Dünyanın maskesi Türkiye’den çıkıyor

Dünyanın maskesi Türkiye’den çıkıyor
12:00 - Kasım 13 2020 Cuma

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele devam ediyor. Son vaka sayısına göre, dünya çapında virüs bulaşan kişi sayısı 51 milyonu aştı. Uzmanlar, virüse karşı en büyük önlem olarak maske ve koruyucu giysilere işaret ediyor.

Dünyanın tedarik eden ülkeleri yüz maskelerini ve koruyucu kıyafetlerini Türkiye’ye çevirdi. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) rakamlarına göre 2020 Ocak-Ekim döneminde toplam 1,1 milyar dolar ihracat yapıldı.

Tıbbi maskede en yüksek ihracat 20,5 milyon dolar ile Fransa’ya yapıldı. Aşağıdaki ülkeler Almanya 19.7 milyon dolar, Çin 13.3 milyon dolar, Libya 13.1 milyon dolar, İngiltere 12 milyon dolar, Romanya 11.3 milyon dolar, İspanya 8.9 milyon dolar, Kuveyt 8.5 milyon dolar, Hollanda 7.8 milyon dolar ve İtalya 4.9 milyon oldu dolar.

Koruyucu giyimde ilk 10 pazar şu şekilde sıralandı: “ABD 150,6 milyon dolar, Almanya 131,2 milyon dolar, Hollanda 94,7 milyon dolar, İngiltere 85,6 milyon dolar, Kanada 38,4 milyon dolar, İspanya 37,3 milyon dolar. İtalya 34,5 milyon dolar, Katar 28,2 milyon dolar, Romanya 22,9 milyon dolar, Belçika 15,9 milyon dolar.

Bez maskelerde en çok ihraç edilen 10 pazar şu şekildedir: “İngiltere 24,9 milyon dolar, Almanya 15,9 milyon dolar, 15 milyon ABD doları, Fransa 6,2 milyon dolar, Hollanda 3,3 milyon dolar, Avusturya 3,2 milyon dolar, İspanya 2,2 milyon dolar, Yunanistan 2.1 milyon dolar, Belçika 2 milyon dolar, Danimarka 1.8 milyon dolar.

“Maske ve koruyucu kıyafet ihracatı yüzde 1147 arttı”

İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, Türk moda sektörü katma değerli üretim, istihdama katkı, ihracat ve her yıl Türkiye’nin net döviz kazancı ile ülkemize dönüş stratejik sektörler arasında olduğunu hatırlattı. Salgın döneminde sektörün hızını, farkını ve potansiyelini ortaya çıkardığını anlatan Gültepe, şöyle devam etti: “Temmuz ve Ekim aylarında aylık ihracat rekorlarımızı yeniledik. Ekim ayında 1 milyar 858 milyon dolar ile en yüksek ihracat hacmimize ulaştık. Ağustos ayında 5 yılın ardından ilk kez en çok ihracat yapılan sektör olduk. 10 aylık ihracatta geçen yılın sadece yüzde 5,8 gerisindeyiz. Önümüzdeki iki ayda açığı kapatacağımızı ve 2019’da 17,7 milyar dolara ulaşacağımızı öngörüyoruz. Salgın ve küresel pazarların üç aydır kapanmasına rağmen başarıda maske ve koruyucu kıyafet ihracatımızın payının altını çizmem gerekiyor. başardık. Yaklaşık 14 milyar dolarlık konfeksiyon ihracatımızın 1,1 milyar dolarını 10 ayda maske ve koruyucu giyim ihracatından elde ettik. Orana baktığımızda bu miktar 10 aylık ihracat gelirimizin yüzde 7,9’una denk geliyor. 2019 yılının aynı döneminde sadece 88,1 milyon dolar olan maske ve koruyucu kıyafet ihracatımızda yüzde 1147 artış kaydettik. 1,1 milyar dolarlık gelirimizin 829 milyon dolarını koruyucu giysilerden, 173,5 milyon dolarını medikal maskelerden ve 96,3 milyon dolarını bez maskelerden kazandık. “

“İHKİB iştiraki Ekoteks, maskelerin uygunluk testlerini gerçekleştiriyor”

Mustafa Gültepe, İHKİB’in de bu konuda sorumluluk üstlendiğinin altını çizerek, maskelerin koruyucu özelliğe sahip olması için gerekli standartları karşılaması gerektiğinin altını çizdi. Gültepe, İHKİB iştiraki EKOTEKS Laboratuvarı’nda maske ve diğer koruyucu giysilerin uygunluk testlerini yaptıklarını bildirdi.

“İhracat için hibe şartının bir an önce kaldırılacağını umuyoruz.”

Salgın öncesinde Türkiye’de sınırlı sayıda maske ve koruyucu kıyafet üretimi yapıldığını belirten Gültepe, ülkemizde ve dünyada talebin patladığını, birçok firmanın maske üretimine başladığını bildirdi. Gültepe, “Türk moda sektörünün maske ve koruyucu kıyafet üretiminde hız ve dönüşüm kabiliyetini gördük. İlk günlerde manuel üretim kısa sürede yerini tam otomatik makinelere bıraktı. Yeni üretim hatları ve hatta fabrikalar hızla kuruldu. Bürokrasi maalesef sektörün hızına yetişemedi. Kumaş maske ihracatına geç başladık. Öte yandan ihracatta hibe ihtiyacından dolayı birim maliyetlerimiz artarak rekabet gücümüzü zayıflattı. Süreç daha hızlı ilerleseydi ve hibe gereksinimi ile rekabet gücümüz zayıflamasaydı bugün 1,1 milyar dolardan değil 2,5 – 3 milyar dolardan bahsediyor olurduk. Toplam kapasite üzerinden kesin bir rakam vermem mümkün değil ama talebin çok üzerinde bir üretim var. Devlet Malzeme Ofisinin depoları bağışlarla dolu. Hibe şartı, salgının ilk aşamalarında bir anlam ifade ediyordu. Sektör bu dönemde sorumluluğunu çoktan yerine getirdi. Sektörün hızını yavaşlatan ve rekabet gücünü azaltan bu uygulamanın bir an önce kaldırılmasını temenni ediyoruz. “

“Türkiye maskeli ve koruyucu giysiler Avrupa’nın lider ülkesi olabilir”

Mustafa Gültepe, salgının ilk evrelerinde olduğu kadar olmasa da önümüzdeki yıllarda maske ve koruyucu kıyafet talebinin devam edeceğinin altını çizdi. Sektörün bu alana daha fazla ağırlık vermesi gerektiğini vurgulayan Gültepe, “Mart ayından itibaren ülkemizdeki yatırımları ve üretim kapasitesini de hesaba katarsak, Avrupa’da lider ülke olmamıza bir engel olmadığını söyleyebilirim. Geçmiş yıllarda çok düşük olan bu ürünlerin ihracatında yaşanan hızlı artışın, Dördüncü Plan’da belirlediğimiz 33 milyar dolarlık hedefe daha hızlı ulaşmamıza yardımcı olacağına inanıyorum. Elbette bu ürün gruplarında tasarımın ve markalaşmanın gücünü kullanmamız gerekiyor. Şimdiye kadar tasarım konusunda verilen teşvikler için hükümete teşekkür ediyorum. Sektörün tasarım altyapısını korumak bizim için çok önemli. Bu nedenle işten çıkarma yasağının iki ay daha uzatılmasını ve tasarım teşvikleri kapsamında mevcut tasarımcı istihdamına destek olmaya devam etmesini istiyoruz. “Dedi.

Ali Canberk Özbuğutu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi