Mimikler Azaldıysa Parkinson Hastalığına Yakalanmış Olabilirsiniz

Mimikler Azaldıysa Parkinson Hastalığına Yakalanmış Olabilirsiniz
13:08 - Nisan 11 2023 Salı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bolayır, 11 Nisan Parkinson Günü dolayısıyla hastalık hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Bolayır, yaptığı açıklamada, Parkinson hastalığının ileri yaş hastalığı olduğunu vurgulayarak, “Parkinson hastalığı, nörolojide tanısı konulabilecek önemli bir hastalıktır. Beynin bazal ganglion bölgesindeki dopamin maddesinin yetersizliğine bağlı gelişen hipokinetik bir hastalıktır. Bu hastalığın belirtileri arasında hareketlerin ve adımların yavaşlaması, vücudun öne eğik duruşu, istirahat tremoru (kontrol edilemez titreme), mimiklerin azalması ve cildin yağlı olması gibi durumlar bulunmaktadır” dedi.

“Parkinson Hastalığının Tedavisi Diğer Hastalıklardan Farklıdır”

Prof. Dr. Bolayır, Parkinson hastalığını hipokinetik hareketlerin yavaşlaması kategorisinde düşünülmesi gerektiğini ifade ederek, “Parkinson hastalığının dopamin azlığına bağlı olarak geliştiğini, bu hastalığın, dopaminin veya farklı maddelerin fazlalığından kaynaklanan kore, hemiballismus gibi hiperkinetik hastalıklarla karıştırılmaması gerektiğini” söyledi. Prof. Dr. Bolayır, “Bu hastalıklarla Parkinson hastalığının tedavisi taban tabana zıttır. Bu fark, tanı ve tedavi için büyük önem taşımaktadır” dedi.

Parkinson hastalığı, tedavi sürecinde geniş yelpazede ilaç kullanımını gerektirir. Prof. Dr. Ertuğrul Bolayır, hastalığın ileri safhalarında “on-off” denilen periyotlara girebileceğini belirtti. On periyodunda hastanın birdenbire hızlı bir hareket haline geçebileceğini ve düşme riskinin artabileceğini ifade etti. Off periyodu ise tüm hareketlerin kaybolduğu, hastanın kaskatı kesildiği bir dönemi ifade eder. Prof. Dr. Bolayır, bu dönemlerde apomorfin gibi ilaç tedavilerinin uygulanabileceğini belirtti. Eğer bu periyotlara yanıt vermiyorsa, talamik bölgeye ufak cerrahi yöntemler ya da buraya takılan piller aracılığıyla tedavi yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi