Sağlık Bakanı Koca’dan aşı bildirimi!

Sağlık Bakanı Koca’dan aşı bildirimi!
23:00 - Haziran 10 2020 Çarşamba

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Coronavirus Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, bu süreçte fedakarlık yapan 65 yaş üstü vatandaşlara, gençlere ve sağlık çalışanlarına şükranlarını iletti. Bakan Koca, salgını her geçen gün takip eden il sağlık müdürlüklerini ve 81 ilde hastalığı izleyen radyasyon ekiplerini ulaştığı nokta için tebrik ettiğini söyledi. bu bir başarı. ”

“Virüsün kökü tamamen ortadan kaldırılıncaya kadar hayatımızı maske, mesafe ve temizlik ilkeleri çerçevesinde düzenlemeliyiz.

Devletin salgınla mücadelenin kahramanlarına gerekli tüm olanakları sağladığını vurgulayan Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsında, devletin tüm kurumlarına ve kabine üyelerine saygılarını sunduğunu söyledi. , “Bu duyguların en doğru ve güzel ifadelerini bulmak uzun zaman alıyor. Kolay değil. Ama son derece önemli bir nokta var. Saygılarımızla, sona eren bir mücadele için bir teşekkür değil. Güçlü bir savaşta birbirinizi güçlendirdiğiniz için teşekkür ederiz.

virüs nedeniyle Türkiye’nin korosuna getirilen kısıtlamalar, bu kısıtlamaların yerini belirten kocası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünkü kabine toplantısına tam uyum sağlayan inançla önlemleri büyük ölçüde kaldırdığını belirterek, “bu konuda durulama gerekliliği” ifadesi, ‘korona virüsü kök salma tamamen valf kazınmış’ O hayatını maske, mesafe ve temizlik ilkeleri çerçevesinde düzenlemek için ‘koşul’ terimlerini kullandı.

“65 yaş üstü, düşük vücut direnci ve kronik hastalıklar nedeniyle Kovid-19’a karşı zayıf”

65 yaşın üzerindeki ve sınırlı bir şekilde sokağa çıkabilen vatandaşların artık haftanın her günü 10.00 ile 20.00 arasında dışarı çıkabileceğini hatırlatan Koca, “Bu grubun Bilindiği gibi bu dezavantajın ortadan kaldırılmadığı anlamına gelmez. 65 yaşın üzerinde Kovid-19’a karşı zayıf olduğu anlamına gelmez. düşük vücut direnci ve kronik hastalıklar nedeniyle, vakaların% 15.7’si 65 yaş üstü yetişkinlerimiz için sokağa çıkma yasağı yerleştirilmeden önce bu yaş grubundan olup sokağa çıkma yasağı sonrasında bu oran yüzde 7.5’e düşmüştür. Bu yaş grubunda hastalanmak yüzde 50 oranında azalmış ve bu bilgi akılda tutulmalıdır.

“Kısıtlamalar yayılımı ve kaybı önler”

Dünkü kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilan ettiği kararların 18 yaşın altındaki tüm kısıtlamaların kaldırıldığını hatırlatan Bakan Koca, “Bu yaş grubunun hastalığı özellikle belirtilmemiş olan, özellikle çocuklarımızı taşıyan grup, ancak enfekte olma potansiyeline sahiptir. Olgu sayımızdaki etkileyici azalma, kayıplarımız ve kısıtlamalarımız büyük ölçüde gençlik ve yaşlılarımızın fedakarlığına bağlıydı. Kısıtlamalar yayılımı ve kaybı önledi. Umarım gençliğimiz ve yaşlılarımız bu özgürlüğü hem hak hem de hak ettiği bir teşekkür olarak görürler ”.

65 yaş üstü yaşlılara hitap eden Koca, riskin devam ettiğini de vurguladı.

“Aktif mücadelede iki koruyucu silahımız var”

Hastalığı önleme yollarının iyi bilindiğini belirten Koca, “Kontrollü sosyal yaşam ilkelerini takip ederek aktif pasif mücadele günlerinden salgınla mücadelede aktif mücadele günlerine geçtik. Evimizden çıkıp sosyal ve kültürel yaşama katılarak işimize dönerek savaşmaya başladık. Aktif savaşta iki koruyucu silahımız var. Bunlardan ilki korona virüsü maskesi. Bunlardan ikincisi korona virüsü riskine bir buçuk metredir. Sadece bu eyalet tedbirlerinden biri yeterli değil. İki önlem birlikte tam önlemlerdir. Bununla birlikte, gerekli olan üçüncü bir sorun var. El temizliğine önem verilmelidir ”.

“Uzun süredir uyguladığımız kısıtlamaların kaldırılmasının temeli başarımızdır”

Korona virüsüne karşı etkili bir ilaç veya aşı bulunmadığının altını çizen Bakan Koca, “Ancak ilaç gibi etkili tedbirler elimizde. Evimiz dışındaki her ortamda antivirüs korumasından bahsettiğimiz bu önlemlere bakalım. Geride bıraktığımız dönemi, özellikle Avrupa ülkelerine kıyasla, en az kısıtlama, can kaybı ve ekonomik zorluklarla atlattığımız iyi bilinmektedir. Önlemlere uymanın ve kayıplara saygının da bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

1 Haziran’da başlayan normalleşme sürecini anımsatan Koca, “Dünya çapındaki salgın, insanların ölüm-yaşam kaygısı nedeniyle evlerine yakın olmalarına neden olmadı; üretim, ticaret, ekonomi, eğitim, kültür yaşamı, kısacası insan hayatı tüm hayatı vurdu. Türkiye, en az zarar veren ülkeler arasında yaşama sürecidir. Şimdi, önlemleri takip etmenin ve normalleştirme sürecini kurallara uygun olarak geçirmenin önemi sadece sağlığımız için değil, bu açıdan da önemlidir. Tedbirlere uymak artık devletimize ve milletimize karşı bir görevdir. Kontrollü sosyal yaşamın amacı geri dönüş yolunu kapatmaktır ”dedi.

“Bugünkü toplam dava sayısı 922”

Günlük dava tablosunu kamuoyu ile paylaşan Bakan Koca, “Bugünkü toplam dava sayısı 922’dir. Vatandaşların yaşamını yitirdi 17. Dava sayısı 2 bin 241 toplandı. Toplam test sayımız 36 bin 521. Yoğun bakımda tedaviye devam eden hasta sayısı 631. Hasta sayımız 280 ”dedi.

“Avrupa ülkeleri DSÖ de dahil olmak üzere havaalanlarında test yapılmasını önermedi”

Basın açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Koca, yarın başlayacak uluslararası uçuşlarda alınacak tedbirlerle ilgili soruyu sordu: “Avrupa ülkeleri DSÖ de dahil olmak üzere havaalanlarında test yapılmasını önermedi. Özellikle Türkiye turizminin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Otellerinin yoğun çalışmalarının da dahil olduğu bölgelerde, bu anlamda hareket etmenin ne kadar gerekli olduğunu tüm detaylar için belirledik. Bu noktada, Avrupa’nın aksine, bunu yapmak istiyoruz, yurtdışından gelen tüm vatandaşları sağlık taramasına geçirmek istiyoruz. Hastalık belirtileri varsa, tedaviyi gerektiğinde hastanede planlayacağız. Ülkelerin salgın durumu göz önüne alındığında, bu takvim için hangi takvime izin verilebileceğini de belirledik. Bunu ülkelerle belirledik. Bu ülkelerde kontaminasyonun ne olduğunu bilmek istiyoruz, yani test etmek istiyoruz. ”

“65 yaş üstü kısıtlamadan çok faydalandık”

65 yaş üstü vatandaşlara uygulanan kısıtlama ve ölüm oranlarını değerlendiren Koca, “Bizi yanlış yönlendiren ya da daha doğrusu yanlış algılamayı yaratan yüksek oran. 1 Nisan’dan önce, 65 yaşın üzerindeki yetişkinlere kısıtlamalar uygulandı. 1 Nisan’dan önce, toplam davada 65 yıldan fazla bir oran yüzde 15,7 idi. Kısıtlamadan sonra bu oran yüzde 7,5’e düştü. Böylece yarıya indirildi. Türkiye’de 65 yaş kısıtlamalarından muazzam faydalar gördüğümüzü özellikle söylemek istiyoruz “dedi.

Bu konuda Sosyal Bilimler Kurulu hakkında bilgi veren Koca, “Sosyal Bilimler Kurulu, yeni normal kontrol sosyal yaşamı için büyük bir işlev görecek. Bilim Kurulumuz tıbbi boyutu ile çok iyi çalışmıştır ve bunu yapmaya devam etmektedir. Önümüzdeki dönemde vatandaşlarımızın psikolojik ve sosyolojik etkilerini de tartışacağımız ve değerlendireceğimiz bir dönem olduğunu görüyoruz. Bu etkileri bazı eserlerde görmek istiyoruz. İletişim dilinin bu dönemde basılması da önemlidir. Bu çerçevede sosyal bilimler komitemizden beklentimiz var ”dedi.

“İç Anadolu, Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da kısmi bir artış olduğunu söyleyebiliriz.”

Bir basın mensubu, “Diyarbakır’da dava sayısında artış görüyoruz. Zorunlu maske kullanımı gibi bir önlem vardır. Bilimsel Komite’de başka önlemler tartışıldı mı? Vaka sayısının arttığı başka iller var mı? Koca, soru üzerine “İstanbul gibi illerimizde vaka sayısının yüzde 60 olduğu, İzmir’in azaldığı, hastane yükünün de azaldığını ve daha fazla olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. bu illerde kontrol ediliyordu. Ancak, İç Anadolu, Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da bayram da dahil olmak üzere her geçen gün kademeli bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Bu hareketliliğin sonucu, maskelere ve el hijyenine duyarlı olmadığımızın bir sonucudur. Diyarbakır’da son 3-4 gün artıyor. Burada, artışın genel bir artıştan ziyade kültürel, sosyal ve katılım gibi faaliyetlerden sonra olduğunu görüyoruz. Bugün hala yükselişte. Burada da fileksiyon çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Ankara için son 3 günde artış oldu. Bugün itibarıyla Ankara geriledi. Bir fabrikada ve iki yerleşimde yapılan bir taramadan sonra Konya’da bir artış gördük. Bugün itibariyle Konya’da bir düşüş olduğunu söyleyebilirim. Bu bir salgın. Bu salgında, sağlığımız için değil, tüm toplumun sağlığı önemlidir. ”

Geçen hafta sokağa çıkma yasağı kararındaki değişiklikle ilgili soru Bakan Koca, “Bu konuda, özellikle hafta sonu, karar hükümetimizin bir kararıydı. Bu çerçevede, bilimsel komitemizin gündemine gelmedi, ancak bilimsel komitemizdeki hareket özgürlüğünün artık yaşlılarımız için gerekli olduğunu söyledi. Dolayısıyla hepimiz toplumumuzdaki genel beklentiler doğrultusunda detaylı olarak açıklanan Başkanımızın açıklamasını gördük ”dedi.

“Çalışanlarımızın böyle bir şiddete maruz kalması kabul edilemez.”

Esenyurt ve Gaziantep’teki sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti yorumlayan Sağlık Bakanı, “Bu pandemi döneminde, sağlık çalışanımızın bu kadar özveri ve çabasından sonra asla şiddet duymamamız gerektiğine inanıyorum. Daha önce aynı şeyi söylüyorum, ancak bu dönemde hayatlarını ortaya çıkarmak için büyük çaba harcayan çalışanlarımızın böyle bir şiddete maruz kalmaları kabul edilemez. Yüksek yargı için gerekli olanı yapacağına inanıyorum. ”

“Türkiye 81 ilde 15. olacak”

81 ilde uygulanacak antikor testi ve testin amacı hakkında bilgi veren Koca, “Bugün DSÖ Avrupa Bölge Direktörü ile görüştük. Bundan bahsettim. Avrupa bölgesinde bu kadar büyük bir çalışma olmadığını ve sonuçları merak ettiklerini belirttiler. Aileler belirlendi. Şimdi bu testlerin kime yapılacağı açıktır. Antikor seviyesine bakmak için sadece PCR değil, aynı zamanda kanları da alınacaktır. Başka bir deyişle, aktif bir vakanın olup olmadığını veya geçip geçmediğini bileceğiz. Bütün bunlar Türkiye için planlandı. Şimdi 8 ilde başladı. Yarın 5 şehir daha eklenecek. Türkiye’nin 81 ilinin 15’inde devam edecek “dedi.

Neşra Durmaz

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi