Sosyal medya için ilk adım atıldı

Sosyal medya için ilk adım atıldı
05:00 - Temmuz 18 2020 Cumartesi

Sosyal medya için bir kontrol mekanizması kurulmasına yönelik ilk adım TBMM’de atıldı. Parlamento içinde ‘Dijital Medya Komisyonu’ kurulması önerisi Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Plan ve Bütçe Komitesi Başkanı Lutfi Elvan, milyarlarca dolarlık sosyal medya şirketini kazanırken, Türkiye’de hiçbir yükümlülüğün olmadığını belirterek “yasal bir temeli yok, yasal mı, değil mi, bu firmaları anlamıyor. Bu nedenle, bu şirketleri de zorlamamız gerekiyor. ”

AK Parti’nin TBMM Planı Bütçe Komitesinde bir önceki gece kabul edilen hareketin kabul edilmesiyle, internetin bireylerin kişisel hakları, mahremiyeti ve diğer temel haklarına aykırı kullanılmasını önlemek amacıyla Dijital Medya Komisyonu kurulacak ve özgürlükler veya çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerine zararlı. Komisyon diğer ihtisas komisyonları gibi çalışacak ve 17 üyeden oluşacaktır. Komisyon, İnternet kullanımı yoluyla işlenen suçlarla etkili bir şekilde mücadele konusunda görüş ve öneriler sunacaktır. Uluslararası kabul görmüş gelişmeleri takip edecek ve gerektiğinde bu konuları yurtdışında inceleyecektir. İnternetin yasal kullanımı hakkında bilgilendirici faaliyetler ve projeler gerçekleştirecektir. Komisyon ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarından, içerik sağlayıcılarından, erişim sağlayıcılarından, konum sağlayıcılarından ve yerli veya yabancı diğer gerçek veya tüzel kişilerden bilgi ve belge talep edebilecek ve ilgili kişilerden bilgi alabilecektir.

İNTERNET SUÇLARINA KARŞI MÜCADELE

Karar temelinde, komisyonun internet üzerinden işlenen suçlarla mücadele konusunda inceleme, mülakat, raporlama, tavsiye ve görüş gibi çalışmalar yapacağını ifade etti. Gerekçeler “, ancak Türkiye de internet hukuku, bireysel kişilik hakları, özel yaşam, mahremiyet ve diğer temel haklara yöneliktir ve özgürlüklerine uymakla birlikte, çocuklarının fiziksel ve psikolojik gelişimlerine zarar vermeyecek şekilde kullanılmasını sağlamaktır. faaliyet ve yasama organı ile ilgili görüş ve tavsiyelerde bulunarak görüş almak Bir katkıdır ”.

ELVAN: ŞİRKETLERİ YÜRÜTMEZ

Plan Bütçe Komitesi Başkanı Lütfi Elvan da ‘Dijital Medya Komisyonu’ hakkında bilgi verdi ve şunları söyledi: Bu şirketler bir sorumluluk hissetmelidir. Milyarlarca dolar kazanıyorlar, sorumlulukları yok, yasal altyapıları yok, yasal mı değil mi, anlayışları yok. Bu şirketleri de zorlamamız gerekiyor. Başka bir deyişle, her ülkenin yasalarına uymayı ve kişisel hakları korumayı amaçlamaktadır. Bunu ülke bazında çözmek kolay değil, sanırım Birleşmiş Milletler gibi uluslararası ölçekte bazı düzenlemeler yapılması gerekiyor. Örneğin, Almanya; Binlerce ve on binlerce Twitter Almanya’daki kayıtlara girmeden önce hesaplarını ve bu içeriği kaybediyor. Sadece Almanya’da Facebook adına çalışan 800 bin kişi var, Türkiye’de sadece bir avukat var. Bu düzenlenmelidir. Bu Komisyon nihayetinde bu diğer ilgili örneklere bakacak, komisyon üyeleri yurtdışında farklı ülkelere gidecek, rapor verecek ve hangi adımları atacaklarını açıklayacak.

TÜRKLERİN DÜZENLENMESİNİ DESTEKLEME% 91

Türk halkından sosyal medya düzenlemesine tam destek geldi. Areda Anketi tarafından yürütülen “Sosyal Medya Düzenleme Algı Araştırması” na göre, katılımcıların çoğu gündemi takip etmek için sosyal medya kullandıklarını ve aynı zamanda aile kuruluşu için bir tehdit olarak gördüklerini belirtiyor. Katılımcılar “Sosyal ağlarda sahte hesap açması için bir düzenleme engellenmeli mi?” İnsanların yüzde 75,4’ünün Türkiye’de yalan söylemesi, iftira, karalama, özel hayatın dokunulmazlığı, kişisel verilerin korunması için sosyal medya düzenlemelerine duyulan ihtiyacı dile getirdiğinde yüzde 91 “evet” cevabı.

“Sosyal medyada ne tür bir tehdit görüyorsunuz?” Katılımcıların yüzde 26,4’ü sosyal medyayı “aile kuruluşuna zarar” tehdidi, yüzde 23,1’i “nefret söylemi”, yüzde 22,5’i “gençlere zarar”, yüzde 15,2’si “ulusal güvenliği tehdit etme” ve “çocuğa neden olma” tehdidi olarak görüyor taciz”. Son olarak “Türkiye için sosyal ağlarda siyasi, askeri ve istihbarat operasyonları bunu düşündürdü?” İnsanların yüzde 64,6’sı “evet”, geri kalanı “hayır” yanıtını verdi.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi