu 8 gün önceden belirtmelidir. Sonrasında sigorta şirketi, kalan gün sayısına göre primleri hesaplayarak trafik sigortasını sahibine iade eder.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi