Sivas Merkez Gözeli Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Gözeli Köyü Tanıtım Rehberi
10:48 - Mayıs 4 2020 Pazartesi

Gözeli

Nüfusu: 99 kişi

İl Merkezine Uzaklığı: 36 km

Gözeli İsmi Nereden Geliyor?

Eski adı Törnük olan Gözeli köyü Sivas merkeze çok uzak değildir. Şirin bir köy olan Gözeli’nin isminin nereden geldiğine dair net bilgi bulunmamaktadır.

Gözeli Köyünün Tarihi

1830 yılına ait Gözeli köyünün nüfus kayıtları bulunmaktadır. Kayıtlardan anlaşıldığı üzere köyün tarihi 1830 yılından öncesine dayanır. Nüfus kayıtlarında yer alan önemli isimlerden biri Şeyh İbrahim Efendi’dir. Şeyh İbrahim Efendinin hac yolculuğunu 1904‘te yaptığına dair bilgiler vardır. Köydeki en büyük aile Polatgiller olarak bilinen Şahin’lerdir.

Gözeli Köyünün Yemekleri

Köy halkı, tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Karasal iklimin hakim olduğu ve ekilen ürünler daha çok bakliyat türündedir. Un, et, bulgur, tereyağı, yoğurt ve süt ağırlıklı yemekler bulunmaktadır.

Gözeli Köyünün Coğrafi Konumu

Gözeli köyünün karasal iklimin hakim olduğu İç Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır.  Yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve kar yağışlı geçer. Yaz aylarındaki ortalama sıcaklık 29 ile 30 derecedir. Köyün arkasında bir dağ vardır. Sırtını dağa yaslamıştır. Doğal güzellikleriyle dikkatleri çeken köyde bir ilkokul bulunmaktadır. Köy evlerine temiz suyu ulaştıran şebeke mevcuttur. Kanalizasyon şebekesi bulunmamaktadır. Nüfusunun iç içe yaşadığı köyde PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı veya sağlıkla ilgili kurum yoktur. Köylüler sağlık ve PTT işlerini merkezden yapmaktadır. Sabit telefon ve elektrik vardır. Köy yolu asfalttır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi