Enerji Bakanı Dönmez: ‘Ürettiğimiz gaz, ithal edeceğimiz gazdan daha ekonomik olacak’

Enerji Bakanı Dönmez: ‘Ürettiğimiz gaz, ithal edeceğimiz gazdan daha ekonomik olacak’
16:00 - Ağustos 22 2020 Cumartesi

Türkiye’nin ilk derin sondaj gemisi Fatih, Karadeniz Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mehmet Fatih Dönmez’de keşfedilen 320 milyar metreküp doğalgaz rezervinin ardından Han’ın türbesini ziyaret etti. Bakanlar başlayamaz, ziyaretten sonra Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfi açıklamasını buldu.

“Adını taşıdığı padişaha yakışan büyük bir keşif yaptı.”

Türbe ziyaretinin ardından konuşan Bakan Dönmez, “Bildiğiniz gibi dün Cumhurbaşkanımız müjdeli bir haber verdi. Fatih Sultan gemimizin türbeyi ziyaret ederek İstanbul’u fetheden büyük padişahın adını taşıdığını bir kez daha antık. Gemimiz Fatih, adını taşıdığı padişaha yakışacak şekilde büyük bir keşif yaptı. Fatih gemimiz denizdeki doğal kaynakları ortaya çıkarmak için bir fetih operasyonu yaptı. Biz neşeli ve mutluyuz. Bu mutluluğu bizlerle paylaşan herkese şükranlarımızı sunarız ”dedi.

“Bu keşifle ithalatımızda ciddi bir düşüş bekliyoruz”

Sabır ve inanç gerektiren uzun soluklu bir iş olduğunu belirten Dönmez, “Çok şükür 2 yıl önce 2 gemimizle 9 derin sondaj yaptık ve bu sondajlardan birini keşifle sonuçlandırdık. Bu anlamda büyük bir başarı olarak gördüğümüzü söyleyebiliriz. Bu işi yapan tüm çalışanları tebrik ediyorum. Türkiye’nin 2023’ten biri, dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisi arasında yer almayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için en önemli gelişmelerden biri, enerjiye olan dışa bağımlılığımızı azaltmak, hatta sıfırlamak için adımlar atmamız oldu. Bu keşif, bu yoldan gitmek için en büyük araçlarımızdan biri olacak. Hazine ve Maliye Bakanımız da açıkladı. Olumlu yöne en büyük katkıyı sağlayacak unsurlardan biri de cari açığın azalması. Son 10 yılın ortalamasına baktığımızda petrol ve doğalgaza ödediğimiz bedel yaklaşık 40 milyar dolar. Cari açığa baktığımızda ise yıllar içinde değişse de zaman zaman 40-50 milyar dolar zaman zaman 20 milyar dolara geriledi. Dolayısıyla cari açığın en büyük etkenlerinden biri enerji ithalatı gibi görünüyor. Bu keşifle ithalatımızda ciddi bir düşüş bekliyoruz ”dedi.

“Önümüzde 6 bin kilometrekarelik bir alan daha var”

Bakan Dönmez, doğalgazlı sahanın umut verici olduğunu belirterek, “Bu alan gelecek vadeden bir alan. Bu bizim ilk keşfimiz. Yaklaşık 250 kilometrekarelik bir alana karşılık gelir. Yaklaşık 14 ay önce bu çalışmalara başladığımızda 2 bin kilometrekarelik bir alanda çalıştık. Şimdi önümüzde 6 bin kilometre kare daha var. Arkadaşlarımıza güveniyoruz. Hızlı bir planlama ile bu 6 bin kilometrekarelik alanın yeni sismik verilerini elde etmek için çalışmalara hızla başlayacağız. Ayrıca arama ile sonuçlanan alanda yeni tespit kuyuları açarak orada rezervin sınırlarını belirleyeceğiz. Bir yandan, Batı Karadeniz’de bulunan gazın kıyıya ulaştırılması için boru hatlarının planlamasını hızlandırmamız gerekiyor. Cumhurbaşkanımız dün de 2023 yılında bu gazı vatandaşlarımıza ulaştırmak için bir hedef belirledi. Tüm ekibimiz bu hedefe ulaşmak için çok çalışıyor. “Arama çalışmalarına başlayacağız ve şimdi keşifle sonuçlanan 250 kilometrekarelik alanda arama kuyuları açarak rezervin sınırlarını belirleyeceğiz.”

Bakanın 2023’te gerçekleşeceğini temsilen bir başka hayal daha gerçekleşecek, “İnşallah Türkiye ilk nükleer santral ünitelerini devreye alır. Son 18 yılda doğalgaz altyapısının iyileştirilmesi konusunda ciddi çalışmalar yapıldı. sadece 5 büyük ilde doğalgaz var, şimdi 81 ilin tamamında doğalgaz kullanıyoruz. 65 milyon insanımızın doğalgaza ulaştığı günümüze kadar yüzde birini kendi kaynaklarımızla üretiyorduk. ” keşif. ”

“Ürettiğimiz gaz, ithal edeceğimiz gazdan daha ekonomik olacak”

Bakanların devamı konuşmaya başlamıyor, “Hem kendi, hem de ithalat yoluyla ürettiğimiz doğalgaz tedariğimizi her gün doğalgazdan Türkiye’ye rekabete açık ulusal ve uluslararası oyuncularda rekabet edecek, sonunda başta Türkiye vatandaşlarımız olmak üzere Çok daha ekonomik fiyatlar ile bu tipte kullanabilecekleri altyapıyı oluşturduk. Sadece doğalgaz ve elektrik ticareti açısından Türkiye’de değil, özellikle Güneydoğu Avrupa’da da aşırı merkez olmayı hedefliyoruz. Azerbaycan’dan Türkiye’ye sadece İran’dan geliyor, Rusya’dan değil.Belki Doğu Akdeniz’de keşifler olacak, bu kadar gazın geldiği yerde rekabet olmaması mümkün değil. Rekabet her zaman tüketiciyi destekliyor. Yakından bakmakta fayda var. Önümüzdeki günlerde dünyada doğalgaz ve petrol piyasalarındaki gelişmeleri takip edip değerlendirin.Malların bol olduğu yerlerde fiyatların kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz. bugün üreteceğimiz gazın ithal edeceğimiz gazdan daha ekonomik olacağını söyleyebiliriz. Vatandaşlarımız bu konuda iyi tezahürat yapabilir ”.

Caner Sönmez

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi