Enerjide çevresel tarife: YETA

Enerjide çevresel tarife: YETA
10:00 - Temmuz 3 2020 Cuma

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yerli ve yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmek ve çevre bilinci yüksek vatandaşları yenilenebilir enerjiye yönlendirmek için geliştirilen Yeşil Tarife uygulaması hakkında değerlendirmeler yaptı. Dönmez, “Biliyorsunuz, yeşil tarife çalışması yasası Şubat ayında parlamentoda geçti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu da ilgili yönetmeliği yayımladı ve tarifenin altyapısı hazırlandı. Yeni tarifeyi YETA olarak adlandırmak istiyoruz, aynı zamanda yenilenebilir tarife veya yeşil tarife olarak da okuyabilir. Böylece, ‘Sadece yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriği kullanmak istiyorum’ demek isteyen tüketicilerimiz ve vatandaşlarımız onlara özel bir fatura ve özel bir tarife düzenlenecek. Amacımız bu işlemleri Ağustos ayına kadar tamamlamaktır ve şimdi müşteriye Ağustos ayı ile birlikte bir seçenek sunmak istiyoruz ”dedi.

YETA kullanan evlere ve işletmelere sertifikalar verilecek

Yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmek ve yaygınlaştırmak için YETA tarifesini kullanarak ev ve işyerlerine sertifika vereceklerini açıklayan Bakan Dönmez, “Örneğin, bir işletme veya ev YETA’dan yararlanırsa, onlara özel sertifikalar vermeyi planlıyoruz. ”

“YETA’yı kullanmak istiyorum” demek yeterli.

YETA’nın zorunlu bir tarife olmadığını açıklayan, sadece bu tarifeyi geçmek isteyen vatandaşlar geçecek, Bakan Dönmez, “YETA tarifesine gitmek isteyen vatandaşlar için elektrik tedarik şirketlerine gidip ‘Ben bu tarifeyi geçmek istiyorum ‘. Bu talepten sonra geçenlerin faturaları bu tarife göre düzenlenir. Diyelim ki elektrik tedarik şirketi ile 1 yıllık bir anlaşma yaptınız, bu tarifeden ayrılmayı talep edene kadar bu tarifeyi kullanacaksınız. Bununla ilgili detayları daha sonra açıklayacağız ” dedi.

Yeşil enerji daha pahalı

Bakan Dönmez, bir bakanlık olarak tüm faaliyetlerinde çevrenin korunması ve geliştirilmesinin ana hedefi olduğunu vurguladı:

“Hükümetimizin ve vatandaşlarımızın çevre duyarlılığı, elektrik üretimi ve tüketiminde de yeni seçenekler yarattı.

Lisanssız üretimin önündeki engelleri kaldırarak vatandaşlarımıza kendi elektriğini üretme fırsatı sunduk. Günümüzde 6.500 MW’a yaklaşan lisanssız kurulu gücümüz ile bireysel ve kurumsal kullanım ölçeği hane halkından sanayiye, tarımdan işletmelere genişlemiştir.

Tüketim açısından, bu duyarlılıkları göz önünde bulundurarak YETA’daki çalışmalarımızı sonuçlandırdık. Maliyet biraz yüksek olabilir. Ancak yenilenebilir enerji sektörüne verdiğimiz destek ve teşviklerle yatırım maliyetlerindeki düşüş zaman içinde fiyatlara da yansıyacaktır. Maliyetlerin düşmesi ile YETA zaman içinde cazip hale gelecektir.

2002 yılında yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi yüzde 26 civarında iken bugün bu sayı yüzde 50 civarındadır. İnşallah, her yıl en az 1.000 MW güneş ve rüzgar kurulu güç devreye alma hedefimizle bu oranı daha da artıracağız.

Amacımız yenilenebilir enerji yatırımlarında süreklilik sağlamak ve hem üreticiye hem de tüketici tarafına maliyet avantajı sunmaktır. ”

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi