Kilosu 700 TL’ye satılıyor

Kilosu 700 TL’ye satılıyor
14:00 - Eylül 22 2020 Salı

Orman Köylüleri için Orman Genel Müdürlüğü destek projeleri arasında yer alan reçine üretimi sayesinde orman köylerinde yaşayanlar ek gelir elde etmeye başladı.

Çam ormanlarında reçine üretiminin devam ettiği ve köyden şehre göçün engellendiği proje ile reçine ithalatı azalmaya başladı.

Orman köylerindeki köylülerin ormanlardan korunmasını ve gelir elde etmesini amaçlayan ORKÖY projesi kapsamında 1950’li yıllarda başlatılan çalışma ile fıstık-melengiç sonrası son 30 yılda gelişmeye başlayan reçine üretimi, kekik, bal ormanları, defne ve kestane, gün geçtikçe artmaktadır.

Türkiye’de dışa bağımlılığı azaltmak için ilaç sektöründe kullanılan kimyasallar ve reçineler yoluyla yapılan çalışmaların ithalatının azaltılması hedeflenmektedir. Reçinede terebentin ve Rosin; Boya, seramik, ayakkabı, mobilya, kağıt, kozmetik ve ilaç başta olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Ayrıca cila yapımında ve mürekkeple boyama sektöründe de kullanılmaktadır. Ülkemizde 1800’lü yıllarda başlayan ancak planlı ve istenilen düzeyde olan reçine üretimi son yıllarda planlı ve projeli olarak yapılarak ekonomiye katkı sağlanmıştır. Sanayi sektöründe en çok tercih edilen reçine; Ağacın gövdesinde bıçakla yaralar açılır ve bu yaralardan sızan reçineler özel kaplarda toplanır. Bir ağaçtan yılda yaklaşık bir buçuk kilo saf reçine elde edilmektedir. İşlendiğinde çok değerli hale gelen reçinenin ağırlığının yaklaşık 700 TL’ye ulaştığı belirtiliyor. Doğru teknikle yapılırsa; Ağaçtan reçine almanın ağaca zarar vermediği, aksine dış etkenlere karşı dayanıklı hale getirdiği bilinmektedir.

Orman köylerinde ek gelir elde etmek için yöre halkı tarafından sürdürülen reçine üretiminin ilk aşaması olarak, çam ağaçlarından havlama (kızartma) ve yara açma (açılmış yaralar ağaca zarar vermez) gerçekleştirildi. Reçineyi toplayacak torbalar ağaçlara zımbalandı. Yara açma işleminin 20 günde bir tekrarlanacağı ve reçine biriktirme işleminin takip edileceği belirtildi.

Köylü gençlere iş imkânı sağladıklarını ve bu nedenle şehirlere göçü engellediklerini belirten taşeron firma yetkilisi Kemal Aksoy, “90’lı yıllardan beri bu işi yapıyoruz. Arkadaşlar da birkaç yıldır çalışıyor. Çoğunlukla gençlerin çalıştığı bu işin ek istihdam ve gençlerin köyde kalması için sürekliliğini istiyoruz. Aynı zamanda, tarım işi yapan gençler reçine işinden iyi bir kazanç elde ediyor. “Normal bir kızılçamdan yılda ortalama bir buçuk kilogram reçine alıyoruz” dedi.

Reçine işi sayesinde il dışında iş aramayı bıraktığını ve köyde kaldığını belirten Mustafa Özyiğit, “29 yaşındayım. İşsizlik nedeniyle İzmir’e göç etmeyi düşünürdüm. Bu işe geçen yıl başladık. İyi bir verim elde ettik. Bu yüzden köyde kalmayı planladım. İş güzel. Orman Genel Müdürlüğüne bize bu işi sağladığı için teşekkür ediyorum. “Kendi toprağımızda çalışırken ormanda kazandığımız para, toprağımızın bize sağladığından daha fazla arttı.”

Karacaören Mahallesi Muhtarı İsa Demir yaptığı konuşmada; “30 yıldır reçine ticareti yapıyoruz. Çok memnun olduk. Bu iş sayesinde gençlerin ilçeye veya yurt dışına gitmesini engelledik. Gelirimiz şimdi iyi. Önceki yıllarda fıstık çamı ve kekik gibi şeyler yapıyorduk ama şimdi reçineden daha fazla verim aldığımız için bu işe odaklandık. Bu imkanları sağladığı için devletimize ve orman bakanlığına teşekkür ediyoruz ”dedi.

Ali Soydemir

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi