Sağlık Bakanı Koca, Diyarbakır’da 6 ilin corona virüs değerlendirmesini yaptı

Sağlık Bakanı Koca, Diyarbakır’da 6 ilin corona virüs değerlendirmesini yaptı
21:00 - Eylül 4 2020 Cuma

Sağlık Bakanı Koca, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta corona virüs durumunu değerlendirmek için sabah Diyarbakır’a geldi. Diyarbakır Valiliği’nde 6 ilin sağlık yöneticileri ile bir araya gelen ve corona virüs salgınının durumunu değerlendiren Bakan Koca, daha sonra basın mensuplarının karşısına çıkarak son bilgileri paylaştı.

Diyarbakır’daki incelemeleri tamamladıklarını belirten Bakan Koca, bölgedeki son durumu görüştüklerini söyledi. Bakan Koca, Diyarbakır’ı merkezde tutarak Mardin, Şanlıurfa, Batman, Siirt ve Şırnak illerindeki mevcut durumu ve sağlık hizmetlerini detaylı olarak değerlendirdiklerini belirtti.

“Türkiye’deki yoğun bakım doluluk oranını sürekli takip ediyoruz”

Hastalığın kesin tedavisi olmadığını, erken etkili ilaç tedavileri ve hastane bakımında en başarılı ülkeler arasında yer aldıklarını vurgulayan Bakan Koca, “Bu sayede ölüm oranımızı düşük seviyelerde tutmayı başardık. Pandeminin ilk günlerinde uygulanan önleyici kısıtlamalar sayesinde vaka sayısını hızla azaltma eğilimindeydik. Haziran başından itibaren başladığımız normalleşmenin eski hayatımıza dönmemesi olduğunu vurguladık. Kontrollü sosyal hayat diyerek sosyal ve iş hayatımıza devam etmemizi sağlayan bir tedbir dönemine girdiğimizi beyan ettik. Burada önemli olan kontrollü bir yönetimle ağır hastalıkları ve can kaybını minimumda tutmaktır. Ancak sosyo-kültürel yapımızın, alışkanlıklarımızın, geleneklerimizin, sosyal ilişkilerimizin ve sorumluluklarımızın bizi kontrolsüz bir sosyal yaşamla karşı karşıya getirdiğini gördük. Bayramlarımız, arkadaş ziyaretlerimiz, düğün ve kına törenlerimiz, düğünlerimiz ve taziyelerimiz maalesef unutulmuş, maskelerin takılmadığı ve sosyal mesafenin korunmadığı bir yerde. Bunun yansımalarını hemen gördük. Bu süreci, aile bağlarının en güçlü, aile bağlarının en güçlü olduğu, gelenek ve göreneklere bağlılığıyla bilinen İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimizde daha çok yaşadık. Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Siirt ve Şırnak hasta sayısının arttığı illerimiz arasında yer aldı. Yoğun bakım yataklarının her anını ve tüm Türkiye’de bulunup bulunmadığını takip ediyoruz. Türkiye’nin genel olarak büyük bir sorunu yoktu. Ancak bazı illerde hasta sayısındaki hızlı artıştan kaynaklanan sorunlar yaşadık. “Bu dönemde sıkıntı yaşayan illerimize özel ilgi gösterdik.”

“Bu salgına karşı mücadelemizde temas taraması hayati önem taşıyor”

Batman’da 440 yataklı yeni hastaneyi bu ayın sonunda açacaklarını belirten Bakan Koca, şöyle devam etti:

“Batman’da Mart ayında yoğun bakım yatak sayımız 116 oldu, bu dönemde 17 yoğun bakım yatağını hizmete açtık ve 103 yatak ilavesiyle kapasitemizi 236 yatağa çıkaracağız. Batman’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 79, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 44’tür. Diyarbakır’da Mart ayında yoğun bakım yatak sayısı 370 oldu. Bu dönemde 44 yeni yoğun bakım yatağını hizmete açtık. 106 ilave yatak ile yatak kapasitemizi 520 yatağa çıkaracağız. Diyarbakır’da yoğun bakımda doluluk oranı yüzde 66, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 17. Mardin’de 43 yatak ilavesi ile yoğun bakım yatak sayısını 139’dan 182’ye çıkaracağız. Mardin’de yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 81, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 44. Siirt’te 63 yoğun bakım yatağına 20 yatak eklenerek kapasitemizi 83 yatağa çıkaracağız. Yoğun bakım doluluk oranı şu anda yüzde 62, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 12. Şanlıurfa’da Mart ayı yoğun bakım yatak sayısı 567 iken bu süre içinde 33 yeni yoğun bakım yatağını hizmete açtık. 110 yatak ilavesi ile yoğun bakım yatak kapasitemizi 710 yatağa çıkaracağız. Şanlıurfa’da yoğun bakımda doluluk oranımız yüzde 74, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 31. Şırnak’ta geçen ay 125 yataklı yeni doğum ve çocuk hastanemizi hizmete açtık. Bu dönemde 40 yeni yoğun bakım yatağı ekleyerek yoğun bakım yatak sayısını 69’dan 109’a çıkardık. Bu ay 13 yeni yatak ile kapasitemizi 122’ye çıkaracağız. Şırnak’ta yoğun bakım doluluk oranımız şu anda yüzde 58, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 12. Türkiye’de mevcut yatak doluluk oranımız yüzde 51 iken, yoğun bakım ve ventilatör doluluk oranımız yüzde 68 doluluk oranı yüzde 31. Önceliğimiz hasta sayısındaki artışı durdurmak. Aksi takdirde bu önlemler bir süre sonra çözüm için yetersiz kalabilir. Bu salgına karşı mücadelemizde temas taraması hayati önem taşımaktadır. Diyarbakır’da salgın başlangıcında 118 olan fileksiyon ekibimizin sayısını 385’e çıkardık. Bugün verdiğimiz talimatlarla çekim ekip sayımız birkaç gün içinde 450 takıma ulaşacak. Batman’da salgının başlangıcında 27 olan ekip sayısını 100’e çıkardık. Mardin’de 55 olan ekip sayısı şu anda 110. Siirt’te 58 kişilik ekibimiz vardı. Şu anda 80 ekip ile çekim yapıyoruz. Şanlıurfa’da 176 olan çekim ekibimizi bugün 330’a çıkardık. Şırnak’ta salgın başlangıcında 28 ekibimiz vardı ve şu anda 54 ekip ile dosya takibi yapıyoruz. ”

Diyarbakır’daki temasların yüzde 91’i aile içinde iletiliyor

Diyarbakır’daki temaslara ulaşma süresini 12 saat kısalttıklarını belirten Bakan Koca, şu ifadeleri kullandı:

“Bu önlemler sayesinde hasta sayısındaki artış durduruldu, aktif hasta sayısı azalmaya başladı. Bugün geldiğimiz noktada bu gerilemeyi sürdürmek için dikkat etmemiz gereken bazı örnekler vereyim. Diyarbakır’daki muhatapların yüzde 91’inin aile içinde bulaştığını gördük. Başka bir deyişle, temasların çoğu aynı aileden insanlardan oluşur. Kişilerin vakaya dönüşme oranında azalma var. Ancak bu veriler bize sosyolojik faktörlerin dikkate alınması ve aile ziyaretlerinin ertelenmesi gerektiğini gösteriyor. Bugün incelediğimiz illerde din için adresinde bulunamayanların oranı yüzde 9,7 yani yüzde 10. Temaslılar ve şüpheliler kesinlikle kendilerini izole etmelidir. Geçtiğimiz günlerde yaşanan artışa karşı yapılan çalışmalar ve tedbirler sayesinde yeni hasta sayısındaki artış kontrol edilebilir bir düzeye getirildi. Şanlıurfa’da son günlerde vaka sayısında yüzde 34 azalma oldu. Diyarbakır’da yüzde 49, Mardin’de yüzde 47, Batman’da yüzde 56, Siirt’te yüzde 37 ve Şırnak’ta yüzde 42 azalma oldu. Bu sadece başlangıç. Hasta kalmayıncaya kadar birlikte mücadelemize devam edeceğiz. ”

Yeni hastane 6 ile müjdeliyor

Bakan Koca, değerlendirdikleri 6 ilde hastaneler inşa edeceklerini belirterek, “Bildiğiniz gibi Şanlıurfa, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Siirt ve Mardin şehir hastanelerimizi gelişmiş hastaneler olarak tanımlıyoruz, en yüksek standartta hizmet ve eğitim verilmektedir. Şehir hastaneleri, özellikle sağlık hizmetinin son noktada verildiği, artık başka bir sağlık kuruluşuna sevk edilmediği ve gerektiğinde üniversitenin dahil olduğu, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğü bölgede fonksiyonel yapıları ile farklılık göstermektedir. dışarı. Salgın döneminde şehir hastanelerinin yatak kapasiteleri, kalifiye personeli ve en yeni sağlık tesisleri ile ne kadar önemli ve kritik yatırımlar olduğu bir kez daha anlaşıldı. Cumhurbaşkanımızın hayali dediği, hayaliyle ve vizyonuyla gerçekleştirdiği projeleri devam ettirmek ve bu imkanlarla yerel halkımızı buluşturmak görevimizdir. 6 ilde inşa edeceğimiz hastanelerin detaylarını kısaca anlatmak istiyorum. Şanlıurfa Şehir Hastanesi inşaatına bir an önce başlıyoruz. Diyarbakır’da bin yataklı Diyarbakır Şehir Hastanesi için arazi alanı belirlendi. Proje ihalesini bu ay yapıyoruz. 500 yataklı Şırnak Devlet Hastanesi Şırnak için Cizre arasında 432 dönümlük arazi tahsis edildi, proje ihalesi yapıldı, projelerin tamamlanmasının ardından bu yıl yapım ihalesini gerçekleştireceğiz. Batman’da 500 yataklı Devlet Hastanesi için arazi tahsisi işlemleri yapıldı, projeleri en kısa sürede tamamlayıp ihale edeceğiz. Siirt’te 500 yataklı hastanenin arazi tahsis süreci devam ediyor. Tamamlandığında proje ihalesi yapılacaktır. Son olarak 750 yataklı Mardin Şehir Hastanesini 2020 yatırım programına dahil edeceğiz. Arsa tahsisi çalışmaları kısa sürede tamamlanacaktır. Tüm bu yatırımların genel bütçeyi kapsayacak şekilde yapılandırılacağını özellikle belirtmek isterim. Bölgedeki dinamik nüfusun artan sağlık ihtiyaçlarına yönelik atacağımız bu önemli adımların tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Yani 3 ilin hastanesi 6 ilde, diğer 3 ilde ise 500 yataklı Devlet Hastaneleri inşa edilecek. Salgının başlangıcından bu yana, sağlık personelimizin çok sayıda hastası oldu ve hepimizde daha büyük risk altında kayıplar yaşandı. Aylardır eve gidemeyen, çocuğunu kucaklayamayan, hasretini gidermek için uzaktan selamlayan bir anneye düğün töreninde virüse yakalandığını anlatmak çok zor. Sağlık profesyonellerimiz özverili ve özverili ama bu fedakarlığın dikkatsizliğe ve sorumsuzluğa feda edilmesini bekleyemeyiz, vatandaşlarımızın önlemlerine uymadaki ihmalleri bizi üzüyor, hevesimizi kırıyor. Asıl görev vatandaşlarımıza düşüyor. Temizlik, maske ve mesafe önlemlerine ne kadar uyarsak, virüs o kadar etkisiz olacak, tehdit olmaktan çıkacak ” dedi.

“Özellikle bu dönemde vatandaşların tecrit kurallarına uyması gerekiyor”

Vatandaşların özellikle bu dönemde tecrit kurallarına büyük önem verdiğini belirten Bakan Koca, “Bu salgında odaklandığımız en önemli konulardan biri de bizim aldığımız kararlardır. Bu anlamda İl Hijyen Komiteleri her ilde valilerimizin başkanlığında belirlenir ve uygulanması gereken cezalarda bu tecritler ceza ile çözülmemelidir. Bu bağlamda virüsü başkasına bulaştırmanın bir hak olduğunu bilmemiz gerekiyor. Biliyoruz ki bu virüse bulaşarak başta kronik hastalığı olanlar, özellikle belli bir yaşın üzerindeki yaşlılarımız veya bir halk hastalığı olan bağışıklık yetersizliği olan gençler başta olmak üzere insanlarımızın ölebileceğini biliyoruz. Buna neden olamayız ve asla neden olamayız ve asla cezalandırarak engelleyebileceğimiz bir noktada olmamalıyız. Ancak İl Sağlık Kurullarımız bu konuda gerekli kararları alıyor ve kolluk kuvvetleri uygulamada gerekeni zaten yapıyor. Bu anlamda İçişleri Bakanlığımız çok meşgul. “Bu noktada karşılıklı bir hakkımız olan bu virüsü aktarmama noktasına duyarlı olmamız gerekiyor” dedi.

“Sağlık mesleği mensuplarının ödeme karşılığında fedakarlığını yeterince görmüyorum”

Bakan Koca, bu dönemde tüm sağlık mesleği mensuplarımızın ve sağlık profesyonellerimizin özverili ve fedakar olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“İzinleri yoktu, gerektiğinde eve dönemediler. Bunun için bir ödeme yapıp ödül olarak görünmenin yeterli olmayacağını düşünüyorum. Ancak buna rağmen aile hekimlerimiz bu süreçte özellikle dolgu olmak üzere yoğun çaba sarf ettiler. Radyasyon çalışmalarında aktif olan pratisyen hekimlerimiz, sağlık uzmanlarımız, diş hekimlerimiz olarak bir çalışma yaptık ve bugün veya yarın yayınlanacak. Radyasyon tedavisi gören sağlık uzmanlarımıza ek ödemeler yapacağız. Ayrıca aile hekimlerimizde salgın dönemdeki corona virüs hastalarına yönelik yaklaşımları da benzer şekilde bir çerçeve ile düzenledik ve ek ödeme yapıldı. Bunun dışında genel olarak sağlık kurumlarında çalışanlarımıza ek bir ödeme çalışması yapılmıştır. Poliklinik, servis ve yoğun bakım gibi corona virüsü olan hastalarla ilgilenen çalışanlarımızın tavanından, çalışanlarımıza belirli bir endeks ile bir önceki ek ödeme bazında düzenleme yapılmıştır. Bugün veya yarın yayınlanacak. ”

“Diyarbakır’da yurtiçi iletim yüzde 91”

Diyarbakır’da% 91 oranında yerli bulaşma olduğunu hatırlatan Bakan Koca, “Bildiğiniz üzere özellikle başsağlığı, düğün, cenaze ve benzeri organizasyonlar gibi toplu toplantıların bu konuda çok önemli olduğunu biliyorsunuz. İç mekan yasaklandı. Ancak taziye ve cenaze törenleri ile ilgili gerekli tedbirler, Valiliklerimiz başkanlığında İl Hijyen Kurullarımız tarafından alınan kararlarla yakından takip edildi. Gerektiğinde bu anlamda müdahale edildi. Özellikle vatandaşlarımızdan arzumuz bu salgın, bu virüs insandan insana bulaşmaktadır. Bildiğiniz gibi bunu engellemenin tek yolu çok basit. Maske kullanan biri olmak artı mesafedir. Yeterli mesafe olduğunda bazen maskeyi kullanmak gerekmeyebilir. Ancak sosyal mesafeyi her zaman koruyamayız. Özellikle önümüzdeki aylarda grip mevsiminin yoğun olduğu Eylül ve Ekim aylarında maskeyi yoğun kullanarak ve mesafeyi uygulayarak en çok üst solunum yolu enfeksiyonunu yani damlacık enfeksiyonunu önlüyoruz. Dolayısıyla bu anlamda sadece corona virüsü için değil, kış mevsiminde bu kurallara ne kadar çok uyarsak ve grip salgını olursa, üst solunum yolu enfeksiyonlarının o kadar azalacağını göreceğiz. Bu nedenle maske ve mesafe kuralını ihmal etme, hijyen noktasında çok hassas olma, toplu bir araya gelmenin olabildiğince az olması, taziye, cenaze düğünü, nişan, düğün ve benzeri organizasyonlar gibi bir yaklaşımda bulunmakta fayda vardır olabildiğince uzağa yapılmamalıdır. Daha önce de bahsettiğim gibi şehir hastaneleri için özellikle Diyarbakır için 6 ilde hastane, 3 ilde şehir hastaneleri inşa edilecek. biri Şanlıurfa, ikincisi bugün Mardin ve üçüncüsü Diyarbakır. Diyarbakır için düşünülen hastanede bin yatak var. Cumhurbaşkanımızın bu konudaki talimatı ile 438 dönüm tahsis edilmiştir. Önümüzdeki aylarda yapılacak plan değişiklikleri ile hızlı bir şekilde proje ve yapım ihalesini devretmek istiyoruz. Bu yıl temeli hızlı bir şekilde atmak niyetinde olduğum bir yaklaşım ve organizasyon içindeyiz. Diyarbakır’ın tüm disiplinleriyle yetkin, bin yataklı hastasının en yüksek noktada tedavi edilebileceği bir şehir hastanesi, şehir hastanesi olacak.

“Yoğun vaka nedeniyle Diyarbakır’a gelmedim”

Burada kritik bir durum olduğu için Diyarbakır’a gelmediğini tekrarlayan Bakan Koca, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

Daha önce de bahsettiğim gibi burada kritik bir durum var çünkü Diyarbakır’a gelişmemin sebebi vakaların artması, yani gitmemiz gerektiği için Diyarbakır’a gelmedim. Diyarbakırlı kardeşlerimiz iyi biliyor, 3 hafta öncesinin 3 hafta süren yoğunluğu ciddi bir artış oldu. Sağlık kurumlarında yer yer sorunlar çıktı, bazı önlemler alındı. Bu önlemler kapsamında gerek radyasyon ekiplerinin gerek yoğun bakım yatak kapasitesi gerekse bu anlamda alınması gereken izolasyon önlemlerinin devreye girmesi ile bu dönemde bu 6 ilde hasta sayısında belli bir artış yaşandı, orada 3 hafta öncesine göre hastalarda azalma oldu, vakalarda azalma oldu. Sağlık sistemimiz üzerindeki yük azaldı. İşte bunu söylemek istiyorum. Önlemler noktasında, Türkiye’de aldığımız tüm önlemlerin noktasında, tüm iller için aldığımız sonuçları alabileceğimizi göstermek son derece önemlidir. Yani son 3 haftada yüzde 30’dan yüzde 70’e değişen vaka indirimleri gördük. Bunlar 6 ilde. Bu nedenle bu çalışmaları daha yakından görmek, alınacak ilave tedbirleri almak ve yatırımları değerlendirmek için bölgesel bir toplantı yapmak için buraya geldik. Bu bakımdan önümüzdeki dönemde vatandaşlarımızın hep bahsettiğimiz maske, mesafe ve temizlik noktası konusunda çok hassas olmaları, bir araya gelmenin yemek ya da kültür organizasyonları yapmaması gerekiyor. Bu dönemde olabildiğince mesafeli olmayı ve maske kullanmakta ısrarcı olmaya gayret ediyoruz. ”

Aydın Yorat – Sedat Irmak – Murat Başal

ALAKALI HABERLER

Son 24 saatte korona virüsten 53 kişi hayatını kaybetti

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi