Milyonlarca işçiyi ilgilendiren karar!

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren karar!
10:00 - Ağustos 4 2020 Salı

Özel bir inşaat şirketinde çalışan usta kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ödenerek işten çıkarıldı. İş Mahkemesinin yolunu tutan mağdur işçi, ulusal bayramlar ve genel tatiller de dahil olmak üzere haftada 7 gün çalıştığını, her gün 06.00’da işveren tarafından sağlanan servis araçları ile şantiyeye götürüldüğünü ve 07.00’de çalışmaya başladı. Geri kalan sürenin 30 dakika olduğunu, çalışmalarının akşam 19.30 veya 20.00’a kadar devam ettiğini, fazla çalışmasının ödenmediğini, tüm resmi tatillerde ve tatillerde çalıştığını, ancak ödenmediğini söyledi. Fazla mesai, haftalık tatiller, ulusal bayramlar ve genel tatiller ile asgari geçim indiriminin dikkate alınmasını talep etti. Mahkemeyi savunan şirketin avukatı, davanın konusu alacakların süresinin dolduğunu, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatının tam olarak ödendiğini, yolda harcanan sürenin çalışma süresinden sayılamayacağını, sözleşmenin ayda 270 saatin üzerinde davacı ile imzalanmış ve davacı tartışmalı bir kayıt yapmadan bordroları imzalamıştır. talep edilen. Mahkeme davanın kısmen kabul edilmesini emretti.

Davacı işçi temyiz başvurusunda bulunduğunda, Yargıtay’ın 22. Hukuk Dairesi yürürlüğe girdi. Taraflara iletilen kararda; Milyonlarca işçi hakkında emsal ifadeler vardı. Daha fazla iş yaptığını iddia eden işçinin bu iddiayı kanıtlamak zorunda olduğunu vurgulayan kararda aşağıdaki ifadeler yapılmıştır:

“Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. Çalışanın bordrosunun yanlışlığı kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen bordronun fazla ödenmiş sayıldığı varsayılır. İşyeri iç yazışmalarının deliller olduğunu gösteren belgeler. Çalışmanın kanıtı herhangi bir kanıtla yapılabilir: Maaş bordrosu çalışana imzalanmazsa, fazla mesai tahakkukları da dahil olmak üzere her ay farklı miktarlarda ücret ödenmesi durumunda tartışmalı bir kayıt yoktur, fazla çalışmanın yapılması gerektiği sonucuna varır. yazılı kanıtlarla kanıtlandı. ”

Somut davada, imzanın davacıya ait olup olmadığına karar vermeden yazılı olarak verilen karar yanlıştır ve geri dönüşü gerektiren karara aşağıdaki cümleler dahil edilmiştir:

Davacı, davanın dilekçesinde işveren arasında kararlaştırılan ücretin ödenmiş olduğunu, fazla mesai, hafta tatili ve milli bayram ile genel tatil alacaklarının ödenmediğini ve maaşın bu kısmının verilen bordrolarda fazla mesai olarak gösterildiğini iddia etti. işveren tarafından. Dosyaya gönderilen bordroda yapılan incelemeye göre, davacı işçiye brüt ücretin aylık brüt ücretin 1 / 10’una karşılık gelen fazla mesai ücreti ödendiği tespit edilmiştir. Bu bağlamda, davacının bordrolarda gösterilen ücretin yanlış olduğu iddiasıyla, imza sahibinin reddi ile ilgili yukarıdaki ifadelerle birlikte, davacının fazla mesai, hafta tatili ve milli bayramlar ve genel tatil faaliyetleri hakkında yazılı kararı vermiştir. hatalı ve yozlaşmış olmak. ”

Özgür Sosyal Güvenlik Uzmanı Erda, çalışanlar konusunda çok dikkatli olmanız gerektiğini söyledi, “fazla mesai sorunları Türkiye’deki çalışanlarla ilgili çok önemli detaylar. Çünkü çalışan ile işveren arasındaki en yaygın anlaşmazlıklardan biri. İşçi işten ayrılıyor, fazla mesai dava açabiliyor çünkü sosyal güvenlik kurumu tam olarak rapor edilmemiş, bu konuda ilginç kararlar verilebilir Yargı örnek olabilecek bir karar vermiştir. Karar aşağıdakileri içermektedir. bordrodaki fazla mesai görse veya daha az görünse bile bordroda görünmüyorsa, imzalarken ek açıklama düşebilir. Bunu yapmazsa, gelecekte dava açtığında haksız olabilir Ek açıklama düştüyse, bu konudaki davayı kazanabilir. ”

Çalışanlara fazla mesai ya da diğer haklar arayışında olan Erda, Türkiye’nin sıradan ders hayatında çeliştiğini belirterek, “Çalışanların işlerini kaybetmeleri, fazla mesaiden fazla gösterilmemesi, bir parça elde etmek için çok fazla ses çıkartamıyor. Önüne konulan maaş bordrolarını imzaladıktan sonra işten ayrıldıktan sonra mahkemeye gitmeye çalışır, bu nedenle mahkeme kararları çalışanların daha uyanık olması gerektiğini vurgular.Çalışanların fazla mesai ve ücret gibi diğer haklara çok dikkat etmesi gerekir. Diğer bir deyişle, işveren ve çalışan maaş bordrosunu okumalı ve imzalamalıdır. Her iki taraf da haklıysa haksız olabilirler. ”

Abdullah Çibir

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi