İçişleri Bakanlığı valiliklere ‘Doğru İrtibat Bilgileri’ konulu genelge gönderdi

İçişleri Bakanlığı valiliklere ‘Doğru İrtibat Bilgileri’ konulu genelge gönderdi
15:12 - Eylül 24 2020 Perşembe

Bakanlık, 81 il valiliğine “İrtibatların doğru bilgilendirilmesi” hakkında genelge gönderdi.

Genelgeye göre, koronavirüs teşhisi konulan kişiler, temasları hakkında eksik veya yanlış beyanlarda bulunursa tedavi edilecek.

Bu kişiler, Türk Ceza Kanununun 206 ncı maddesi kapsamında üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılabilir.

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “İrtibatların doğru bilgilendirilmesi” konusunda genelge gönderdi. Genelgede, evde izolasyona alınan koronavirüs tanısı veya teması olan kişilerin Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen izolasyon şartlarına uymasını sağlamak için “Dolgu Çalışmaları Takip Kurulları” kurulduğu hatırlatıldı.

Daha önce illere gönderilen genelgeler ile tecrit şartlarını ihlal eden veya izolasyon şartlarını İl Salgın Kontrol Merkezleri bünyesinde sağlama imkanı bulunmayan kişilerin tecrit işlemlerinin tamamlanması kararı, alınan önlemlerin sağlanması için Salgınla mücadele sahada etkin bir şekilde uygulanmaktadır. Verildiği hatırlatıldı.

Genelgede mevcut aşamada koronavirüs teşhisi konulan hastalar bazı durumlarda eksik bilgi verdiler (ekonomik kaygılar nedeniyle özel sektörde çalışan muhataplar hakkında doğru bilgi vermemek gibi); Bazı durumlarda, fiilen temas halinde olmayan kişilerin (örneğin, farklı nedenlerle kamu personeline irtibat halinde bildirimde bulunulması) muhatap kişi olarak bildirildiği tespit edilmiş ve aşağıdaki önlemlerin alınması istenmiştir.

İl / İlçe Hıfzıssıhha Kurulları, koronavirüs teşhisi konulan hastaların irtibat kişileri hakkında yaptıkları eksik veya yanıltıcı veya doğru olmayan beyan / bildirimlere karar verir ve bu tür fiillere karışanlar hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 206. maddesi kamu görevlisine yalan beyanda bulunur. Resmi belge verme yetkisine sahip olan, bulunan kişi üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasına çarptırılır ”.

Vali / Kaymakamlar uygulamada herhangi bir aksaklığa neden olmayacak olup, yanlış, eksik ve yanıltıcı beyanların tespiti halinde Genel Hijyen Kanunun ilgili maddelerine göre idari işlem yapılacaktır.

Ceza fiilleriyle ilgili olarak Türk Ceza Kanununun 206 ncı maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacaktır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi