Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme İçin Uzman Önerileri

Ramazan ayı, özellikle iftar ve sahur vakitlerinde alınan gıdaların büyük önem taşıdığı bir dönemdir. Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Yüksel Altuntaş ve Uzman Diyetisyen Çiğdem Dönmez, bu kutsal ayda beslenme düzeni ve kronik hastalıkları olan bireylerin oruç tutma koşulları hakkında değerli bilgiler verdi.
‘Tatlı tüketimine dikkat edilmeli’, diyen Prof. Dr. Altuntaş, özellikle diyabet hastaları ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin doktorlarına danışarak oruç tutmaları gerektiğini belirtti. Sahurda ise karbonhidrat ağırlıklı değil, tok tutacak yiyecekler tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
‘İftarda yemek sırasına dikkat’, iftarı açarken suyun ardından salata ile başlamak gerektiğini vurgulayan Altuntaş, yavaş sindirilen gıdaların kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olduğunu söyledi. Sahurda ise protein ağırlıklı, tuzsuz ve lifli gıdaların tercih edilmesi gerektiğini anlattı.
Uzman Diyetisyen Çiğdem Dönmez ise, ‘Sahur ve iftar öğünlerinde ne yenmeli?’ sorusuna, sahurda uzun süre tok tutacak, iftarda ise hafif ve süreci yayarak yemek yenmesi gerektiğini belirtti. Tatlı konusunda ise haftada birkaç kez az miktarda tüketilmesi gerektiğini önerdi.
Hasibe Karadağ – Emre Baba