Kadın cinayeti yüzde 29 düştü

Kadın cinayeti yüzde 29 düştü
17:00 - Ekim 3 2020 Cumartesi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinatörlüğünde İçişleri, Milli Eğitim, Adalet ve Sağlık Bakanlıkları tarafından “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı” hazırlandı ve bu plan çerçevesinde İçişleri Bakanlığı bir 1 Ocak’ta 81 il valiliğine genelge.

Büro şefi sayısı 5 bine çıkarıldı

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 81 il valiliğine gönderilen genelge çerçevesinde İçişleri Bakanlığı, 6284 sayılı kanun kapsamında polis sorumluluk alanı içerisinde yer almaktadır. İl düzeyinde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Bürosu ve İçişleri Dairesi’nde ” İlçenin ilçe düzeyine genişletildiği ve genelleme sonrası büro şeflerinin sayısının 81’den 1,5 bine çıktığı da bildirildi.

112 bin 478 kolluk personeline eğitim verildi

Açıklamada, 1 Kasım 2019-1 Ekim 2020 tarihleri arasında Karakol Genel Müdürlüğü ve Jandarma Karakolunda görev yapan 112 bin 478 kolluk personeline “Kadına ve Ev İçi Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” eğitimi verildiği belirtildi. Bu eğitimlere Covid-19 salgını nedeniyle uzaktan eğitim tekniği ile devam edildiği, yıl sonuna kadar 150 bin daha fazla kolluk personeline eğitim verilmesi planlandığı belirtildi. Açıklamada, kadına karşı işlenen suçlarla ilgili soruşturmaların daha önce polis karakollarında görevliler tarafından yürütüldüğü bildirilirken, Ocak 2020 itibariyle yeni kurulan birimlerde eğitimli personel tarafından soruşturma yapılmaya başlandığı kaydedildi. 6284 sayılı Kanun kapsamına giren ancak sadece adli bir olay olarak değerlendirilen tehdit, hakaret vb. Yeni kurulan birimlerde olaylarla ilgili uygulamaların titizlikle ele alındığının da altı çizildi.

Koruyucu tedbir kararı yüzde 48, önleyici tedbir kararı yüzde 71 arttı

Eğitimli kolluk kuvvetleri tarafından doldurulan “Kadına Yönelik Şiddet ve Kadına Yönelik Olay Kayıt Formu” doğrultusunda risk analizlerinin artık daha etkin bir şekilde yürütüldüğünü vurgulayan açıklamada, şiddet mağdurlarına yönelik koruyucu tedbir kararının yüzde 48’i, 6284 sayılı Kanun kapsamında geçen yılın aynı dönemine göre bu yılın 9 ayında. Uygulayanlara yönelik önleyici tedbir kararının yüzde 71 arttığı belirtildi.

Acil durumlarda 42 bin 802 kadın KADES’e ihbar etti

Açıklamada, kadınların acil durumlarda yardım alabilecekleri Kadın Acil Destek (KADES) uygulamasının İçişleri Bakanlığı tarafından 2018 yılında hizmete açıldığı belirtilirken, şu ana kadar 536 bin 291 kişinin uygulamayı indirdiği, 42 Acil durumlarda uygulama üzerinden bin 802 kadın ihbar etti. Ayrıca açıklamada, şiddet mağdurları ve sivil toplum kuruluşlarının sosyal medyadan yaptığı ihbarları kolluk kuvvetlerinin takip ederek anında müdahale ettiği kaydedildi.

Kadın cinayeti yüzde 29 düştü

Söz konusu açıklamaya göre, alınan tedbirler çerçevesinde 2020 yılının dokuz ayı ile bir önceki yılın aynı dönemine göre kadın cinayetlerinde yüzde 29, kadın cinayetlerinde ise yüzde 42 azalma olduğu bildirildi. bu yılın Eylül ayına ve bir önceki yılın aynı dönemine göre. Açıklamada ayrıca Birleşmiş Milletler (BM), Uyuşturucu ve Suç Bürosu 2018 verilerine göre, dünya ortalamasında 1 milyon kişiye düşen kadın cinayeti sayısında Avrupa kıtasının ortalama 13,7’sinin Türkiye olduğunu belirtti. 3.8 ortalama.

Yılsonuna kadar 81 ilde elektronik kelepçe yaygınlaştırılacak

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan “Pilot Uygulama İşbirliği Protokolü” çerçevesinde Adalet Bakanlığı Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan “Elektronik İzleme Merkezi” ndeki sistem Ceza ve Tevkifevleri Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Ankara, Antalya, Bursa Açıklamada, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Adana olmak üzere 15 ilde polis ve jandarma sorumluluk alanlarında elektronik kelepçe uygulamasının uygulandığı hatırlatıldı. , Aydın, Eskişehir, Denizli, Malatya, Mersin, Samsun, Sakarya ve Trabzon, Aile Mahkemeleri hakimlerinin verdiği kararlara göre, şiddet mağdurlarının mağdurlara yaklaşıp yaklaşmadıklarının izlenmesinin mümkün olduğu belirtildi. şiddet ve bir ihlal varsa, mağdur ve failin cihazlarına uyarı gönderilebileceğini söyledi. Söz konusu ihlalin devamında, izleme merkezindeki görevlilerin ilgili kolluk kuvvetlerine bildirilerek ihlali işleyen faile müdahale ettikleri kaydedildi.

182 vakada elektronik kelepçe uygulandı

Söz konusu uygulama kapsamında bugüne kadar 182 vakada elektronik kelepçe kullanılırken Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulan “Elektronik İzleme Merkezi” nde 57 vakanın aktif olarak takip edildiği vurgulandı. Ayrıca İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde (GAMER) kurulacak yeni izleme merkezi ile 2020 yılı sonunda elektronik kelepçenin ülke geneline yayılacağı belirtildi.

Mevlüt Hasgül

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi