Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümüyle ilgili yeni iddianame kabul edildi

Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümüyle ilgili yeni iddianame kabul edildi
21:00 - Kasım 27 2020 Cuma

Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Erhan Üstündağ, Yüksel Yancı, Murat Çetinkaya, İsmail Güneş ve helikopter pilotu Mustafa Kaya İstektepe’nin hayatını kaybettiği helikopter kazasının ardından arama kurtarma operasyonunda ihmal soruşturmasının peşindeyim. helikopter enkazının işleri. Adana Jandarma Bölge Komutanı emekli Korgeneral Ali Lapanta, Genelkurmay Başkanı Mazlum Koçoğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal ve Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, iddianame hazırlandı ve 89 sayfalık iddianame hazırlandı. Kahramanmaraş 5. Asliye Ceza Mahkemesi daha önce kabul edildi.

İddianamede helikopterin uçuş planı incelendiğinde pilot Mustafa Kaya İstektepe’nin basılı uçuş planında ‘Çağlayancerit’ şeklinde el yazısı olduğu belirtilirken, altında bir imza bulunduğu belirtildi. ‘Notları aldım, meteorolojiyi inceledim’ şeklinde bir bilgisayar mektubu ile yazılan plan, “Çağlayancerit-Erkilet uçuşuna ait. Uçuş planında” Not aldım, meteorolojiyi inceledim “yazan adres bilgisi ispat etmeyecek Pilotun gerçekte meteoroloji eğitimi aldığını, bu sorunun Havaalanı tarafından pilota iletildiğini veya pilot tarafından öğrenildiğini, uçuş planına dahil edilmesi gerektiğini, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü, kalkış izninin yapılmaması gerektiği konusunda uyarılmalıdır. Bilgilendirme Yayınlarında belirtilen kural ve koşulları karşılamadığı, usulüne uygun uçuş planı olmadığı veya helikopterin kalkış yapmaması gerektiği için düzenlenmiş 25 Mart 2009 tarihinde taraflar c 25 Mart ve 26-27 Mart geceleri beklenen yağış ve rüzgarın neden olduğu olumsuz koşullara karşı ilgililer ve vatandaşlar başta sürücüler dikkatli olmalıdır.

Olası risk, ulaşım aksaklıkları, yol kapanmaları, don, buzlanma, su baskını ve su taşmaları ” ve bu tür meteoroloji engellerinin helikopterler için VFR uçuş görüş açısını görerek uçuşa engel olması 2 kilometreden az olamaz. Kalkıştan önce bu hava koşullarında engel olmasa bile güvenli uçuşun mümkün olmadığı, uçuştan önce meteorolojik koşulların uçuşa uygun olmadığı ve helikopterin uçuşa izin verilmemesi gerektiği anlaşılıyor. bu durumda, görsel uçuş (VFR) için uygun olsa bile, kalkış veya kalkış. Pilot uyarmalı ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü ve Sivil Havacılık Genel Müdürü şüpheliler Ali Arıduru ve Orhan Birdal’ın uçuş emniyeti konusunda en üst düzeyde bu konunun incelenmesinden sorumlu oldukları değerlendirildi. seviyesi.

İddianamenin devamında, İsmail Güneş’in helikopterin düşmesinden 50 dakika sonra kazayı bildirdiği ve helikopterin yerinin bulunamadığı için helikopterin yerinin uzun süre tespit edilemediği belirtildi. Helikopterin lokasyonunun tespiti için başlatılan çalışmalarda tespit edildi, ancak şokun etkisiyle helikopterdeki ELT cihazının durum sinyallerini Cospas-Sarsat uydularına ileterek nokta tespiti yapmanın mümkün olduğu belirtildi.

ELT cihazının harici anteninin bozuk olduğu ve bu nedenle Cospas-Sarsat uydularına sadece bulunduğu bölgede sinyal yayabildiği için ulaşamadığı kaydedildi, “Ancak taşınabilir antenin ELT cihazında bulunan ve bu antenin çalışır durumda olduğu ve yaralı kazazede İsmail Güneş’in taşınabilir anteninin helikopter düştüğü ilk anda düştüğü ELT cihazına takılırsa sinyal uydulara iletilebilir, bu kadar önemli ve İsmail Güneş’e konuşan 112 acil komuta kontrol merkezi ve 155 güvenlik haber merkezi yetkilisi tarafından hayati bilgiler bilinmemektedir ve bu teknik ve detaylı bilginin mesleği gazetecilik olan İsmail Güneş tarafından bilinmesi beklenemez, bu nedenle bu önemli bilgiler Uçuştan önce helikopterde seyahat edecek yolcuların bilgilendirilmesi, aslında emniyetli uçuş için zorunludur, emniyetli seyrüsefer görevinin sağlanması uçağın esaları ve bu konudaki muayene görevi. Şüpheli, Cilik Genel Müdürü Ali Arıduru ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal değerlendirildi. “

Ali Arıduru ve Orhan Birdal ile ilgili iddiaların devamında helikopterden çıkarılan cihazlar konusunda ihmalkar davrandıkları belirtilerek şunları söyledi:

“Sivil Hava Araç Kazaları Araştırma Yöntemi ve Yönetmeliği, kaza durumunda kaza mahallinin güvenliğini sağlama yükümlülükleri vardır, kaza ile ilgili delillerin kaybolmasını önlemek için güvenlik önlemlerinin alınmasına yönelik bir düzenleme vardır. ya da yerlerinden edilen KSK üyeleri 2009 yılında olay yerine gitti, 30 Mart 2009’da olay yerine gidemedi, ertesi gün olay yerine döndü, bu arada kaza inceleme kurulu olay yerine gidebilirdi. Güvenlik ve TSK tesisleri, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü veya Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne bağlı her türlü araç ve gereç ile olay mahallinde bulunan bazı askeri personelin tahsis edildiğine dair bilgi belgesi bulunmamaktadır. 30 Mart 2009’da kırılan askeri helikopteri kurtarmak için Argus 5000CE Skymap 3C isimli GPS cihazlarını sivil helikopter panelinde söküp çaldı, şüphelilerin en üst seviyesi Ali A Sürekli yıpranan rıduru ve Orhan Birdal’ın, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün araç tahsis ettiği ve üyelerinin 30 Mart 2009 tarihinde enkaz alanına götürüldüğü ve bu parçaların çalınmasının engellenebileceği hükmü, Bu bölümde belirtilen araç ve gereçler ile mevzuat hükümlerinin yerine getirilip getirilmediği. Şirket tarafından yerine getirilmesi gerektiği değerlendirildi, bu nedenle sorumlulukları var.

“Sahada arama kurtarma çalışmalarına katılan sivil-asker birliklerinin üstün gayretleri olduğunu belirten iddianamede, arama kurtarma çalışmaları daha profesyonelce GSM verilerine, tanık ifadelerine, sıralı ve doğru ihbarlara yönlendiriliyor. enkaza daha kısa sürede ulaşmanın mümkün olduğu ve diğer iki şüphelinin şöyle olduğu söyleniyor: Olay tarihinde, arama kurtarma çalışmalarının bir kısmını yöneten ve yöneten, yeterli olduğunu gösteren somut delil olduğu anlaşıldı. Adana Jandarma Bölge Komutanı Ali Lapanta ile Bölge Komutan Yardımcısı Mazlum Koçoğlu’nun misyonun gereklerine aykırı hareket ettiği şüphesi. “

89 sayfalık iddianame, Kahramanmaraş 8. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Adana Jandarma Bölge Komutanı Emekli Korgeneral Ali Lapanta, Genelkurmay Başkanı Mazlum Koçoğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal ve Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru’nun duruşmaları 8 Ocak 2021’de Kahramanmaraş’ta başlayacak.

Halil Ulubey

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi