Sağlık Bakanı Koca, grip aşısının kime verileceğini açıkladı

Sağlık Bakanı Koca, grip aşısının kime verileceğini açıkladı
22:00 - Ekim 23 2020 Cuma

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bursa Şehir Hastanesi’nde yaptığı açıklamada, “Grip aşısı gündemde oldu. Grip aşısından bir yıl öncesine ait aşı erken ve şimdiden 2021 için aşı sipariş etmeye çalışıyoruz. Bu yılki aşı siparişi geçmiş yıllara dayanıyor. Her yıl aldığımız aşı 1 milyon 350 bin doz oldu. Dünyada grip aşısı arzı toplamda yüzde 20 arttı. Pandemi ile birlikte grip aşısının önemi daha da arttı. Bu dönemde grip aşısının herkese açık olması gerektiği görüşü yaygınlaşmaktadır. Bu yıl 1 milyon 350 bin grip aşısı tedarik ettik. İlk 400 bini eczanelere verdik. ” O konuştu.

“Geri kalanını 2-3 hafta içinde depolara göndereceğiz.” Bakan Koca, “Grip aşılarını daha da artırmak için yoğun bir çaba içindeyiz. Bu sayının 2,4 milyona çıktığını söyleyebilirim. Bunu 3 milyonun üzerine çıkarmak için yoğun bir çaba içinde olduğumuzu belirtmek isterim. Geçen yıla göre en az 2 kat fazla olacak. Özellikle bu durumda dünyada arzın fazla olmadığı ancak talebin yüksek olduğu durumlarda özellikle risk altındaki kişilere grip aşısının verilmesi gerekir. Bilimsel komitemiz bununla ilgili bir çalışma yaptı. Önce kimin yapılması gerektiğini belirledi. Bunu belirleyen saygın Bilim Bürosundaki arkadaşlarımızdı. “Şeklinde konuştu.

“Bu çerçevede kademeli olarak gelen aşıyı dağıtacağız”

Grip aşısının kime verileceğine ilişkin konuşan Bakan Koca, “Yüksek riskli gebeler için, 26 hafta sonrası olanlar, doğumdan sonraki ilk iki hafta olanlar, 65 yaş üstü kronik hastalığı olanlar için , 5-65 yaş, 5 yaşın altındaki kronik hastalığı olan çocuklar. Bunun iki kronik hastalığı olanlara, özellikle risk altındaki sağlık çalışanlarına ve ayrıca organ nakli olanlara dağıtımını planladık. Bu çerçevede kademeli olarak gelen aşıyı dağıtacağız. Vatandaşımız e-nabız üzerinde riskli olmadığını düşünerek benim yapmayacağımı düşünmemeli.

Sağlık mesleği mensuplarımız için eczane değil halk sağlığı yoluyla yapılacaktır. Bunu Kasım ayının ilk 10 gününde sağlık profesyonellerine yapmış olacağız. Daha sonra aşı elimize geçtikçe tabakalaşmayı genişleteceğiz. Merak etmeyelim. Bu evreleme doğrultusunda aşının gelişiyle birlikte yaygın olarak uygulanacağını özellikle belirtmek isterim. Riskli görülmeyen kişilerin notlandırmada riskli insanlar olabileceğini ifade etmek isterim. Geçen yıla göre en az 2 kat aşı sağlanıyor diyorum, bu 3 milyonun üzerine çıkacak. “

“Ülkemizde Alman ve Çin Snovak aşısının 3. aşama çalışmaları yapılmaktadır”

Bakan Koca, Covid-19 aşılarında geldiğimiz noktaya değinerek, “Ülkemizde Alman ve Çin Snovak aşısının Faz 3 çalışmaları yapılıyor. Kasım ayı sonunda bu konudan haberdar olacağız. Bağışıklık durumunun seyrini daha net görebiliriz. Faz 3 çalışmasına izin verirken, vatandaşlarımız üzerindeki etkisini görerek erken dönemde aksiyon almak amacıyla aşıların ülkeden ülkeye değişmesine çoğunlukla izin verdik. Bu bağlamda Kasım ayından sonra netleşeceğini düşünüyorum. Aşı Aralık ayı, beklenti doğrultusunda çağrılan dosyadaki çalışmalara paralel ise bu aşılardan birinin bağışıklık düzeyi aralığının inaktif hale geldiğine inanıyorsak, Türkiye’deki uygulamaları ve bu bağlamda yaptığımız bağlantıları düşünüyoruz. Aralık ayında yaklaşık 5 milyon aşı yapabiliriz.

Yerli aşı ile ilgili 16 çalışma devam ediyor. Bu çalışmalar sadece bir tür aşı çalışması değildir. Birden çok türün çalışıldığını biliyoruz. Bu kapsamda önümüzdeki hafta sonunda hareketsiz kalan bir aşımızın sterilizasyon süresi sona eriyor. Önümüzdeki haftadan 10 gün sonra bu arada seçilen kişiler ve muayeneleri ile 5 günlük karantina dönemi olacaktır. İlk insan olan faz 1 çalışmasına uygulamaya başlayacağız. Mart-Nisan döneminde 3. aşama çalışması bir noktaya geliyor. Vatandaşlarımıza yurt dışından uygun gördüğümüz güvenilir aşıyı Aralık Ocak ve Şubat döneminde uygulayabiliyoruz. Kendi yerel aşımızın daha sonra aktif hale getirilebileceğini söylemek isterim. “açıklamada bulundu.

“Okullarda ciddi salgınlara neden olabilecek bir durum olmadığını söyleyebilirim.”

Okullarda corona virüs salgınının durumuna ilişkin konuşan Bakan Koca, “Şu ana kadar okullarda ciddi salgınlara neden olabilecek bir durum olmadığını söyleyebilirim. Okula gitmeyen çocukların yaş grubu ile okula giden çocukların yaş grubunu karşılaştırdığımızda okula gitmeyen çocukların yaş grubunun yaş grubuna göre yüzde 3-4 daha düşük olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki haftaların da benzer şekilde devam edip etmeyeceğini bilmiyoruz. Geçiş bu aşamalandırılarak planlandı.

2 Kasım’dan itibaren 5. ve 9. sınıflar da başlayacak. Aynı şekilde devam eder ve önemli bir artış görmezsek, kademeli olarak diğer sınıflara geçebiliriz. Son 2 haftadır artış görüyoruz. Bazı illerde bunun aşikar olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki 2 hafta içinde elde edeceğimiz sonuçlarla bir değerlendirme durumu yaşayacağız. Şu anda bu anlamda salgını artırabilecek ciddi bir durum olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bu, okula giden çocukların önlemlere karşı daha duyarlı olmasından kaynaklanıyor olabilir. “ifadeleri kullandı.

“Sokağa çıkma yasağı gibi bir durumu özellikle düşünmüyoruz.”

Bakan Koca, sokağa çıkma yasağı gibi bir durumu düşünmediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sokağa çıkma yasağı gibi bir durumu özellikle dikkate almıyoruz. Hareketin artmasıyla salgının arttığını iyi biliyoruz. Bu nedenle önlemlere hassasiyetle uymak önemlidir. Maskelerin uzaklığı ve temizliğinin son derece önemli olduğunu, kalabalık ortamlara girmekten kaçınmak gerektiğini, evlerde ev kirliliğinin arttığını görüyoruz. Bu dönemde evlere misafir alınmamasına özellikle önem veriyoruz. Bunun dışında ulaşım önemli bir kaynaktır ve esnek çalışma hem kamu hem de özel sektörde ciddi şekilde yer almalıdır. Yani günün en yoğun iki saati var.

Bu zaman dilimlerini azaltmak gerekir. Bunu azaltmanın yolu esnek çalışma saatlerinden geçiyor. Hem özel hem de halka açık olmalıdır. İl Hijyen Kurulları yetkilidir. Ulaşım açısından riski en aza indirmek için her il üzerine düşeni yapmalıdır. Bu dönemde maskenin sadece koronaya karşı değil, önümüzdeki dönemde viral enfeksiyonlar ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı da yoğun dönemine giriyoruz. Maskenin tüm hastalıklar için yüzde 90’a varan oranda koruyucu olduğunu biliyoruz. Aşının yüzde 60 oranında korumaya sahip olduğunu biliyoruz. “

“Maskenin korunmasının sadece korona için değil, diğer enfeksiyonlara karşı da önemli olduğunu biliyoruz.”

Dünyada salgının önlenmesi için aşının yüzde 60 oranında yapılması gerektiğini belirten Bakan Koca, “Aşı tüm dünyada yaygın. Tüm dünyada yüzde 60 yapılmadıkça salgının önüne geçmek mümkün olmayacaktır. 2 yıldan önce mümkün görünmüyor. Ülke olarak erken bir aşamada başlamak istiyoruz. Önümüzdeki 4-5 ay çok önemli. Maskenin sadece korona değil, diğer enfeksiyonlardan korunmasının da önemli olduğunu biliyoruz. Bu dönemde maske kullanmanın önemli olduğunu biliyoruz. Bu dönemde çocuk yaş grubundaki viral enfeksiyonları mevsim olarak görürdük. Şu anda çocuk polikliniği sayısının artmadığını görüyoruz. Sayıları artan poliklinik dahiliye hizmeti, daha çok Covid hastasının geldiği poliklinikler. Çocukluk çağında grip görülmemesi için önlemler alınır. Ne kadar koruduğunu görüyoruz. Bu nedenle aşılama noktasında çok hassas davranıyoruz. Bunlar uygulanırsa ve 83 milyon tedbire uyulmaya çalışılırsa katı önlemler almak mümkün olmayacaktır. “değerlendirmeyi buldu.

“Dünyadaki Covid-19 vakalarının yüzde 50’si Avrupa’da”

Koca, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki dönemde bir risk daha var, bu salgın önümüzdeki dönemde Avrupa’da giderek artacak. Dünyadaki Covid-19 vakalarının yüzde 50’si Avrupa’da. Avrupa artık pandeminin merkezidir. Önümüzdeki haftalar uzayacak. Bundan biz de etkileneceğiz. Etkilenmemenin yolu, önlemlere sıkı sıkıya uymaktır. Vatandaşlarımız özellikle maske, mesafe, hijyen ile kalabalık ortamlardan uzak durma ve misafirlerin evlerine gelmesini engelleme yaklaşımında olmalıdır. “

Abdullah Cibir – Uğur Uslubaş

ALAKALI HABERLER

Bakan Koca: ‘Anadolu’da salgın ikinci zirvesinde’

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi