Koronavirüs Aşısı Damar Tıkanıklığı Yapıyor mu? Uzman İsim Açıkladı

Koronavirüs Aşısı Damar Tıkanıklığı Yapıyor mu? Uzman İsim Açıkladı
10:11 - Kasım 17 2021 Çarşamba

Koronavirüs aşısı damar tıkanıklığı yapıyor mu? Son zamanlarda pek çok kişinin merak ettiği soru için uzman isimden cevap geldi.

Koronavirüs, 2020 yılında hızla yayılmaya başlayan ve 2021 yılında daha ciddi bir artış gösteren salgın. 2020 yılının başında binlerce vaka sayısı bile fazla gelirken günümüzde dünya genelinde günlük 100.000’in üzerinde vaka sayısı olsa da artık aşının da bulunmasıyla birlikte normal kabul ediliyor. Çünkü bağışıklık hızla yayılıyor ve hastalık daha az etkiliyor. Salgındaki bu gelişmelerin yanı sıra bazı kişiler aşının damar tıkanıklığı riskinin olup olmadığını merak etmeye başladı. Uzman isim bu konuda açıklama yaptı.

Koronavirüs Aşısı Damar Tıkanıklığı ile Sonuçlanıyor mu?

Koronavirüs aşısı olmak isteyen bir kişinin aklına gelen sorulardan birisi de damar tıkanıklığı ve kanda pıhtılaşma yaşanması ihtimali olmakta. Bu ihtimalin ne kadar olduğunu merak eden kullanıcılar için Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Profesör Doktor Semih Barlas, önemli açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamada aşının etkilerinden söz eden Barlas, hastalığın etkilerine de değinerek insanları rahatlatmaya çalıştı.

Koronavirüs Aşısı Damar Tıkanıklığı

Barlas, yaptığı açıklamada öncelikle Derin Venöz Tromboz yani DVT olarak bilinen hastalıktan söz etti. Bu hastalık, kan damarlarında meydana gelen pıhtıların oluşması anlamına geliyor. Yani kişi kan damarlarındaki pıhtılara sahip olmasıyla beraber eğer bu pıhtılar çözünüp akciğere doğru ilerlerse durum daha ciddi oluyor. Bu durumun ismini Pulmoner Emboli olarak açıklayan Barlas, bu hastalığın yaşamı tehdit ettiğini söyledi.

Aşı olmayanların en çok endişe duyduğu kısım aşının DVT yapıp yapmayacağı olmakta. “Koronavirüs aşısı damar tıkanıklığı yapar mı?” sorusuna yanıt veren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Profesör Doktor Semih Barlas, aşının çok düşük düzeyde bu riske yol açtığını belirtiyor fakat aşı olmayanların koronavirüs hastalığına yakalandığı takdirde daha yüksek risk altında olduğunu açıklıyor. Yapılan araştırmayı da paylaşan Barlas, hayatını kaybeden koronavirüs hastalarının %58’inde DVT tespit edildiğini ifade ederek aşının önemini vurgulamış oldu.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi