Prof.Dr.Oğuztürk uyardı: ‘Deri döküntüsü Covid-19 belirtisi olabilir’

Prof.Dr.Oğuztürk uyardı: ‘Deri döküntüsü Covid-19 belirtisi olabilir’
10:12 - Ağustos 23 2020 Pazar

Son zamanlarda corona virüs vakalarında artış eğilimi devam ediyor. Korona virüsü ile mücadelede ön sıralarda yer alan ve bu virüsle birebir mücadele eden doktorlardan biri olan Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdare ve Eğitim Sorumlusu. Dr. Hakan Oğuztürk, Covid-19 şüpheli olarak kendilerine başvuran bazı vakalarda deri döküntüsü görüldüğünü, bazılarının ateşi olmadığını ve virüsün farklı semptomlarla kişide ortaya çıkabileceğini belirtti.

“Test yapılırken, boğaz sürüntüsü, ağız sürüntüsü alınırken virüsün o bölgede olmaması ihtimali var.”

Corona virüs testlerinin güvenilir olduğunu ancak istisnai durumlar olduğunu, yanlış negatiflik veya yanlış pozitiflik olabileceğini belirten Prof.Dr.Oğuztürk, “Covid şüphesiyle sağlık kurumlarına gelen kişilere PCR ve antikor testleri uygulanıyor … 19. Elbette bu testlerin güvenirliği açısından ciddi bir pozitiflik olduğunu söyleyebiliriz.Gerçekten oldukça güvenilir testler.Ama bazı durumlarda yanlış negatiflik veya yanlış pozitiflik.Çok düşük olduğunu düşünmek ve endişelenmemek Başta ifade edilmesi gereken en önemli konu, Peki yanlış olumsuzluk ne zaman ortaya çıkabilir? Test yapılırken virüsün o bölgede olmama ihtimali vardır, boğaz sürüntüsü, ağız sürüntüsü alınır, bu nedenle olumsuz olabilir. . Testin negatifliğini veya pozitifliğini de etkileyebilir.Bu test yapıldıktan sonra laboratuvara götürülürken kafa karışıklığı ve benzerleri olabilir. Bunlar çok düşük ama olabilir. Bu anlamda biz klinisyenler arasında ilişki kuruyoruz. sadece ile değil test sonuçları ancak klinik bulgularla birlikte. Tedaviye geçiyoruz. Pozitiflikte böyle bir durum olabilir. PCR tekniği ile virüsün varlığını tespit ederken PCR pozitif dediğimiz hasta grupları var ve bu uzun süre devam ediyor. Bunlar da çok nadirdir. Ancak bu pozitifliğin aktif bir hastalık olarak yorumlanmamasını istiyoruz. Bunu şu şekilde özetleyebiliriz, kişinin PCR testi pozitif çıktı, ilaç tedavisine başlandı, şikayetleri geriledi ve düzeldi. Fakat bir süre sonra tekrar baktı ve test olumlu çıktı. Bu anlamda, virüsün canlı veya parçalarının varlığı, PCR testinin pozitif olduğu anlamına gelebilir. Bu nedenle araştırıldıktan sonra her PCR pozitif tedaviden sonra hala hastalığı olduğu anlamına gelmediğini söyleyebiliriz. ”

“Deri döküntüsü Covid-19’un bir işareti olabilir”

Korona virüsü tanısı pozitif olan vakaların farklı şikayetlerle geldiğini ve bazı hastalarda deri döküntülerinin de olduğunu belirten Prof.Dr. Oğuztürk, “Dünya literatürü araştırıldığında yüksek ateş, boğaz ağrısı, halsizlik ve solunum sıkıntısı gibi sorunlar ülkemizde ilk görüldüğü Mart ayından bu yana gördüğümüz vakalarda nefes darlığı idi. Mevsimsel olarak bu tür şikayetlerle karşımıza çıkma ihtimali de doğru ilerliyordu. Daha sonra Covid-19 pozitif vakalarının farklı şikayet ve bulgularla bize geldiğini gördük. Yorgunluğun yanı sıra eklem ağrısı, karın ağrısı, bildiğiniz gibi ishal vakaları oldukça sık gelmeye başladı. Deri döküntüleri de var. Deri döküntülerinin diğer nedenleri dışlandıktan sonra Covid-19 ile ilgili olabilecek bu sorunların da ortaya çıktığını açıkça söyleyebilirim. Covid-19’da sorun sadece akciğerlerle ilgili değil. Diğer sistemleri etkileyebilecek sorunlar yaratır. Ne yazık ki kalp ritmi bozuklukları, kalp kası hastalıkları, akciğer dışındaki karın bölgesi ile ilgili sorunlar ve kanın pıhtılaşmasıyla ilgili sorunlar maalesef ölümdeki en önemli sorunlar olarak görülmektedir. Bu anlamda dünyada bu pıhtılaşma bozukluğunun tedavisinde bu sorunun çözümü için ilk ilaçların kullanıldığı ülke olarak ülkemizi gururla söyleyebiliriz ”dedi.

“Antikorların yükselmesi hastadan hastaya değişen bir durumdur”

Aşı çalışmalarındaki en büyük sorunlardan birinin hastalarda oluşan antikor düzeylerinin farklılık gösterdiğini ve bu durumun hastadan hastaya değiştiğini belirten Prof.Dr. Oğuztürk, “İnsanların bağışıklığından bahsetmek istediğimizde yapabiliriz. 2 dokunulmazlık deyin. Biri doğuştan bağışıklık, diğeri kazanılmış bağışıklık. Kişinin herhangi bir hastalığı olup olmamasına göre değişebilir. Bir virüs, bir mikroorganizmanın bir insanla karşılaştıktan sonra oluşturduğu standart bir yanıt mekanizmasına sahip değildir. Kişiye göre değişir. Araştırmalar gösteriyor ki, o mikroorganizma ve Covid-19 ile belli bir süre bunu söyleyebiliriz, bir karşılaşma olduğunda vücut buna tepki verir, mücadele mekanizmasını harekete geçirir ve bu mekanizmanın unsurlarından biri de antikor seviyelerinin arttırılmasıdır. . Bize savaşta fayda sağlıyorlar. Ancak belli bir süre sonra bu antikorların yükselişinin hastadan hastaya değiştiği görülmektedir. Bazı hastalarda antikorun yüksekliği belirli bir süre sonra azalabilir. Aşı çalışmalarındaki en önemli sorun budur. Aşılama çalışmalarında oluşturacağınız antikor seviyelerini uzun süre koruyamazsanız tekrarlayan aşılama uygulamalarıyla karşı karşıya kalacağız. Bu anlamda bu sorunun çözümü de büyük önem taşıyor ”.

Utku Şimşek – Erdinç Türkcan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi