Şehit MİT mensubunun ifşası davasında karar!

Şehit MİT mensubunun ifşası davasında karar!
21:00 - Eylül 9 2020 Çarşamba

Libya’da görev yaptığı sırada şehit olan MİT üyesinin kimlik bilgilerinin açıklanmasıyla ilgili olarak OdaTV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, OdaTV Haber Direktörü Barış Terkoğlu, OdaTV muhabiri Hülya Kılınç ve Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel yargılandı. dava çözüldü. İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Barış Pehlivan, Murat Ağırel, Hülya Kılınç ve bekleyen sanıklar Barış Terkoğlu ve Mehmet Ferhat Çelik katılırken, tutuklu sanık Eren Ekinci SEGBİS üzerinden bağlandı. Duruşmada CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP Milletvekilleri Sera Kadıgil, Mahmut Tanal, Sibel Özdemir, Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekili Hüda Kaya, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu davaya katılanlar arasında yer alıyor. . seyirci olarak yer aldı.

“Hülya Kılınç ya da şehitimiz Manisalı’dan olmasaydı bu rapor yapılmazdı.”

Tutuklu sanık Barış Pehlivan mütalaaya karşı savunmasında, “Şehit MİT mensubunun fotoğrafları ve bilgileri OdaTV’den çok önce duyuruldu, yayınlandı ve yayıldı. Yani yayınladığımız haberde şehit düşen MİT üyesiyle ilgili bize özel yeni bir vaka yok. Buna rağmen hem şehidin ailesini hem de MİT Yasasını dikkate alarak ekstra bir hassasiyet gösterdik. Daha önce de ifşa edilmesine rağmen şehidin soyadını, ailesinin ad ve soyadlarını, cenazenin yapıldığı köyün adını yayınlamadık. Sonuçta basit denklem şudur: Hülya Kılınç ya da şehitimiz Manisalı olmasaydı bu rapor yapılmazdı. Diğer MİT üyesinin cenaze haberinin OdaTV’de olmaması bunun kanıtı ”dedi.

“Günler önce on binlerce insan tarafından paylaşıldı ve yayıldı”

Sanık Ağırel, arkasında bir güç olmadığını belirterek, “Söz konusu tweet’i atan veya alabilecek kimse yok. Bana o tweet’i gönderen duygu, bu vatan aşkım. Özellikle burada kendimi değil gazeteciliği savundum. Her halükarda savunmaya devam edeceğim. Ben bir gazeteciyim ama bana bugün gazetecilik dışında hangi mesleği yapmak istersiniz diye sorarlarsa; Bu davanın savcısı olmak istediğimi söyleyebilirim. Savcılığın iddia ettiği gibi şehitlerimizin fotoğrafları, isimleri, soyadları benim tarafımdan değil günler önce onbinlerce kişi tarafından paylaşıldı ve yayıldı ”.

“Tahliye edildiğimde, salonu üzüntü içinde terk ettim”

Tutuksuz sanık Barış Terkoğlu, “3 ay önce tahliye kararım okunduğunda bu salondan üzüntüyle ayrıldım. Meslektaşım Barış Pehlivan vedalaşırken beni uyardı, ‘Buraya bir daha gelmeyeceksin, ben gideceğim. O konuştu.

“Fotoğraflar gizli çekilmedi”

Haberi yazan tutuklu sanık Hülya Kılınç, “Hangi açıdan okursanız, cenazenin haberi olduğunu görürsünüz. Haberlerde yayınlanan fotoğraflarda MİT mensuplarının olduğunu bilmiyordum. Benim bilmem mümkün değil. MİT üyesi olduğunu bilmeyenler hakkında herhangi bir suçlama yoksa benim için yapılmamalı diye düşünüyorum. Şehidin cenazesinde çekilen fotoğraflar gizlice çekilmedi. Akhisar Belediyesi’nden temin edilmiştir ”.

Duruşmada söz alan diğer sanıklar ve sanık avukatları mütalaaya karşı savunma yaparak beraat taleplerini dile getirdi.

Mahkeme başkanı, kararın açıklanacağını söyleyerek sanıklardan son sözlerini istedi.

Son sözü sorulan tutuklu sanık Hülya Kılınç, “Benim işim gazetecilik. “Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatımı talep ediyorum” dedi. Son sözü sorulan tutuklu sanık Barış Pehlivan, “Ben başka türlü gazetecilik yapmam gerektiğini bilmiyorum. Böyle devam edeceğim ”.

Diğer sanıklar son sözleriyle beraatlerini talep ettiler. Mahkeme heyeti son sözlerini aldıktan sonra karara ara verdi.

7 sanığın beraatine karar verildi

Mahkeme heyeti, sanıklar Aydın Keser, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Eren Ekinci, Hülya Kılınç, Ferhat Çelik ve Murat Ağırel ‘devletin güvenliği ve siyasi menfaatleri hakkında bilgi vermekten’ yargılanırken sanıklara uygulanan eylem kanunda suç olarak tanımlanmadı. Sertifika almaya karar vermesi nedeniyle.

Mahkeme, sanık Barış Pehlivan ve Hülya Kılınç’ı ‘istihbarat faaliyetine ilişkin bilgi ve belgeleri ifşa etmekten’ 3 yıl 9, Murat Ağırel, Ferhat Çelik ve Aydın Keser’i aynı suçtan 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasına çarptırdı. hapis cezasına çarptırıldı.

Heyet, Barış Terkoğlu ve Eren Ekinci’nin ‘istihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmekten’ beraatına karar verdi. Kaçak sanık Erk Acarer’in dosyasını ayırmaya karar veren mahkeme, tutuklu sanıklar Barış Pehlivan, Hülya Kılınç ve Murat Ağırel’in tahliyesine karar verdi. Mahkeme, tahliye edilen sanıkların yurt dışına çıkış yasağı için adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi.

Kararın açıklanmasının ardından CHP Grup Başkan Yardımcısı Özgür Özel, beraat ve tahliye kararlarına ilişkin adliye önünde kısa bir açıklama yaptı.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede tutuklu sanıklar Oda TV Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Oda TV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, Hülya Kılınç, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik, Genel Yayın Yönetmeni Aydın Keser ve Akhisar Belediyesi basını. Biriminde sözleşmeli subay olarak çalışan sanık Erk Acarer ve tutuklama emrine konu olan Erk Acarer, 10 yıl süreyle ‘devletin güvenliği ve siyasi menfaatlerine ilişkin gizli bilgileri ifşa etmekle’ suçlandılar. İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgelerin açıklanması ‘Öte yandan, 9 yıla kadar hapis cezası istendi.

İrem Demir – Emre Baba

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi