Korona virüsünden ilk ölüm 9 Ocak’ta meydana geldi

Korona virüsünden ilk ölüm 9 Ocak’ta meydana geldi
12:00 - Temmuz 9 2020 Perşembe

Çin’in Hubey eyaleti Wuhan’da 9 Ocak’ta şiddetli solunum yetmezliği ve şiddetli zatürree teşhisi ile hastaneye kaldırılan 61 yaşındaki bir erkek, açıklanamayan bir virüs nedeniyle öldüğünden altı ay geçti. Daha sonra, yeni bir korona virüsü türü (Covid-19) olarak tanımlanan ve bir salgın haline gelen virüs nedeniyle ilk resmi ölüm tarihi 9 Ocak olarak belirlendi. Virüsün hayatımıza girmesiyle birçok şeyin değiştiği son 6 ay içinde Covid-19 sayesinde dünyada 552 bin 204 kişi hayatını kaybetti.

Benzeri görülmemiş ekonomik çöküş ve uzun vadeli sınırlar kapandı

Dünya çapında halihazırda 12 milyon 173 bin 613 kişiyi nakleten ve 552 bin 204 kişiyi öldüren Corona virüsü, tarihte benzeri görülmemiş ekonomik çökmelere neden oldu. Birçok ülkede sınırlar kapatıldı ve ekonomi durdu. Korona virüsüne karşı alınan önlemler kapsamında kısıtlamalar yapılmış, sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, milyonlarca kişi evlerine kapatılmıştır. Birçok ülke, Wuhan, Çin’den yayılan korona virüsüne karşı alarm verdi, seyahat yasakları ve virüs taraması gibi önlemler aldı. İlk ölüm 9 Ocak’ta tanımlanamayan virüs nedeniyle rapor edilirken, şimdi Covid-19 olarak tarif edilen ölümcül virüs dünya çapında etkili olmaya devam ediyor.

DSÖ 30 Ocak’ta uluslararası acil durum ilan etti

Ocak ayında, korona virüsü yayılmaya başladığında, Çin’in Wuhan şehrinde vatandaşlarını tahliye etmeye başlayan ülkeler, gönderdikleri uçaklarla ülkelere dönüşlerini hızlandırdılar. Ocak ayında, ilk ölümlerin birçok ülkede meydana geldiği açıklandı. 30 Ocak’ta Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Çin’de ortaya çıkan korona virüsünün dünya ülkelerine yayılması nedeniyle uluslararası bir acil durum ilan etti. Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü TedO Adhanom Ghebreyesus, Ocak ayında yaptığı açıklamada, korona virüsü için “benzeri görülmemiş bir sebepten dolayı eşi görülmemiş bir salgın” ifadesini kullandı.

Hastaneler inşa edildi

Hastaneler, virüsün erken aşamalarında en çok etkilenen Çin’in Wuhan kentindeki yeni korona virüsü salgını nedeniyle 10 gün içinde inşa edildi. Yine 30 Ocak’ta Wuhan şehrinde ve virüslerinin mühürlendiği ve dışarı çıkmamaları için evde kalmaya zorlanan diğer şehirlerde korona virüsü bulaşmış olan vatandaşların önerildi. Çin’de ortaya çıkan korona virüsü, ölüm ve ölümlerin tespiti ile bazı ülkelerde yaşayan Çinli insanlar için ırkçılığın hedefi haline geldi.

Camiler kapatıldı, olaylar iptal edildi

Virüse karşı alınan önlemler kapsamında pek çok ülkede camiler kapatılmış, toplu etkinlikler ve festivaller iptal edilmiş, spor müsabakaları daha ileri bir tarihe ertelenmiş veya iptal edilmiştir. Birçok spor yarışması seyirci olmadan yapılmaya başlandı.

Şubat ayında, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünyaya yayılan korona virüsü için alarm seviyesini hızla ‘yüksek’ seviyesinden ‘çok yüksek’ seviyesine yükseltti. Virüsün yayılmasını önlemek için ülkelerden kritik adımlar atıldı. Birçok ülkede olağanüstü hal ilan edildi, okullar kapatıldı. Suudi Arabistan, korona virüsü nedeniyle Umre ve Mescid-i Haram’ı yasakladı.

7 Şubat’ta Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünyanın koruyucu ekipman sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu açıkladı. Korona virüsü salgını nedeniyle özel kıyafetler, maskeler, eldivenler ve diğer koruyucu ekipmanların giderek azaldığı belirtilmektedir. Ülkeler arasında maske savaşları başladı. Salgına karşı maske ihtiyacını karşılamak isteyen ülkeler arasında büyük bir rekabet vardı. Yeni bir tartışmanın tahrif edilmesi, ABD tarafından Tayland’da satın alınan maskelerin ele geçirilmesiyle ateşlendi.

Amerikalılar silah saklarken Amerikalılar tuvalet kağıdına akın etti

Mart ayında vatandaşlar, dünya çapında korona virüsü salgını nedeniyle panik havası nedeniyle pazarlara akın etti. Temizlik ürünleri ve gıda maddeleri çoğu ülkede stoklanırken, Amerikalılar silah depolamanın çaresini buldular. Korona virüsünün salgınından sonra, Japonya’daki bazı ürünler uzun süre tedarik edilemedi. Özellikle hijyenik maske stokları tükendikten sonra, Japon hükümeti maske üreticilerini destekleyeceğini duyurdu. Avustralya’da ilk vakalar tespit edildikten sonra en çok satın alınan ürün tuvalet kağıdı, duş jelleri ve dezenfektanlar tuvalet kağıdıdır. Almanya’da, korona virüsünün salgında, tuvalet kağıdı pazarlarda tüketilen ilk ürünlerden biriydi. Piyasalar, stoklanmayı önlemek için müşteri başına bir ürün satın alma konusunda bir sınır koymuştur. Ülkenin karantinası, 8 Mart’tan beri ülkenin bazı kuzey bölgeleri ve 10 Mart’tan sonra tüm ülke nedeniyle, insanlar çoğunlukla un, maya ve konserve ürünlerine yöneldi. Rusya’daki korona virüsü vakalarının artması nedeniyle ülkedeki panik atmosferi nedeniyle pazarlara koşan Ruslar, en bakliyat ürünlerini satın aldı. Korona virüsü salgını nedeniyle birçok ülkede temizlik ürünleri ve kuru gıda satışları zirveye ulaşırken, ABD’deki silah satışları da arttı. Korona virüsü salgınının toplumsal huzursuzluğa neden olacağından endişe eden Amerikalılar, silah ve mühimmat stoklamaya başladılar. ABD’deki birçok silah dükkanı sahibi, salgının yol açabileceği ekonomik krizin sosyal düzeni bozacağından endişe ederek satışların arttığını belirtti.

26 Mart’ta dünya çapında korona virüsü vakaları 509 bin 477’ye ulaştı. Korona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 23.44’te arttı. 11 Mart’ta, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, korona virüsünün “salgın” ilan edildiğini açıkladı. 13 Mart’ta Avrupa’nın Çin’de korona virüsü salgınının merkezi haline geldiğini ilan etti.

Nisan ayında, birçok ülke virüse karşı önlemleri kademeli olarak kaldırmaya başlarken, birçok ülkeden gelen haberler ölümüne devam etti. ABD’de korona virüsü vakaları 200 bini aştı. 8 Nisan’da, karantina, korona virüsünün ilk ortaya çıktığı Çin’in Hubei eyaleti Wuhan’da kaldırıldı. Yaklaşık 11 haftalık karantinadan sonra, Wuhan’dan tren ve uçak hizmetleri bugün yeniden başlatılırken, otoyollar yeniden açıldı.

16 Mayıs’ta ABD’deki korona virüsü salgını nedeniyle toplam ölüm sayısı 89 bin 383’e ulaştı. Ülkedeki toplam dava sayısı 1 milyon 501 bin 989’a yükseldi.

İtalya’da ölüm sayısı 31 bin 763’e ulaşırken, toplam dava sayısı 224 bin 760’a ulaşırken, İtalya’da ölüm sayısı 31 bin 610’a yükselirken, toplam dava sayısı 223 bin 885 ve İngiltere’de toplam ölüm sayısı 33 bin 998 olup, toplam vaka sayısı 236 bin 711’e yükselmiştir.

Türk hastaneleri Mayıs ayında İngilizce ve Amerikan kanallarında tarif edilmeye başlandı. İngiliz BBC’nin Türk servisi, dünyadaki kahramanı dünyaya duyurdu. İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa (İÜC), Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde korona virüsüyle mücadele hakkında konuştu. Sabahın erken saatlerinde kesintisiz devam eden mücadelede, doktorların ve hemşirelerin güvenlik görevlilerinin her anını ön plana çıkaran ekip, çaba ve başarıyı gösterdi.

Öte yandan İngiliz haber ajansı Reuters, salgında unutulmaması gereken korona virüsünün tespitinde öncü ekibini takip etti. Salgının “gizli kahramanları” olarak nitelendirdiği Türk çekim ekibini fotoğrafladı ve bu anlara dünyaya hizmet etti. Korona virüsü hastalarıyla temas halinde olanları tespit eden radyasyon ekiplerinin haberlerini yayınlayan İngiliz haber ajansı, hizmet ettiği fotoğraflarla gizli başarı kahramanlarının çabalarını dünyaya duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü de Türkiye örneklerini gösterdi

Bununla birlikte, Mayıs ayında yapılan bir açıklamada yer alan ve “Dünya Sağlık Örgütü” nü (DSÖ) tanımlayan korona virüsü de Türkiye için büyük övgü aldı. Dünyanın zor bir döneminin Türkiye’nin Dünya Sağlık Örgütü’ne verdiği desteği memnuniyetle karşıladığını, diğer ülkelere takdirle tıbbi yardım sağladığını vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü Adhano I Tedros Ghebreyesus, “Türkiye’nin, dayanışmanın tüm dünyaya örnek olması gerektiğini sergiledi” dedi.

Korona virüsünde ikinci dalga olasılığının en yüksek olduğu 10 ülke açıklandı

Uzmanlar, birçok ülke ihtiyati tedbirleri gevşetmeye başladığı için ikinci bir korona virüsü dalgası riski konusunda uyardı. 26 Mayıs’ta Dünya Sağlık Örgütü (WHO) küresel korona virüsü vakalarında rekor bir artış olduğunu bildirdi. Bununla birlikte, ülkeler, korona virüsü önlemleri ekonomik zorluklara neden olduğu için normalizasyon sürecine girerek kısıtlamaları kaldırmaya başlamıştır. Korona virüsü ikinci bir dalgaya neden olsa da olmasa da, Oxford Üniversitesi korona virüsünde ikinci bir dalga olasılığı en yüksek olan 10 ülkeyi açıkladı (Covid-19). Korona virüsü pandemilerinde ikinci bir dalga olasılığı en yüksek olan 10 ülke sırasıyla; Almanya, Ukrayna, ABD, İsviçre, Bangladeş, Fransa, İsveç, İran, Endonezya ve Suudi Arabistan olarak belirtildi.

Öte yandan, dünyanın birçok ülkesinde aşı ve korona virüsüne karşı ilaç geliştirme çabaları devam ederken, aşının ne zaman bulunacağı ve kesin tedavi hakkında açıklamalar ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Çalışma devam ederken, dünyadaki yeni normal düzene alışmaya çalışıyor.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi