Koronavirüs salgınıyla mücadelede kritik öneme sahip ‘3CLpro’ enzimi üretildi

Koronavirüs salgınıyla mücadelede kritik öneme sahip ‘3CLpro’ enzimi üretildi
20:00 - Eylül 1 2020 Salı

Bartın Üniversitesi laboratuvarlarında 3 aylık çalışmaların ardından koronavirüs (Covid-19) tedavisinde kullanılacak koruyucu ve tedavi edici ilaçların testleri için kritik önem taşıyan “3CLpro” enzimi, rekombinant DNA teknolojisi yöntemleri ile lokal olarak üretildi.

Salgınla mücadeleye katkı sağlayabilecek önemli bir adım

Bartın Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Dursun Kısa, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi, “In-Vitro İlaç Tarama Sistemlerinin Kurulması İçin Ana Proteaz Enzimin Rekombinant Üretimi projesi kapsamında önemli bir başarıya imza attık. Covid-19 salgını ile mücadelede kullanılacak ilaçların in vitro inhibisyon çalışmalarında kullanılacak enzimlerden biri olan ana proteaz enzimini (3CLpro), rekombinant DNA teknolojisi yöntemleriyle yerli kaynaklarla ürettik. İlaç çalışmalarında inhibisyon denemelerinde kullanılan ve virüsün replikasyon sistemi ile ilişkili önemli bir enzim olan 3CLpro enzimi, anti-viral ilaçların hedeflerinden biridir ve salgınla mücadelede önemli bir yere sahiptir.

Proje kapsamında yurt içinde üretilen ana proteaz enzimi ile salgınla mücadelede tedavi edici ve önleyici ilaçların üretiminin daha da hızlanması öngörülmektedir. Haftada 100 rxn üretebilen 3CLpro enziminin yanı sıra diğer çalışmaların da kesintisiz devam ettiği laboratuvarda, virüsün kopyalanmasında rol oynayan başka bir enzim üretim çalışması olduğu da akademisyenler tarafından açıklandı ve hedeflendi. antiviral ilaç hedeflerinde de hedef alınmış ve bu enzimin kısa sürede üretilmesi hedeflenmiştir. . Farklı enzimlerin üretiminde ihtiyaç duyulan altyapılar büyük ölçüde benzer olduğundan, çeşitli sektörlerde ithalatla sağlanan enzimler sağlık, gıda, ilaç, kozmetik, deterjan, tekstil, hayvan besleme gibi uzun vadede yerli üretime katkı sağlama potansiyeline sahiptir. , deri ve yem endüstrisi.

Projenin kozmetik, deri, tekstil ve veterinerlik alanlarında özellikle farmakolojik çalışmalar için başka çalışmalara temel oluşturması bekleniyor.

Bülent Bostancı

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi