Sosyal medya düzenlemesi ne getiriyor? İşte detaylar …

Sosyal medya düzenlemesi ne getiriyor? İşte detaylar …
20:00 - Temmuz 21 2020 Salı

Yasadaki herhangi bir tanımın vatandaşları tarafından kullanıldı, ancak şimdiye kadar sosyal ağlar olmadan Türkiye’de bir temsilci olmaya zorlanacak. AK Parti, bu hafta 11 maddelik teklif sosyal medya yönetmeliği ile meclise sunulacak, Türkiye’de temsilci veya temsilci olması isterse gerçek kişi olarak kabul edebilecek sosyal ağlar veya kuruluş kuracak. Öneri ile Türk vatandaşının temsilcisi olma zorunluluğu da getiriliyor. Temsilcinin iletişim bilgileri, sosyal ağın web sitesinde yayınlanacaktır, böylece vatandaşlar kişisel haklar ve özel yaşam ile ilgili başvurularını kolayca yapabilirler. Böylece vatandaşların muhatap bulma sorunları ortadan kaldırılacaktır.

Sosyal medya kapanmayacak

Parlamentoya sunulacak teklifle, sosyal ağlar herhangi bir kapanış süreci yaşamazlar, ancak temsilci olmamakta ısrar ederlerse, temsilci oluncaya kadar beş adımlı bir formüle sahip bir temsilciye sahip olmak zorunda kalacaklar. Bu bağlamda, ilk aşamada verilen 30 günlük sürenin ardından bir temsilci bulunmaması durumunda, ikinci 30 günlük dönemde 10 milyon lira ve 30 milyon liralık idari para cezası beklenmektedir. Üçüncü aşamada, reklam yasağı getirilmesi ve dördüncü aşamada internet trafik bant genişliğinin yüzde 50 oranında daraltılması konusunda hâkim kararı uygulanacak. Beşinci ve son aşamada, sosyal ağın doğası göz önüne alındığında, hakim bant genişliğini yüzde 90’a kadar daraltmaya karar verecektir. Sosyal ağların temsilcileri varsa, 10 milyon liralık idari para cezası alınır ve sosyal ağdaki önceki kısıtlamalar kaldırılır. Parlamento önerisi, sosyal ağları kapatmak yerine temsilcilere sahip olmama konusunda ısrarlarını kırmaya çalışacak.

Yayına göre başka bildirim yok

Yasadışı içerikler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından uygulanan yöntemle elektronik olarak iletilirken, bu yöntem de bildirime uyarlanmıştır. Bu doğrultuda, dijital çevrenin doğasına uygun bildirim yöntemi geliştirilerek sosyal ağlara e-bildirim yapılacaktır. Parlamentoya sunulacak teklifle, haklarının ihlal edildiği kişiler hakkında hâkimin kararı arama motorlarına bildirilecek ve ilgili içeriğe sahip kişilerin isimleri arama motorlarından kaldırılacaktır. Hâkimin kararına tabi olan ve içeriğe erişimi reddedilen ve içerikten kaldırılan yayınlar arama motorlarında arandığında kısmen erişilebilir olduğundan, bu düzenleme vatandaşların maruz kaldığı kişisel hak ihlalleri tam olarak sağlanamamasına rağmen tam yasal koruma sağlayacaktır. sonlandırılmış.

Vatandaş istekleri 48 saat içinde karşılanacak

Vatandaşlar, kişisel haklarını ve haysiyetlerini hedefleyen içerikle ilgili olarak doğrudan ilgili sosyal ağ sağlayıcısı ile iletişime geçerek ihlalin giderilmesini isteyebileceklerdir. Sosyal ağ sağlayıcıları, vatandaşların bildirimlerini 48 saat içinde değerlendirmek ve gerekli önlemleri almakla yükümlüdür. Özellikle, sahte hesap kullanımı, kişilik, onur ve yerlerin saygınlığının artması, bir ortamda çok kolay bir şekilde paylaşılacak ve denetimden, milyarlarca Türkiye düzenlemesinin dolar kazanan sosyal ağ sağlayıcılarının yapılmasına kadar uzağa yayılabilir. kullanıcı haklarına daha duyarlı olmaya zorlanacaktır.

Her 6 ayda bir rapor verecekler

Sosyal medya şirketleri Türk vatandaşlarına her altı ayda bir taleplerini bildirecek ve bu raporları BTK’ya başvuranlarla kişisel olarak ilişkilendirilemeyecek şekilde sunacaktır. Öneride, Türkiye’de sosyal ağ kullanıcıları için verilerin saklanması, bu konuda gerekli önlemleri almakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğün Türkiye’deki veri merkezi sektörünü canlandırması beklenmektedir.

İfade ve iletişim özgürlüğünü güçlendirmek için, her şeyden önce, erişimi engellemek yerine içerik kaldırma gelir.

Söz konusu öneri ile 5651 sayılı Kanun’da yapılan değişiklikle, erişim engelleme ifadesinin yanına içerik çıkarma ifadeleri getirilmiş ve erişimi tamamen engellemek yerine içeriği kaldırma yükümlülüğü ilk sırada yer almaktadır. Bu şekilde internet sitelerinde suç içermeyen başka içeriklere erişilebilecektir. Teklifin Meclis’ten geçmesi halinde, sosyal ağların 3 aylık hazırlık döneminden sonra gerekli yükümlülükleri yerine getirmesi beklenmektedir. Kanunun uygulanmasına ilişkin ayrıntılar BTK tarafından çıkarılacak usul ve esaslarda belirtilecektir.

Utku Şimşek

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi