Giresun ve Trabzon’un ekmek kavgası

Giresun ve Trabzon’un ekmek kavgası
13:00 - Kasım 29 2020 Pazar

Çavuşlu ekmeğinin ustaları, Vakfıkebir ekmeğinin Vakıfbekir’den Çavuşlu’ya gelen bir çırak sayesinde ortaya çıktığını iddia ederken, Vakfıkebir’in ustaları Çavuşlu ekmeğinin Vakıkebir’den Çavuşlu’ya giden bir usta sayesinde ortaya çıktığını kaydetti.

“Benzerlik aynı, özellikler farklı”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Görele Belediye Başkanı Tolga Erener, “Yaklaşık 2,5 yıldır yaptığımız girişimler neticesinde Çavuşlu ekmeğinin Coğrafi işaretini aldık. Bu konuda il komşularımızın bu ekmeğin kendilerine ait olduğunu iddia etmeleri söz konusu değildir. Çünkü Vakfıkebir ekmeği bizim de değerimiz. Çavuşlu ekmeği ise 300-400 yıllık bir geçmişe sahiptir. Ekmeğimiz maya ile yapılır, tadı ve saklama süresi açısından Vakfıkebir ekmeğinden farklıdır. Ancak, her iki ekmeğimizde de baş tacımızdır. Bu iddiaları temelsiz buluyorum. Bir süre önce iki vilayet arasında kolbastı tartışması vardı. Ama Bulancak hobide farklı, Trabzon Kolbastı farklı. “Bütün bu farklılıklar bizim kültürel zenginliğimizdir.”

“Çırak geldi, usta gitti, Çavuşlu ekmeğinin sırrını öğrendi”

Çavuşlu ekmeğinin ustalarından Aydın Göral, Çavuşlu ekmeğinin tarihte Vakfıkebir ekmeğinden daha yaşlı olduğunu vurgulayarak, “Dedelerimize göre Vakfıkebir’den bir kişi Çavuşlu’daki fırınlardan birinde çırak olarak çalıştı. Yıllar sonra Vakfıkebir’de Çavuşlu ekmeği yapılmaya başlandı. Sonraki yıllarda adını Vakfıkebir ekmeği olarak değiştirdi. Bu nedenle çırak olarak geldi ve usta olarak gitti ve ekmeğimizin sırrını öğrendi ”dedi Can Tahmaz, “Çavuşlu ekmeğimiz olarak tek rakibimiz biziz. Küçük bir kasaba olabilir ama yüzyıllara dayanan bir idari merkezdir. Çavuşlu, Osmanlı döneminde önemli bir yönetim merkeziydi ve Çavuşlu ekmeğinin tarihi, bu yıllar “.

“Çavuşlu ekmeği, Vakfıkebir ekmeğinin bir taklididir”

Vakfıkebir Fırıncılar Derneği Başkanı Davut Kutoğlu, Çavuşlu ekmeğinin ancak Vakfıkebir ekmeğinin bir taklidi olabileceğini belirterek, “Vakfıkebir ekmeği 2 yıl önce coğrafi işaret olarak tescillenen bir markadır. Bu tür ekmekler Çavuşlu’da da yapılıyor ama tabir uygunsa taklit ediliyor. En iyi vatandaşlarımız bunu değerlendiriyor. Çavuşlu sadece bu ekmek işini iyi yapıyor ve Vakfıkebir’de kalite elde ediliyor. Vakfıkebir ekmeğinin 200 yıllık bir geçmişi vardır. Bildiğimiz kadarıyla 1930’larda Vakfıkebirli bir usta, Çavuşlu’da esnaf olarak çalıştı. Vakfıkebir’den biri orada fırın açmışsa bu onun Çavuşlu ekmeği olduğu anlamına gelmez. Ekmeğimiz maya ile yapılır ve uzun süre bayatlamaz. Her bölgenin kendine has özellikleri vardır. “Bu özelliklerine göre coğrafi işaret alabilir, ancak Vakfıkebir ekmeğinin özellikleri ve kriterleri ile coğrafi işaret alamazsa, sadece bir taklit olur.”

Ahmet Bilge – Bekir Öztürk

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi