Mimar Sinan 445 yıl önce kendini inşa etti, şimdi meydan yapılamıyor.

Mimar Sinan 445 yıl önce kendini inşa etti, şimdi meydan yapılamıyor.
11:00 - Kasım 28 2020 Cumartesi

Edirne Belediyesi tarafından 2017 yılında başlatılan Selimiye Camii Çevreleyen Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi kapsamında ortaya çıkarılan Yemiş Kapanı Hanı duvarları ve Mimar Sinan su yolu kalıntıları ile meydanı korumak için arkeopark projesi hazırlandı. Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu da bölgeyi koruma kararı aldı. Osmanlı İmparatorluğu’nun en ünlü mimarlarından Mimar Koca Sinan tarafından 14 Mart 1575 tarihinde yaptırılan eşsiz tapınağın 2020 yılında tamamlanamaması ve meydan projesinin atıl kalması ikisinin de tepkisine neden oldu. Edirneli ve gelen turistler.

Mimar Sinan 445 yıl önce kendini inşa etti, şimdi meydan yapılamıyor.

CHP’nin Edirne Belediyesi bünyesinde yeşil alan olan ve mülkiyeti belediyeye ait olan hanın bölgedeki yeniden inşası gündeme gelmiş ve Kültür Varlıkları Yüksek Kurulu tarafından bu konuyu bozacağı düşünülerek reddedilmiştir. ‘siluet’.

“Turistlerin ilgisini çekecek kadar perişan”

Edirne Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, İHA’ya, “Bilindiği gibi Edirne, Osmanlı eserleri ile çevrili bir şehir. Bunların arasında şaheser sayılan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası olan Selimiye Camii de var. Ama ne yazık ki UNESCO Dünya Kültür Mirasımız Selimiye Camii yani alan yönetimi dediğimiz alan, özellikle meydanı 4-5 yıldır sıkıntı içinde. Selimiye Meydanı yaklaşık 4 yıldır belirsizlik içinde. Bu sorun, Yemiş Kapanı Hanı’nın, bu sürece bağlı olarak kurumlar arası bir soruna dönüşen Selimiye Meydanı ve mevcut ortamın düzenlenmesi olarak gün yüzüne çıkarılması ve Edirne’de turizm açısından sorun yaratmasıdır. Selimiye Meydanı, manzaradan uzak. “Gelen turistlerin ilgisini çekecek kadar salak” dedi.

“Öyle bir şaheser ki, Mimar Sinan’ın eserinin hatırasının korunması gerekiyor”

Bacıoğlu, “Bu anlamda kurumlar 4-5 yıldır devam eden bu süreçle ilgili sorunların üstesinden gelmek için mücadele ediyorlar ama bu süreçte Selimiye Meydanı’nı daha hızlı yöneterek ve hatta hepsini canlandırarak mücadele ediyorlar. çevresindeki sokaklar ve caddeler, öyle bir Dünya O’nun mirası, böyle bir şaheser, Mimar Sinan’ın eserinin hatırası korunmalı ”.

“Akıl, mantık veya mevcut süreçle açıklayamayacağımız bir durum”

Bacıoğlu, “Bu, akılla, mantıkla veya mevcut süreçle açıklayamayacağımız bir durum. Uzun zamandır böyle olduğu için bir yıl bilmeyelim, 2 yıl bekleyebiliriz ama bir başyapıtın, dünyaca ünlü bir eserin 4-5 yıl böyle kalması kabul edilemez. Bu çok vahim bir durum. Bunu açıklamakta çok zorlanıyoruz. Bu süreci iyi yönetemedik. Şehir olarak yetkililer olarak iyi idare edemedik ”.

Tarihi Meyve Kapanı Hanı

1590’lı yıllarda Türk-İslam mimarisinin şaheseri sayılan Selimiye Camii’nin batı cephesine Murad döneminde inşa edilen ve 100 odası olduğu tahmin edilen hanın kademeli olarak yıkıldığı belirtiliyor. harabeye döndü ve Selimiye Meydanı’nı toprakla kaplayarak katıldı.

Koray Foreman

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi