Merkez Bankası Başkanı Ağbal’dan enflasyon açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Ağbal’dan enflasyon açıklaması
21:00 - Aralık 25 2020 Cuma

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine bilgi vererek sorularını yanıtladı. Hükümetin Merkez Bankası ile birlikte yüzde 5 enflasyon hedefi belirlediğini ifade eden Ağbal, şunları söyledi:

“Buna yüzde 5 inanıyorum. Bir şeye inanmaya başlayacaksınız. İnandığınız işlere girmeyin. Hiçbir şeye inanmayın diyorum. Diğer ülkelerde de Türkiye Cumhuriyeti nedeniyle kıstırdığınızda 1-2. Yüzde enflasyon? Biz ne çekiyoruz? Yapabiliriz Bir sürecimiz var Ara hedefler var Banka Hükümete tavsiyede bulunacak Fiyat istikrarı ve maliye politikası alanlarında ne yapacağını söyleyecek Kanun. diyor, “Banka hükümetin mali ve ekonomik danışmanı, mali temsilcisi ve mali işler sorumlusudur.” diyor.

Ağbal şunları söyledi:

“On Birinci Kalkınma Planı artık ekonomi politikalarının en yüksek anayasal belgesidir. Merkez Bankası için bu belgede belirtilen hedefler belirlenmiş hedeflerdir ve bu çerçevede hükümetimizle birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Merkez Bankası’nın itibarının da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Merkez Bankası kararlarında, çalışmalarında, eylemlerinde ve duruşunda saygı duyulmalı, hesap verebilir ve sorumlu olmalıdır. Bağımsızlık çok doğru bir kavramdır. Kararlarını bağımsız olarak vermeli ancak aynı zamanda karar verirken kendi yetkinliklerini, kapasitelerini ve yeteneklerini sürekli geliştirmelidir. Fiyat istikrarına yönelik tüm adımlarda, Merkez Bankasının kurumsal kapasitesinin doğru kararları alacak kadar geliştirilmesi gerekmektedir. “

“2021 para ve kur politikasında dalgalı kur rejimine devam edeceğiz”

Merkez Bankası’nın siyasi bir kurum olmadığını belirten Ağbal, “Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı için tek bir politika aracı var. Bu bir haftalık repo oranıdır. Herhangi bir şekilde bir faiz koridoru, GLP başka bir virajlı yol olmayacak. Çünkü Merkez Bankası olarak fiyat istikrarı yolunda mücadele edecekseniz, doğru araca sahip olduğunuzda başka bir aracı kullanmayacak, doğru aracın gerektirdiğini yapacaksınız. Zaman zaman, bu tür araçlar esneklik açısından ön plana çıkabilir, ancak esneklik bizi her zaman doğru yapmaktan alıkoymuştur. Doğru toplum, ekonomi, Merkez Bankası rezervlerinin güçlendirilmesini ister.

Doğru talep, doğru talep. Bu belgede stratejik ölçütleri açıkça tanımladık. Yani döviz biriktireceksek bu şeffaf olur, döviz tasarrufu yapacaksak bu plan ve program dahilinde önceden duyurulacaktır. Sırf döviz biriktireceğimiz için döviz piyasasındaki döviz hareketlerini etkilemeyeceğiz. Bu nedenle 2021 yılında para ve kur politikasındaki dalgalı kur rejimine, enflasyon hedeflemesi rejimi içinde dalgalı kur rejiminin bu kavramsal çerçeve içinde vazgeçilmez bir unsur olduğu ve bu çerçevede Merkez Bankası’nın öngörüsüne devam edeceğiz. kurun 2021’deki seviyesi hakkında. Hedefi olmadığını belirttik. Kavramsal bir çerçeve varsa, o kavramsal çerçeve doğruysa ona dahil edilmelidir ”.

Analitik miktarlar hakkında bilgi veren Ağbal, “Bütçe ve Finansal Raporlama Genel Müdürlüğümüz tarafından bana verilen 23 Aralık 2020 itibarıyla analitik bilanço aktif büyüklüğü 839 milyar TL, bilanço varlıkları ise 717 milyar yabancı varlık olarak ifade edildi. TL, iç varlıklar 200 milyar TL ve ekspertiz. hesabı eksi 77 milyar liradan oluşuyor. Bu tamamen analitik bilanço görüntüsünden kaynaklanmaktadır. Bir hesabın negatif veya pozitif olup olmadığı – bunu yapabilirsiniz – analitik bilançoda Merkez Bankası bilanço hesapları yapılarak farklı bir formatta ifade edilir. Bu nedenle, özellikle orada negatif işaretinden bahsetmiştim. Bankacılık sektörüne “iç varlıklar” altında kullandırılan nakdi krediler ve reeskont kredileri 141 milyar TL’ye ulaştı.

Bilanço pasifleri 667 milyar TL’lik toplam döviz yükümlülüklerinden ve 172 milyar TL’lik Merkez Bankası parasından oluşmaktadır. Toplam döviz yükümlülükleri içerisinde bankaların döviz mevduatları 534 milyar lira, bankaların ‘Merkez Bankası parası’ altında gösterilen TL mevduatları 165 milyar lira, emisyon 190 milyar lira emisyonu ve olumsuz işaret ile açık piyasa işlemleri olarak ifade edilmektedir. 216 milyar lira olarak ifade ediliyor. Türkiye Merkez Bankası rezerv veri-verileriyle ilgili olarak bana şu anda 42 milyar dolarlık altın rezervi, 49.8 milyar dolar döviz rezervi, toplam 91.8 milyar dolarlık altın rezervi verdi. 18 Aralık 2020 itibariyle altın rezervleri – yine, bunu not olarak alırsak – 42 milyar dolar ”dedi.

“Merkez Bankası şeffaflık çerçevesinde adımlar atacak”

Merkez Bankası’nın şeffaflık çerçevesinde adımlar atacağını belirten Ağbal, “Swap ile ilgili bilgiler var, mesela inşallah çok gecikmeli akan swap işlemleri hakkında günlük bilgi vermeye baştan başlayacağız. yıl. Onun gibi arkadaşlarım ve teknik birimlerim tek tek çalışıyor. Bu çalışmalar çerçevesinde halkın ve karar vericilerin bilmesi gereken veriler nelerdir? Bu verilerden Merkez Bankası’nın araç bağımsızlığı ve Merkez Bankası’nın operasyonel faaliyetleri çerçevesinde neler paylaşılabilir? Arkadaşlar şu anda onlar üzerinde çalışıyor. Şimdiden ‘bunlar ve bunlar değil’ demiyorum çünkü çok teknik konular var tabi ki çabam olabildiğince kamuoyu ile paylaşılmalı çünkü karar vericiler o bilgi altında ne kadar şeffaf olurlarsa aslında ekonomide öngörülebilirliği artırıyor ”dedi.

Ahmet Umur Öztürk

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi