Gayrimenkul sektörü için yeni düzenleme

Gayrimenkul sektörü için yeni düzenleme
11:12 - Ekim 14 2020 Çarşamba

Gayrimenkul Sektörüne yönelik Gayrimenkul Ticareti Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin ilgili tarafların yanı sıra sektör temsilcilerinin de görüş ve katkıları alınarak hazırlandığını anlatan Bakan Pekcan, düzenlemenin gayrimenkulde hizmet kalitesinin artırılmasına yönelik olduğunu vurguladı. faaliyetler, haksız rekabetin ortadan kaldırılması ve kayıt dışılığın önlenmesi. Pekcan, yönetmeliğin gayrimenkul faaliyetlerinin adil rekabet koşullarında kolay, hızlı ve güvenli bir ortamda yürütülmesini hedeflediğini, sektörün daha kaliteli hale getirerek sağlıklı bir işleyişe sahip olacağını belirtti. Pekcan, 2019 yılında yaklaşık 2 milyon 400 bin gayrimenkul satışı yapıldığını, bu satışların kayıtlı ekonomik değerinin yaklaşık 390 milyar TL olduğuna dikkat çekti.

“Ülkemizde gayrimenkul satışlarının yüzde 50’si gayrimenkul işleri üzerinden yapılıyor ve 60 binden fazla gayrimenkul işi yapan işletme var. Ancak kayıt dışı faaliyetler nedeniyle bu rakamın daha fazlasının gayrimenkul alım satımına aracılık ettiği tahmin edilmektedir. Yapmış olduğumuz düzenleme ile sektörü yakından takip ederek şeffaf, hesap verebilir ve tescilli bir gayrimenkul sektörü oluşturmayı ve haksız rekabeti ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. “

Tescilli ve nitelikli gayrimenkullerin kapıları açılıyor

Pekcan, halihazırda yetki belgesi almak için faaliyet gösteren gayrimenkul işletmelerine verilen geçiş döneminin 31 Ağustos’ta sona erdiğini hatırlatarak, ruhsatsız gayrimenkul faaliyeti yapılamayacağını, ayni tasarrufta bulunanlara idari yaptırım uygulanacağını kaydetti. izinsiz emlak. Pekcan, daha önce bir işyerinde birden fazla gayrimenkul işletmesinin faaliyet göstermesine rağmen bunlardan sadece birine yetki belgesi verildiğini hatırlatarak, bundan böyle aynı işyerinde faaliyet gösteren tüm işletmeler için ayrı yetki belgesi düzenleneceğini belirtti. Bakan Pekcan, bu sayede hem iş hem de sözleşmeli iş ilişkisinin takip edileceğini, sektördeki tüm aktörlerin dokümante edileceğini ve sektörde faaliyet gösterenlerle ilgili net veriler elde edileceğini ifade etti. Gelişmiş emlak piyasası olarak Türkiye’de bulunan ülke örneklerinin gayrimenkul faaliyetlerinde iyi eğitilmiş, gerekli beceri ve iş tecrübesine sahip kişilerin ustalıkla yürütüleceğini vurgulayan Pekcan, “Bundan böyle yeni bir gayrimenkul şirketi en az 100 saat olacak Emlak işinde açılmak ve mezuniyet statüsüne göre eğitim almak Gayrimenkul danışmanlığı en az 12 ay veya 6 ay olmalıdır.En az 100 saat mesleki eğitim almamış ve mesleki tecrübesi bulunmayanlar Gayrimenkul işyeri açabilme.Ayrıca, gayrimenkul işyeri sahipleri ve şirket yetkilileri, 5. seviye mesleki yeterlilik sertifikası ile ve 4. seviye mesleki yeterlilik sertifikası ile gayrimenkul sektöründe sigortalı olanlar ile faaliyet gösterme yükümlülüğüne sahip olacaktır. Böylelikle sektördeki işgücünün kalitesine önemli katkı sağlanacak ve tüketiciler daha iyi alabilecektir. kalite servisi “

Hizmet ücreti limiti etkin bir şekilde denetlenecek

Pekcan, 2018 yılında alım satım komisyonculuğunda hizmet bedeli üst sınırının yüzde 4 olarak belirlendiğini, kiralama komisyonculuğunda ise aylık kira bedeli olarak belirlendiğini hatırlatan Pekcan, son iki yıldır emlak işletmelerinin ücretlendirmeye başladığını söyledi. Vatandaşlara ek hizmet veriyormuş gibi davranarak hizmet bedellerinin bu sınırların üzerinde olduğunu ve bu durumun kesinlikle buna izin verilmeyeceğini vurguladı. Pekcan, “Gayrimenkul alım satım komisyonculuğunda yüzde 4 olan hizmet bedeli üst sınırı, kiralamada aylık kira bedeli olarak uygulanan hizmet bedeli üst sınırı etkin bir şekilde denetlenecek ve idari yaptırımlar uygulanacaktır. Vatandaşlarımızdan bu limitlerin üzerinde hizmet bedeli toplayan emlakçılara ve bu uygulama belgelerinde ısrar eden işletmelerin yetkilendirmeleri iptal edilecek ”dedi.

Bakan Pekcan, bunun hizmet kalitesinin artmasına ve tüketici şikayetlerinin önlenmesine katkı sağlayacağını, mevzuata uygun faaliyet göstermeyen işletmelerin sektörden arındırılacağını söyledi.

“Yanıltıcı tüketici reklamlarını durdurun”

Gayrimenkul ticaretine yönelik ilanlar ile ilgili düzenlemelerin ilk kez yapıldığını anlatan Pekcan, yetki belgesi olmayan işletmelerin reklam sitelerine üye olamayacağını kaydetti. Pekcan, yetki belgesi numarasının tüm ilanlarda yer almasının ve yetki belgesinde işletme adı veya unvanının kullanılmasının zorunlu olacağına işaret etti. Bakan Pekcan şu değerlendirmelerde bulundu:

“Emlak ilanlarında, taşınmaz üzerinde eksik veya yanlış bilgi veya mülkün harita üzerinde yerinin işaretlenmesi gibi yanıltıcı bilgilere yer verilmeyecektir. Bakanlığımız bu yükümlülüklere uymayan işletmelere idari para cezası uygulayacaktır. Öte yandan, işletmelerin gayrimenkul satış ilanlarının yayınlandığı ilan siteleri, yetki belgesi olmayan işletmelerin üyelerini yapamayacak, ilanlar ile ilgili istek ve şikayetleri etkin bir şekilde sonuçlandıracak ve iletecektir. Bakanlık duyuruları ve üyelikleri ile ilgili ihtiyaç duyulan tüm bilgiler. Vatandaşlarımızın ticari faaliyet kapsamına girmeyen mülklerinde herhangi bir kısıtlama yoktur, bu ilanlar eskisi gibi yayınlanmaya devam edecektir. Yapılan düzenlemeler sayesinde izinsiz ve aldatıcı reklamlardan kaynaklanan haksız rekabet ve tüketici şikayetleri önlenirken, izinsiz ticari faaliyetler Bakanlık tarafından takip edilecek ve cezalandırılacaktır. “

“Yetki belgesi ile ilgili süreçlerde dijitalleşmenin artırılması ve bürokrasinin azaltılması”

Pekcan, Bakanlığın bugüne kadar yaptıkları tüm düzenlemelerde olduğu gibi ticaretle ilgili tüm süreçlerde bürokrasiyi azaltmak için büyük çaba sarf ettiğini, yetki belgelerinin düzenlenmesi ve yenilenmesinde bürokratik süreçlerin azaldığını belirtti. Pekcan, “Hem belediyeler hem de il ticaret müdürlükleri tarafından iki ayrı işyeri kontrolü yapılırken, bundan böyle ruhsat verilmeden bu kontrol sadece belediyeler tarafından yapılacaktır” dedi.

Yetki belgesi ile ilgili tüm işlemlerin Bakanlığın internet sitesi üzerinden ulaşılabilen Emlak Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS) üzerinden yapılacağını aktaran Pekcan, “İl müdürlüklerimiz entegrasyonlar sayesinde başvuruları hızlı bir şekilde tamamlayacak. ilgili tüm kurumların mevcut elektronik sistemlerini sağladık; Ayrıca vatandaşlarımız bu sistem üzerinden bir gayrimenkul işletmesinin yetki belgesine sahip olup olmadığını sorgulayabilecek. Böylelikle daha kolay, daha hızlı, daha güvenli ve şeffaf gayrimenkul sektörünün temelleri atılmış olacak ”dedi.

Gayrimenkul ticaretine konu hizmetlerin çerçevesi çizilir

Pekcan, taşınmazlara ilişkin alım, satım ve kiralama hizmetleriyle birlikte verilebilecek hizmetlerin çerçevesinin yönetmelikle çizildiğini belirterek, sektörde en çok talep edilen konu, tapu ve kadastro müdürlükleri, vergi olduğunu belirtti. ofis müdürlükleri, belediyeler ve diğer kurumlar. Yönetmeliğe eklenen hüküm ile bilgi ve belge alma taleplerinin karşılandığını sözlerine ekledi.

Emin Kuvat

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi