Diyabetin nedenlerinden en önemlisi hareketsiz yaşam

Diyabetin nedenlerinden en önemlisi hareketsiz yaşam
21:30 - Haziran 4 2019 Salı

Pankreasta bulunan ve insülin yapımını gerçekleştiren beta hücrelerini tahrip eder. Bu durum Tip 2 diyabetin yüzde 90’nını meydana getirir. Tip 2 yetişkinlerde daha sık görülür. Fakat hareketsiz yaşam ve yanlış beslenmeden kaynaklı olarak Tip 2 diyabet, ergenlik çağındaki çocuklarda da görülmeye başladı. Şeker hastalığı 10 ila 15 yıl hiç belirti vermeden ilerleyebilir. Bu döneme doktorlar gizli şeker adını verir.

Uzman Dr. Nesriye Demirel, gizli şekerin ancak tokluk kan şekerinin ölçülmesi durumunda anlaşılacağını çünkü açlık kan şekerinin normal seyrettiğini belirtti. Hastalığın erken dönemi olan gizli şeker zamanında alınan tedbirlerle diyabet önlenebilir, kontrol altına alınabilir.

Hayat Tarzı Değişikliği ile Diyabet Önlenebilir

Dr. Demirel, kendinde gizli şeker olduğu tespit edilen kişilerin yaşamlarında yapacakları bir dizi değişiklikle diyabet oluşumunu yüzde 50 önleyebileceğini, bunun yüzde 5 oranında zayıflama ve günde yarım saatlik yürüyüşle başlanarak sağlanabileceğini belirtti. Teknolojinin gelişmesi insanların yaşam tarzını değiştirdi. Dr. Demirel’e göre vasıtalar ve teknolojiyle birlikte internetin hayatımıza girmesi hareketsizliği beraberinde getirdi. Sofra kurmayı, yemek yapmayı terk eden insanlar telefonlardan hazır yemek sipariş etmeye başladı. Sipariş hazır yemeklerin yağlı olması obezite ve diyabeti tetiklemektedir. Dr. Demirel, yaşam tarzını değiştirerek egzersizli, az tuz tüketimli, sağlıklı beslenme programlı ve sporlu hayatla diyabeti durdurmanın mümkün olduğunu vurgulamaktadır.