Dolandırıcılar tarafından en çok kullanılan bu yönteme dikkat edin

Dolandırıcılar tarafından en çok kullanılan bu yönteme dikkat edin
11:12 - Ağustos 12 2020 Çarşamba

Eskişehir’de uzun yıllar telefon tamircisi ve satıcısı olan Korkmaz Sönmez, cep telefonu kullanıcılarının IMEI çoğaltmasına karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Özellikle döviz kurlarındaki ciddi artışların ardından cep telefonu satın almak isteyen kullanıcılar yurt dışından getirilen telefonları veya ikinci el telefonlarını tercih etmeye başladı. Cep telefonu sektöründe çalışan kimi kötü niyetli satıcılar ise özellikle yasadışı yollarla ülkeye getirilen telefonlara farklı şekillerde edindikleri IMEI’leri ekliyor. Diğer kullanıcıların telefonlarından kopyalanan IMEI’ler telefonun bir süre sonra kapanmasına ve telefonun kullanılamaz hale gelmesine neden olur. Özellikle ikinci el telefon tercih eden vatandaşların titiz davranmaları ve satın alacakları telefonlar için IMEI sorgulaması yapmaları önerilir.

“Piyasada bulunan eski telefonların IMEI numaralarını kullanıyorlar”

Piyasadaki bazı satıcı ve firmaların eski telefonların IMEI numaralarını kullanarak telefon satmaya çalıştıklarını belirten Korkmaz Sönmez, telefonlarını gözle görülür şekilde bırakan kullanıcılardan IMEI numarasının çalındığını vurguladı. Pek çok vatandaşın bu durumun mağduru olduğunu vurgulayan Sönmez, “Döviz kurundan dolayı telefonlarda ikinci el vardı. Bu nedenle insanlar yurt dışından hem yasal hem de yasadışı cihaz getirmeye başladı. Yasadışı cihazlar için de IMEI gereklidir. Bu nedenle bilgisayar korsanları veya şirketler, piyasada bulunan eski telefonların IMEI numaralarını kullanır. Daha sonra mevcut telefon sayısı azalınca vatandaşlar akıllı telefonlarında görünür bıraktığı için IMEI numaralarını çalmaya başladılar. Haftada en az 4-5 kez bu sorunu yaşayan müşterilerimiz var. Bu müşteriler ‘hattım kapanıyor’ diyerek bize geliyorlar. Elbette, önce Bilgi Teknolojileri Sisteminden IMEI’yi kontrol ediyoruz. Burada da IMEI’lerin kopyalandığını ve başka telefonlarda kullanıldığını görüyoruz. “Yurt dışından getirilip bin liraya ucuza satılan bu telefonlar, IMEI kopyalaması nedeniyle çok sayıda vatandaşa zarar veriyor.”

“Kutular atılsa bile IMEI’nin silinmesi gerekiyor”

Cep telefonu kullanıcılarının IMEI numaralarını başkalarıyla paylaşmaması gerektiğini söyleyen Korkmaz Sönmez, telefon kutusu dışında görünen IMEI numarasının gizlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Telefon arızalarında güvenilir tamircilerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Sönmez, şunları söyledi:

“Bundan kaçınmanın da birçok yolu var. Öncelikle IMEI numaranızı kimseyle paylaşmamalısınız. Banka şifrenizi paylaşmadığınız gibi, IMEI’yi de paylaşmamalısınız. İkinci yol, sıfır cihaz alındığında, IMEI numarasının kutunun dışına yazılmasıdır. Bu numara kapalı tutulmalıdır. Bu kutular atılsa bile IMEI’nin silinmesi gerekir. Diğer bir durum, IMEI’nin cihazınızı götürdüğünüz tamirhanelerde kopyalanmasıdır. Bu numara kötü niyetli kişiler tarafından çalınabilir. Bunu önlemek için, ya yetkili servisleri ya da güvendiğiniz tamircileri seçmelisiniz. ”

“Yasal yolları kullanırlarsa, bir süre beklerler, ancak daha kesin bir çözüme ulaşırlar.”

Sorun yaşayan kullanıcıların hukuki yollara başvurmaları gerektiğini ifade eden Korkmaz Sönmez, bazı kullanıcıların telefon mağazalarına giderek yeni bir IMEI talep ettiğini söyledi. Telefonlardan talep edilen veya alınan IMEI’lerin çalınabileceğine vurgu yapan Sönmez, “Telefon kapalıyken önerebileceğimiz tek çözüm en yakın polis karakoluna gidip Siber Suçlar Birimlerinden yardım istemek. Adliyeye giderek suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Bunlar elbette uzun süren süreçlerdir. İnsanlar bu işlemle uğraşmamak için bize geliyorlar ve telefonlarına bir IMEI numarası atanmasını istiyorlar. Bunu yaparak, yanlışı yanlışla düzeltmeye çalışırlar. Bu kesinlikle yapılmaması gereken bir şey. Yasal yolları kullanırlarsa biraz beklerler ama daha kesin bir çözüme ulaşırlar ”.

Şevket Can Cikot – Abdullah Guclu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi