Milli Eğitim Bakanı Selçuk: ‘EBA dünyada öğretmen ve öğrencilerin en çok kullandığı site’

Milli Eğitim Bakanı Selçuk: ‘EBA dünyada öğretmen ve öğrencilerin en çok kullandığı site’
23:00 - Aralık 13 2020 Pazar

Bakan Selçuk, TBMM Genel Kurulunda Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe görüşmelerine katılarak milletvekillerine sunum yaptı. 2021 Program Bütçemizde yer alan 67 performans göstergesi ile programların her yıl belirlenen ölçülebilir hedeflerle takip edileceğini belirten, “Tek eğitime ve okul öncesi eğitime geçiş hedefimiz, uzaktan eğitim, okullarda deprem güçlendirme faaliyetleri ve atölye altyapısı meslek liselerinin. 5,8 milyar TL’den yüzde 94 artışla 11,3 milyar TL’ye yükseliyoruz. 2021 yılında; Bakanlığımıza ayrılan bütçe ile; E-öğrenme sisteminin etkin kullanımı ile dijitalleşme stratejisine uygun müfredat düzenlemeleri, öğrenme çıktıları açısından uluslararası standartlara ulaşmak için ölçme ve değerlendirme kapasitesinin güçlendirilmesi, güvenli eğitim ortamlarının sağlanması, dezavantajlı gruplardan en iyi şekilde yararlanılması Kadın ve çocuklar dahil olmak üzere, eğitimden yararlanma ve okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması, Öğrencilerin zihinsel ve fiziksel gelişimini dikkate alan eğitim ortamlarının geliştirilmesine, Tasarım Becerileri Atölyelerinin ülke çapında yaygınlaştırılmasına, ihtiyaç yaratılmasına öncelik verilecektir. – yabancı dil eğitiminde temelli ve katmanlı yapı ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerini desteklemek ”.

Selçuk, İTÇ sistemi ile ilgili olarak, “2020-2021 eğitim-öğretim yılının ilk tatilinin ardından ülkemizde salgının seyri konusunda Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun önerileri neticesinde alınan kararla, TRT EBA, EBA platformu ve canlı sınıf uygulamaları basılarak 4 Ocak 2021 tarihine kadar dijital kaynaklarla uzaktan eğitim sürecine başladık. Yaklaşan tüm konular salgın sürecin seyrine göre değerlendirilecek ve ayrıca duyurulacaktır. Bir an önce, yüz yüze eğitimin şartlarının olgunlaşmasını beklediğimizi ifade etmek isterim. Uzaktan eğitimin ana kanalları olan TRT EBA ilk, orta ve lise televizyon kanallarına ders ve etkinlik çekimleri devam ediyor. Kanallardaki tüm ders yayınlarımız günde üç defa tekrarlanmaktadır. Dersi kaçıran öğrenciler için videolar hem EBA internet portalına hem de TRT Watch platformuna yükleniyor ”dedi.

Video veya interaktif anlatımların, alıştırmaların, özetlerin, infografiklerin, proje dokümanlarının, öğretmenlere özel içeriklerin, 5 binin üzerinde kitap ve 240 binin üzerinde sorunun şu anda EBA’da öğretmen ve öğrencilerin hizmetinde olduğunu hatırlatan Bakan Selçuk, ” 23 Mart’ta kurulduğu günden bu yana yaklaşık 12 milyar 249 milyon kez ziyaret edilen EBA platformu, dünya eğitim kategorisinde öğrenci ve öğretmenler tarafından en çok ziyaret edilen web sitesi haline geldi.Canlı sınıf ve alternatif uygulamaların sisteme entegrasyonu ile EBA Günde yaklaşık 3 milyon ders verme kapasitesine sahiptir.Her ülke EBA benzeri sitelere sahiptir ancak dünyada öğretmen ve öğrencilerin en çok kullandığı site EBA’dır.Bu sayı uluslararası kuruluşların verileridir.Yine verilere göre, Diyorum ki, dünyada sadece 4 ülke eğitim seviyeleri için 3 ayrı televizyon kanalı kurabildi ”.

“21 Aralık’a kadar 200 bin tablet daha dağıtılacak”

Selçuk şunları söyledi:

“Bugüne kadar çeşitli kuruluşların desteğiyle 150 bin tablet dağıtıldı. Bakanlık olarak çalışmalarımız devam ediyor. 21 Aralık’a kadar 200 bin tablet daha dağıtılacak ve 2021 Ocak ortasına kadar internet bağlantılı 300 bin tablet daha dağıtılacak. İhtiyaç sahibi öğrenciler arasında; Ailenin gelir düzeyi, eğitim çağındaki kardeş sayısı, yüz yüze eğitime katılma durumu gibi konularda resmi verilere dayanarak yaptığımız sıralamalar doğrultusunda dağılım mümkün olduğu kadar devam edecektir. ve özel eğitim ihtiyaçları. Ayrıca yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel sektör kuruluşları ile sivil inisiyatiflerin sunduğu ayni ve nakdi bilgisayar desteklerinin öğrencilere hızlı bir şekilde ulaşabilmesi için çalışmalarımıza aynı strateji ile devam ediyoruz. “

“Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı; ilköğretimde 28’den 16’ya, orta öğretimde 18’den 11’e düştü “

Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı hakkında bilgi veren Selçuk, “Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı; ilköğretimde 28’den 16’ya ve orta öğretimde 18’den 11’e. Ülkemizin tüm coğrafi bölgelerinde öğretmen doluluk oranları birbirine yakın bir düzeye çıkarılmıştır. Norm personel doluluk oranları Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 95, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 93 ve ülke genelinde yüzde 92’dir. Öğretmenlerimizin mali ve sosyal haklarında önemli iyileştirmeler yapılmış olup, 01.07.2020 tarihi itibariyle Bakanlığımızda göreve başlayan 9. derece birinci kademe öğretmenin maaşı 4 bin 369 TL, saatlik ek öğretim ücreti 18,22 TL oldu. Ayrıca tüm öğretmenlere her akademik yılın başında yeni akademik yıl için hazırlık ödeneği verilmektedir. Bu yıl öğretmenlerimize 210 TL ödeme yapıldı ”dedi.

Ahmet Umur Öztürk

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi