‘Marmara Depreminde Büyüklük 7,6 Olabilir’

‘Marmara Depreminde Büyüklük 7,6 Olabilir’
12:00 - Eylül 26 2020 Cumartesi

Aykan, depremin büyüklüğünün 7.6’ya çıkabileceğini, olası depremin ise 28 milyon kişiyi etkileyeceğini belirtti. Aykan, Marmara Denizi’nde meydana gelen 4.2 depremin çok riskli bir noktada meydana geldiğini belirterek, Balıkesir’e özel uyarıda bulundu.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Balıkesir İl Sorumlusu Aysun Aykan, Marmara Depremi ile ilgili değerlendirme yaptı. Aykan, “Marmara Denizi’ndeki son depremler, Marmara Denizi’nin depremler açısından aktif olduğunu, canlı olduğunu ve deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Orta Marmara Çukurunda 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Marmara Denizi. Depremin yeri çok önemli. Büyük bir deprem olmasını beklediğimiz noktada meydana geldiği için de endişe vericidir. Kuzey Anadolu Fayı’nın hemen üzerinde belirir. “4,2 büyüklüğünde bir deprem muhakkak etkileyecektir. etrafındaki diğer arızalar ve arızalar üzerinde stres yaratacaktır. Buradaki fay üzerindeki depremler çok büyük bir deprem olasılığını artırıyor, ancak depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz. ”

İtalya’dan Avusturya’ya keçe

Aykan, Marmara Depremlerinin tarihsel akışına değinerek konuşmasına devam etti: “Son deprem burada 1766’da oldu ve 254 yıl sonra hiç deprem olmadı. 1766’da meydana gelen deprem İtalya’dan Avusturya’ya kadar geniş bir coğrafyada hissedildi. Avrupa’dan hissedilen büyük bir deprem burada olduğunda tüm Marmara Bölgesi’nin ne kadar etkileneceği hakkında! Marmara Denizi’nde yapılan ulusal ve uluslararası çalışmalar, 1999 Depreminden sonra 30 yıl içinde büyük bir depremin beklendiğini bize gösteriyor. geçti, 10 Marmara Denizi’nde yıl içinde 7’den fazla maksimum 7,6 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz Buradaki depremle birlikte bu bölgenin canlı ve aktif olduğunu görüyoruz ve bu depremi uyarı deprem olarak algılamamız gerekiyor ve depreme hazırlık açısından eksiklerimizi tamamlamamız gerekiyor. azaltma yönünde olmalı Bu deprem fay üzerinde meydana geldi ve ana hatlara çok fazla enerji kattığı için fay, deprem çok riskli bir yerde.

6 milyon yapı stoğu var

Aysun Aykan, Türkiye’nin depreminin birinci öncelik olması gerektiğini vurguladı. Aykan, “Deprem, Türkiye’nin 1 Numaralı Önceliği Olmalı. Özellikle Marmara Bölgesi’nin 1 Numaralı Önceliği Olmalı. Bu deprem nedeniyle sadece İstanbul’u değil Marmara Denizi’ne kıyısı olan tüm iller, İstanbul, Balıkesir, Bursa, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Tekirdağ çok etkileyecek bu deprem 28 milyonu etkileyecek aslında bu deprem tüm Türkiye’yi etkileyecek, Marmara bölgesi nüfus yoğunluğu, sanayi, ekonomi, ulaşım, tarihi birikim açısından en yoğun olduğu yer Türkiye olmanın büyük depremi ‘Bu nedenle bu depreme çok dikkat etmemiz gerekiyor.Marmara Bölgesi’nde yaklaşık 6 milyon bina stoku var ve bu çok büyük bir bina stoğu.Marmara Denizinde bir deprem olabilir’ 7’nin üzerinde maksimum 7,6 büyüklüğündedir. Hem maliyeti hem de kayıpları Gölcük Depreminden daha fazla olacaktır Marmara Bölgesi’nde yeni binalar var ama eski mahalleler, eski mahalleler, eski Tören yapıları kaçak yapmak Bu nedenle bu yapıların depreme hazır olduğunu söylemek doğru olmaz. Bu alanlarda Kentsel Dönüşüm uygulamamız gerekiyor. Afet riski altındaki alanların dönüşümü ile ilgili 6306 sayılı kanunumuz yani kentsel dönüşüm kanunumuz var ve bu kanun ülke olarak aldığımız en önemli kararlardan biri. “Bunu bir fırsata çevirmeli ve bu yasayı burada uygulamalıyız.”

“Balıkesir’de 7,2 Büyüklüğünde Deprem Olabilir”

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Temsilcisi olarak da görev yapan Aysun Aykan, Balıkesir’de 7 veya daha fazla deprem yaşanabileceğini açıkladı. Aykan, “Balıkesir-Altıeylül’de 10 Aralık’ta 5 büyüklüğünde bir depremle başlayan ve artçı sarsıntılarla devam eden bir deprem oldu. Daha sonra 3,4 büyüklüğündeki depremlerle devam etti. Balıkesir-Karesi’nde meydana gelen bu deprem meydana geldi. Balıkesir-Altıeylül depremlerinden farklı olarak fay hattında yer almaktadır.Çok tehlikeli olan ve deprem büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeline sahip olan Balıkesir-Gökçeyazı Fay Segmentinin devamı olması endişe vericidir. depremler birbirini etkiliyor, bu yüzden burada dikkatli olmamız gerekiyor.Balıkesir ile Havran-Balıkesir arasında bir Fay Zonu var.Bölge 2 ana faydan oluşuyor, Havran-Balya ve Balıkesir Fayları Balıkesir Fayı 2 fay segmentine ayrılıyor. Gökçeyazı ve Kepsut Segmentleri olarak Tarihsel dönemin deprem kataloglarına baktığımızda, Balıkesir ve yakın çevresini etkileyerek yıkıma neden olan 3 önemli deprem dings öne çıkıyor. 1577, 1897 ve 1898 depremleri. 1577 depremi birçok evi yıktı, şehir merkezinde ve köylerde insanlar öldü. Zağanos Paşa Camii ve Yıldırım Han Camii yıkıldı. Şehirde ve köylerde 40 kişinin hayatını kaybettiği ve yıkımın daha çok şehir merkezinde yoğunlaştığı dikkat çekiyor. Şehir merkezini etkileyen diğer önemli depremler 1897 ve 1898 depremleridir. Bu depremler arasında 1898 depremi Koca Zelzele olarak da bilinir. Bu depremler Kepsut Fay Segmentinde meydana geldi. Can ve ekonomik kayıplara 1953 yılında 7,2 büyüklüğündeki Yenice-Gönen depremi ve 1964 yılında 7 büyüklüğündeki Manyas depremi neden olmuştur.

Edremit Fayı’nda hendek açılarak Havran-Balıkesir Fayı ve Paleosismolojik çalışmalar yapılmıştır. Paleosismoloji çalışmaları ile fayların geçmişteki davranışları, oluşturdukları tarihsel depremler ve depremlerin tekrarlama dönemleri bilinmeye çalışılmıştır. Devletimiz bu çalışmalara önem verdi; Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı içinde bulunan Paleosismoloji 2012 yılında oluşturulan UDSEP Projesi 2023 planı, Güney Marmara bölgesinde pilot olarak başlatıldı. MTA canlı fay haritaları serisinde gösterilen Edremit Fayı ve Havran-Balıkesir Fayı üzerinde hendekler açılarak hendek bazlı paleosismolojik çalışmalar yapılmıştır. Balıkesir Gökçeyazı Fay Segmenti üzerinde yapılan paleosismolojik çalışmalara göre; Bu fayda, MÖ 850 yılına kadar 4 Paleodeprem’in geliştiği, depremin tekrarlama süresinin yaklaşık 1000 yıl olduğu ve son depremden bu yana 2000 yıllık uzun bir sürenin geçtiği tespit edildi. Bu yüzden burada deprem bekliyoruz. Bu çalışmalara göre; Bu fay kırıldığında, büyüklüğü 6,5 ila 7,2 büyüklüğünde depremler üretme potansiyeline sahiptir. Şu anda burada büyük bir deprem olması bizi şaşırtmaz. Balıkesir-Gökçeyazı Fayının tehlikesine dikkat çekmemiz gerekiyor. “Dedi.

Bahadır Demirçeviren – Umut Sayan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi