Ermenistan Başbakanı Paşinyan Alman gazetesine konuştu

Ermenistan Başbakanı Paşinyan Alman gazetesine konuştu
18:00 - Ekim 4 2020 Pazar

Bild Gazetesi Muhabiri Ronzheimer, toplantının Ermenistan’ın başkenti Erivan’daki Başbakanlık resmi konutunda gerçekleştiğini, Başbakan Paşinyan’ın görüşme boyunca gergin ve uykusuz olduğunu ve cepheden gelen kayıplardan endişe duyduğunu belirtti.

Nikola Paşiny, “Dağlık Karabağ uluslararası hukuka göre Azerbaycan’a ait, ancak bölgede çoğunlukla Ermeniler yaşıyor. 1992’de BM ve AGİT’ten bu yana arabuluculuk yapmaya çalışıyor. Şimdi Azerbaycan’da durum tamamen tırmandığı için, Türkiye yeniden ele geçirmek istiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteğiyle bölge “ifadelerini kullandı.

Paşinyan, “Dünya Ermenistan yerine Donald Trump’tan ve korona enfeksiyonundan bahsediyor – bu sizi rahatsız ediyor mu?” Belki de Dağlık Karabağ sorununda Suriye’den paralı askerlerin ve teröristlerin ortaya çıkmasının nedeni budur “dedi. Bunu nasıl anlarsınız sorusuna yanıt veren Paşiny,” Dağlık Karabağ ile savaşmak için ve Azerbaycan tarafında Türkiye tarafından Ermenistan’a karşı savaşçılar kiralayın transfer edildi. Sanırım artık bu sadece yerel bir güvenlik sorunu değil. küresel gündemin ayrılmaz bir parçasıdır. Çünkü burada uluslararası açıdan önemli olan üç nedenden dolayı. önce dediğim gibi Suriye’den gelen teröristler Dağlık Karabağ’la savaşmak için Türkiye tarafından kiralanıyor ve Ermenistan naklediliyor. İkincisi, Türkiye ordusu bu sürece dahil oluyor. bu, Türkiye’de olduğu gibi bu bölgelerde olduğu gibi, Akdeniz, Ortadoğu ve Libya’daki diğer faaliyetleri de kapsıyor ”dedi. Paşiny, ardından 100 yılı Türkiye’nin 1915 sonbaharında önemli üçüncü önemli neden olan” Ermeni soykırımı ” “Güney Kafkasya bölgesine döndüğüne inandığını iddia etmeye devam ediyor.

“Garip bir iddia”

Dağlık Karabağ’ın uluslararası hukuk açısından Azerbaycan’a ait olduğu ve BM’nin de kabul ettiği sorusuna yanıt veren Paşinyan, “Bu gerçekten garip bir iddia. Tarihsel olarak, Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi, Sovyetler Birliği’nin kurulduğu sırada Azerbaycan’ın bir parçası oldu. Bu, Sovyetler Birliği kurulduğunda Stalin’in keyfi bir kararının sonucuydu. Sovyetler Birliği’nin çöktüğü döneme dönersek, Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi’nin, tıpkı Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasıyla bağımsızlığını kazandığını görebiliriz. Bu, Sovyetler Birliği’nin mevcut yasalarına ve anayasasına uygun olarak yapıldı. Öyleyse Azerbaycan, Sovyetler Birliği’nden nasıl bağımsız olabilir ama Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi’nden bağımsız olamaz? Pek çok insan Sovyetler Birliği’nin artık var olmadığını iddia edecektir. Peki, Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi bağımsızlığını kazandığında Sovyet Azerbaycan’ı da yoktu. Yani Dağlık Karabağ Azerbaycan’ın bir parçasıysa, Azerbaycan Sovyetler Birliği’ne aittir.

“102 Nolu Rus askeri üssü Ermenistan’da”

Paşinyan, Alman gazetecinin “Rus ordusu size yardım edebilir mi” sorusuna şu cevabı verdi:

“102 Nolu Rus askeri üssü Ermenistan’da. Ortak bir hava savunma sistemimiz var. Bu sistemle ilgili antlaşma, bu silahlı kuvvetlerin hangi durumlarda Ermenistan’ın güvenliği için de kullanılabileceğini açıkça belirtmektedir. Sözleşme belirli durumları şart koşmaktadır. Bu davalar ortaya çıkarsa, Rusya’nın sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getireceğinden eminim. “

Paşinyan, “Erdoğan’la barış görüşmelerini hayal edebiliyor musunuz?” Sorulduğunda, “Olanları terör saldırısı olarak sınıflandırıyorum. Ve bir terör saldırısı olduğunda, her ülke için birinci öncelik elbette kendi güvenliğini savunmak ve ona göre hareket etmektir. “Şu anda meşgulüz.”

Paşinyan’dan itiraf gibi cevap: “Aynı teknolojik kapasiteye sahip olmayabiliriz”

Paşinyan, “Azerbaycan’ın kullandığı ileri teknoloji silahlara karşı şansınız var mı?” Sorusuna itiraf gibi bir cevap verdi. Nikol Paşinyan, “Ermenistan’ın ve Ermeni halkının kendilerini savunmaya kararlı olduğuna inanıyorum. Ürettiğimiz yüksek teknoloji ekipmanlarımız var. Aynı kapasiteye sahip olmayabiliriz. Ancak bu teknolojileri nefsi müdafaa için geliştirmeyi planlıyoruz “dedi.

“Net bir duruş bekliyorum” açıklamasını şu şekilde sonlandırdı: “Uluslararası toplum bu davanın jeopolitik önemini doğru değerlendirmiyor, Viyana Yakınlarında Avrupa Türkiye’yi beklemelisiniz.”

Mehmet Koca

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi