İstanbul Sözleşmesi ‘iptal’ emri

İstanbul Sözleşmesi ‘iptal’ emri
05:00 - Temmuz 15 2020 Çarşamba

AK Parti’nin önceki gece yapılan MYK toplantısında, İstanbul Konvansiyonu dört saat masaya yatırıldı. Edinilen bilgiye göre, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtümüş toplantıda İstanbul Konvansiyonu hakkında detaylı bir sunum yaptı. Bu sunumun ardından söz alan üyelerin çoğunluğu sözleşmeden çekilme hakkındaki görüşlerini dile getirdi. MYK üyelerinin çoğunluğu sözleşmedeki bazı ifade ve maddelerin Türk aile yapısı ve ahlaki değerlerine aykırı olduğunu belirtmiştir. Toplantıya katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de sözleşmenin feshi ile ilgili görüşlerini dile getirdi.

ÖRNEK VERİLEN DİĞER ÜLKELER

Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve AK Parti Grup Başkan Yardımcısı Mehmet Muş da dahil olmak üzere bazı isimler sözleşmede toplantıdan ayrılmanın doğru olmayacağını savundu. MYK üyelerinin bir kısmı da sözleşmeyi orta yoldan bırakmak yerine ‘niyet beyanı’ ile hangi maddelerin uygulanmayacağını belirlemelerini istedi. Dört saatlik bir tartışma sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan MYK üyelerine yapılan sözleşme hakkında ayrıntılı bir rapor verdi. Cumhurbaşkanı, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasının bazı ülkeler tarafından terk edildiğini ve bazı ülkelerin yüksek mahkemelerinin sözleşmeyi iptal ettiğini hatırlattı. Erdoğan, sözleşmenin hazırlanması, imzalanması ve içerdiği raporun yanı sıra sözleşmeden çekilen Bulgaristan, Hırvatistan ve Macaristan’dan da alıntılardan alıntı yapıyor. Bu ülkelerin geri çekilme nedenlerinin sözleşmede eşcinselliği teşvik eden ifadeler olduğunu bildirdi. Erdoğan, bu değerlendirmeden sonra raporun dile getirdiği Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinden çekilmesi gerektiğini söyledi.

CAYMA TEKNİK BİLGİLERİ

Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu, uluslararası bir sözleşmeden nasıl çekileceğine ilişkin teknik detayları da açıkladı. Buna göre, Cumhurbaşkanı’nın herhangi bir işlem yapmadan sözleşmeden çekilme yetkisine sahip olduğu belirtildi. Çavuşoğlu, “Sözleşme ile ilgili hükümlerin Bakanlar Kurulu tarafından yapılacağı belirtiliyor. Bakanlar Kurulu’nun yetkisi bugün Başkan’a geçtiğinden, Başkanlık kararnamesi ile yapılan sözleşmeden çekilmek mümkün olabilir. Ancak niyet beyanı adı verilen bir yöntem de vardır. Türkiye, ilgili kurumlara mektup yazma niyet beyanını açıklayabilir. Sözleşmeden çekilmeden hangi konulara katılmadığını ilan edebilir. ”

KAZANÇLAR GERİ OLMAMALIDIR

MYK’da sözleşmeden çıkarken, Türkiye’nin görüşünün kadın hakları ve bu sözleşmeye dayalı kanunlardaki kazanımların üzülmemesi için gerekli düzenlemelerin yapılacağı ifade edildi.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi