Havadaki sınır değerler aşıldı, uzmanlardan uyarı geldi

Havadaki sınır değerler aşıldı, uzmanlardan uyarı geldi
12:00 - Aralık 7 2020 Pazartesi

İzmir ve Ege genelinde gündüz ve gece hava sıcaklığı farkının arttığı bu günlerde, rüzgarın olmamasından kaynaklanan basınç farkı nedeniyle hava kirliliği sorunu yaşanıyor. Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı Hava Kalitesi Endeksi verilerine göre; Havadaki 10 mikrometreden küçük çaplı partikül madde (PM10) değerlerinin tüm Ege şehirlerinde Kasım ayı başından bu yana bazı saatlerde sınır değerleri aştığı, birçoğunda ortalamanın sınırların üzerinde olduğu görülmüştür. değer.

Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Levent Bilir, en önemli önlemin çevre dostu enerji kaynaklarına yönelmek, enerjiyi verimli ve ekonomik kullanmak olduğunu söyledi.

Dr. Levent biliyor, “İzmir ve Ege, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı için büyük potansiyele sahip. Ege bölgesinin toplam enerji tüketimi sadece rüzgar potansiyelini kullanarak daha fazla enerji üretebiliyor. İzmir, Türkiye’nin güneş kapasite oranı İkinci ilin en yüksek alanı Jeotermal ve biyogazdan Elektrik üretimi için de büyük bir potansiyelimiz var Biyogazda 1 ay boyunca yaklaşık 2.500 evin tüketimine eşit potansiyele sahip olan İzmir’de çöpten enerji seçeneği de olmalıdır. Temiz enerji kaynakları kullanılırsa hava kirliliği sorunu kendiliğinden çözülecektir ”dedi.

Ege Bölgesi, Kasım ayı başından beri hava kirliliği ile karşı karşıya. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ülke genelindeki istasyonlardan elde edilen değerleri anlık olarak yayınladığı “Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı” verilerine göre; Ege’de birçok istasyon raporunda insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olan partikül madde (PM10) limit değerlerinin defalarca aşıldığı görüldü. 1 Kasım’dan 7 Aralık’a kadar Ege’deki ölçüm istasyonlarının saatlik verilerine göre; PM10 miktarının sınır değerlerini birçok kez aşması dikkat çekiciydi. Sınır değeri, 50 mikrogram / metreküp olması gereken 24 saatlik ortalama PM10 değerleri, saatlik ölçümlere göre en yüksek, İzmir Alsancak’ta 488.87, Çiğli’de 386.78, Güzelyalı’da 360.56, Şirinyer’de 248’dir. Bayraklı’da 57, 264,15, Gaziemir’de 211,52, Karşıyaka’da 206,95 ve Bornova’da 156,89.

PM10 değerleri saatlik en yüksek Afyon’da 325,69, Aydın’da 325,69, Balıkesir’de 473,32, Balıkesir merkez (MTHM) istasyonunda 420,91, Denizli Merkezefendi, Denizli Bayramyeri’nde 433,13 oldu. Manisa’da 329,25, 70,17 ve Muğla’da 209,52 olarak kaydedildi. 1 Kasım – 7 Aralık arasındaki dönemin 24 saatlik ortalamasına bakıldığında, 50 sınır değeri olan Afyon, Balıkesir, Denizli, İzmir Alsancak, Gaziemir, Şirinyer ve Muğla’da PM10 miktar oranının aşıldığı görüldü. .

Partikül madde nedir?

Partikül madde (PM), havada asılı katı ve sıvı partiküllerin bir karışımından oluşan yaygın bir hava kirletici olarak bilinir. Hem kısa hem de uzun vadede partikül maddeye maruz kalma, solunum, kardiyovasküler hastalıklar, astım atakları, solunum bozuklukları ve akciğer kanseri ölümlerinde artışa neden olur. Dünya Sağlık Örgütü, ‘PM10’ için yıllık sınır değerini 20 mikrogram / metreküp ve 24 saatlik sınır değerini 50 mikrogram / metreküp olarak belirlemiştir.

Peki çözüm önerileri nelerdir?

Dr.Levent Bilir, hava kirliliğinin önlenmesi için rüzgar, güneş, jeotermal ve biyogaz kaynaklı doğalgaz ve enerji kaynaklarının kullanımının artırılması gerektiğini belirtti. Bunun için çeşitli teşvik programları hazırlamanın devlet için faydalı olacağını belirten Bilir, “Plansız kentleşme ve özellikle göç alan şehirlerde nüfus artışına bağlı olarak yeşil alanların azalması açısından da olumsuz etki yaratıyor. hava kirliliği. “Sorun yaratabilecek boyutlara ulaşmada bir faktördür.”

Meteorolojik faktörlerin de olumsuz etkiyi artırdığını kaydeden Levent Bilir, “Kirlenen havanın yüksek basınç etkisiyle yükselip dağılamadığı için zehirli gazların ve partikül maddenin yere çöktüğü görülüyor. Fosil yakıtların yanmasıyla birlikte, karbondioksit, karbon monoksit, azot oksit, kükürt dioksit ve partikül kirleticiler, bilinçsiz yakıt kullanımı ve kalitesiz kömür, merkezi sistem binaları doğal gaza geçiş imkanı ile hala tercih edilen, yetkili kişilerce yakılmaması gibi faktörler kişiler ve bacalarda filtre sistemi olmaması da bunu artırmaktadır.

Uzmanlar, hava kirliliğini azaltmak için neler yapılması gerektiğini açıkladı:

“Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak, yüksek kalorifik değere sahip kaliteli yakıtları tercih etmek ve daha az hava kirliliğine neden olmak, SO2 ve partikül madde oluşturmadığı için jeotermal enerji kullanımını artırmak, sıcak su için güneş enerjili ısıtma sistemlerini tercih etmek üretim, binalarda ısı yalıtımı yapmak, Ortam sıcaklığını gereğinden fazla yükseltmeyerek kalitesiz yakıt kullanımından kaçınmak, kaloriferleri eğitimli kişilerce yakmak, periyodik bakımları yaptırmak, bacaları zamanında temizlemek, kömür depolarını ve daireleri ısıtmak doğalgaz dönüşümünün sağlanması, şehirdeki yeşil alanların genişletilmesi, enerjinin verimli ve ekonomik kullanılması. “

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi