Dosyaları ‘futbolda şike’ davasından ayrılan 5 sanık hakkında karar

Dosyaları ‘futbolda şike’ davasından ayrılan 5 sanık hakkında karar
19:00 - Aralık 30 2020 Çarşamba

4’ü tutuklu 107 sanığın FETÖ’nün ‘futbolda şike’ soruşturmasında komplo kurduğu gerekçesiyle İstanbul 23.Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada, 5 sanık hakkında sadece ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ için yargılandı ve yargılama sürecini uzatmak için bu sanıkların dosyalarını tahsis etti.

Dosyaları ayrılan sanıklar Mehmet Baransu, Ali Fuat Yılmazer, Ali Çelik, Nazif Aktaş ve Orhan Erdemli hakkında açılan dava sonuçlandı. İstanbul 23.Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, derdest sanıklar Orhan Erdemli ve Nazif Aktaş ile avukatları hazır bulundu. Sanıklar Mehmet Baransu, Ali Fuat Yılmazer ve Ali Çelik duruşmaya SEGBİS üzerinden bağlandı.

Mahkeme başkanı, sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Mehmet Baransu ve Ali Çelik hakkında ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ gerekçesiyle başka davalar olduğunu belirtti. Sanık Orhan Erdemli hakkında soruşturma dosyası bulunduğunu belirten mahkeme başkanı, Nazif Aktaş hakkında aynı suçtan dava veya soruşturma yapılmadığını belirtti.

İki sanık için 15 yıl hapis

Duruşma savcısı, duruşmalar arasında açıkladığı mütalaasını tekrar ettiğini kaydetti. Savcı, sanıklar Mehmet Baransu, Ali Fuat Yılmazer ve Ali Çelik’in ‘silahlı terör örgütüne üyelik’ nedeniyle başka davaları bulunduğunu belirterek, davanın düşürülmesini talep etti. Savcının görüşüne göre sanıklar Orhan Erdemli ve Nazif Aktaş’ın ‘silahlı terör örgütüne üye olmaktan’ 7,5 ila 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Sanık Ali Fuat Yılmazer, savcının mütalaasına katıldığını belirterek, beraatini veya davanın reddini talep ettiğini söyledi.

Sanık Mehmet Baransu, “Hem fikre katılıyorum hem de beraatımı istiyorum. “Davanın reddedilmesinden ziyade beraatımı talep ediyorum.”

“Hukuku bir silah olarak kullanmak istediler”

Duruşmada savunmasını yapan tutuksuz sanık Orhan Erdemli, “1994 yılında bu yapı bir açılışa girdi ve dışarıdan insanlarla çalışmaya başladı. Ancak 2012’de militanlaşmaya başladılar. Nurullah Albayrak ABD’ye giderek Fetullah Gülen’den vekalet aldı. Bana ‘Gülen adına bir daha dava açmayacaksınız’ dediler. 2014’ten sonra açmadım. Bunlar acımasızca saldırıyor. Fetullah Gülen’e gidip davaları takip etmediğimi söyleyerek şikayet ettiler. Durumu Mustafa Özcan’a anlattım. 2012’den sonra kurumlara kendileri avukat atamaya başladılar. 90 dava açtım. Bize baskı yapıyorlardı, ne kadar davanız olduğuna dair bir rapor istiyorlardı. Hukuku bir silah olarak kullanmak istediler ”.

Sanık Nazif Aktaş, savunmasında 30 yıldır avukat olduğunu, örgüte üye olduğu için kendisine ceza istenmesinin üzüldüğünü ve hakkında tutuklama kararı çıkmasına rağmen tutuklanacağını belirtti. .

Sanıkların savunmasının tamamlanmasının ardından sanıkların avukatları beraatle ilgili taleplerini dile getirdi. Mahkeme başkanı davanın karara bağlanacağını söyleyerek sanıklardan son sözlerini istedi. Son sözleri sorulan sanıklar, beraatlerini talep etti.

3 sanığın davasına red, 2 sanığa hapis cezası

Davayı sonuçlandıran mahkeme heyeti, sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Mehmet Baransu ve Ali Çelik hakkında ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ gerekçesiyle devam eden davalar olduğu gerekçesiyle davanın suçun kendi bünyesinde kaldığı gerekçesiyle reddedilmesine karar verdi. tekrar eden bir suçun kapsamı.

Sanık Nazif Aktaş ‘silahlı terör örgütüne üye olmaktan’ yargılanmasına rağmen mahkeme, eyleminin ‘silahlı teröriste bilerek ve isteyerek yardım’ suçu kapsamında olduğuna dikkat çekerek 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. örgüt, silahlı terör örgütü içinde hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte ‘.

Sanık Orhan Erdemli ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan yargılanmasına rağmen mahkeme, eyleminin ‘silahlı teröriste bilerek ve isteyerek yardım’ kapsamında olduğu gerekçesiyle 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. hiyerarşik yapıya dahil edilmeden organizasyon ‘. sol arka.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in 35 yıldan 85 yıla, kapatılan Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’ya 35 yıldan 78 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İddianamede, aralarında eski polis şefi Ali Fuat Yılmazer ve dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mutlu Ekizoğlu’nun da bulunduğu diğer sanıklardan farklı suçlardan hüküm giymeleri istendi.

İrem Demir

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi