Piyasalar faiz kararına kilitlendi

Piyasalar faiz kararına kilitlendi
15:00 - Ağustos 19 2020 Çarşamba

Piyasalar, yarın Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararını bekliyor. Konuyla ilgili yorum yapan Ekonomist Rahmi İncekara, Merkez Bankası için çok zor bir karar olacağını belirterek, “Merkez Bankası politika faizini 8,25’te tutacak, süreç piyasa faizleri ile devam edebilir ve kullanabilirler diyebiliriz. likiditeyi azaltacak ve faiz oranı artışını son olasılık olarak kabul edecek diğer araçlar. ” dedim.

Piyasalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Ağustos’ta açıklanacak faiz oranını bekliyor. İstanbul Kent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rahmi İncekara, Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararına ilişkin değerlendirme yaptı. Bunun Merkez Bankası için zor bir karar olduğuna işaret eden İncekara, politika faizinin 8,25’te tutulacağını söyledi.

Tüm piyasaların faiz kararını merakla beklediklerini söyleyen İncekara, “Ağustos ayındaki gelişmeler, faiz kararına ilişkin piyasaların yakından takip ettiği verilerin ortaya çıkmasıyla ortaya çıktı. Merkez bankası aslında faizle yoluna girdi. faiz indirimi eğilimini uzun süredir sabit tuttu.Piyasadaki gelişmeleri takip etmeye karar vereceğini söyledi.Merkez bankası da buna bağlı olarak beklenen enflasyon revizyonları, yıl sonunda beklenen enflasyon yüzde 8,9’a yükseldi. Şimdi Türkiye resmi olarak negatif reel faiz oranları varken yüzde 8,25’e, bu nedenle negatif reel faiz oranları, kredi işlemleri ve bol para ile tüm ekonomik faaliyetlerin daha yoğun hale geldiği bir döneme giriyoruz. Döviz kurlarında ciddi bir dalgalanma, Dolarda, özellikle euro’da ciddi bir artış oldu, artış oldu. Reel faiz oranıyla birlikte döviz kurundaki değişim, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını tekrar artırıp artırmayacağı sorusunu gündeme getiriyor. Ancak, merkez bankasının şimdi elindeki diğer araçları kullanarak bu süreci aşmaya çalıştığını görüyoruz. Özellikle piyasaya arz edilen likiditenin ciddi şekilde kısıldığını görüyoruz “.

“Merkez Bankası muhtemelen faiz oranı değişikliği yapmayacak”

Piyasaların Merkez’den gelecek faiz kararına odaklandığını kaydeden İncekara, “Merkez Bankası muhtemelen faiz değişikliği yapmayacak. Politika faizini yüzde 8,25’te tutuyor gibi görünüyor “dedi. Döviz kurunu kontrol etmek için Merkez Bankası’nın bankalararası borçlanma limitlerinin yarı yarıya indirildiğinin altını çizen İncekara,” Türkiye’ye likidite arzında bir yarılanma olduğunu görüyoruz. Market. Merkez bankası, piyasaya biraz daha az likidite vererek döviz kurlarını kontrol etmeye çalışıyor. Öte yandan Türkiye’nin gösterge faiz oranının yüzde 13,25’e geleceğini, bankaların kredi ve mevduat faiz oranlarının ne kadar uzun sürdüğünü, biraz daha yüksek kullandığını da görüyoruz. Piyasanın biraz daha yüksek bir faiz oranını finanse ettiğini görüyoruz. Politika faiz oranında şu anda yüzde 8,25 olarak görüyoruz. Merkez bankasının politika faizi yoktur. Uzun vadeye baktığımızda merkez bankasının ilk etapta faiz dışında başka enstrümanlar kullanabileceğini görüyoruz. Özellikle geceleme koridorunda 150 baz puan altı veya 150 baz puan yukarıda kullanmak mümkündür. Öte yandan, geç bir likidite penceresi (GLP) var. Özellikle bu, politika faizinin 300 baz puan üzerindedir. Özellikle bankalara ve piyasalara kredi verirken 300 baz puan ile daha maliyetli bir fonlama yapabileceği gerçeği var. Faiz kararının alınacağı toplantıda verilecek kararda Merkez Bankası muhtemelen faiz değişikliği yapmayacaktır. Politika faizini yüzde 8,25’te tutacak gibi görünüyor “dedi.

“Merkez Bankası için çok zor bir karar bizi bekliyor”

İncekara, geç likidite penceresinden bir başka olasılığın fonlama olacağını belirterek, “Dolaylı olarak bakıldığında örtük faiz artışı anlamına gelir. Örtük olarak faizde 300 baz puanlık artış olabilir. Politika faizini sabit tutuyor, ancak Geç likidite penceresi olarak fonlama yüzde 11’dir.Merkez Bankası politika faizinde değişiklik olmayacak, Merkez Bankası likiditeyi keserek ve daha az likidite vererek döviz kaçışını engellemeye çalışacak diyelim. Politika faizinin artması, para basımının ciddi bir şekilde salgın nedeniyle olduğu anlamına gelir, maliyetler biraz artacak, bu bütçe üzerinde bir yük anlamına gelecektir.Merkez Bankası faiz oranlarının artması da bir Borçlanma maliyetlerinin biraz daha artması, özellikle Türkiye ekonomisinin ikinci çeyreğinde büyümenin küçük daralma yönü, GÖSTERİLEN Mili unutmayalım.Başka bir düzelme olacak üçüncü çeyrekte ry. Tabii ki salgın nedeniyle para basımı var. Merkez Bankası için çok zor bir karar bizi bekliyor. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın politika faizini değiştirmeyeceğini, piyasa faiz oranları ile sürecin devam edebileceğini, likiditeyi kesip diğer araçları kullanarak faiz artırımını son olasılık olarak değerlendireceğini söyleyebiliriz. Türkiye rekabetçi döviz kuru politikası ile yoluna devam etti, TL hedeflenen değerin gerçeğe uygun değerine gidecek “dedi.

Ali Canberk Özbuğutu – Muhammed Fırat Aksoy

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi