Dışişleri Bakanlığı’nın Fransız Senatosuna yanıtı

Dışişleri Bakanlığı’nın Fransız Senatosuna yanıtı
11:12 - Kasım 26 2020 Perşembe

25 Kasım 2020’de Fransız Senatosu’nun Dağlık Karabağ ihtilafına ilişkin aldığı karara ilişkin Bakanlığın açıklamasında, Fransız Senatosu’nun dün Dağlık Karabağ ihtilafına ilişkin aldığı karar, uluslararası hukukun en temel ilkelerinin göz ardı edilmesinin bir örneğidir. iç politika hususları için hukuk, meşruiyet ve adalet. bir örnektir. Türkiye ile ilgili gündeme getirilen temelsiz iddiaları tamamen reddediyoruz. Fransız Senatosunun kararının AGİT Minsk Grubu tarafından yürütülenlerin tarafsız eşbaşkanları olması gerektiği şu ana kadarki sorunlara çözüm üretememesi, bunun ne kadar önyargılı olduğunun açık bir göstergesidir “denildi.

Ermenistan’ın önce Tovuz’da ardından Yukarı Karabağ’da sergilediği saldırı ve provokasyonlara Azerbaycan’ın yanıt verdiğine ve yaklaşık 30 yıldır işgal altında bulunan topraklarının kurtarılmasıyla toprak bütünlüğünün yeniden sağlandığına işaret edilen açıklamada, yapılmıştır:

“Esasen Azerbaycan’ın bu alandaki sonucu BM kararlarına da yansımış, Fransa’nın eşbaşkanlığını yaptığı Minsk sürecinde tescil edilmiş ancak gerçekleşmemiş hakların somutlaştırılmasıdır. Çünkü ilgili BM kararları, Ermenilerin işgal altındaki Azerbaycan topraklarından derhal ve kayıtsız şartsız geri çekilmesi Senato’nun Azerbaycan’ı işgalden kurtardığı kendi topraklarından çekilmesi çağrısı, herhangi bir mantıkla açıklanamayacak gülünç, önyargılı ve gerçekçi olmayan bir anlayışın tezahürüdür. Fransa’nın sorunun çözümüne gerçekten katkıda bulunma kabiliyetini sınırlayan gerekçelendirme.Fransız hükümeti, kararın son zamanlarda Fransa’da tekrar kabul edilemez bulacak unsurlar içerdiğini görürken, Türkiye’nin şaşırtıcı bir düşündürücü olmadığı saplantısını yansıtıyor. Türkiye’nin yakın yurt dışı hakkı, Fransa’da hukukun yanında alınan ilkeli duruş ve e önyargının meşruiyeti ve nesnel olarak algılanması; Geçmişe veya ilgisiz konulara aşırı derecede hatalı referanslardan kaçınmak, ilişkilerimizin güvenliği için temel bir gerekliliktir. Yaklaşık 30 yıldır devam eden Azerbaycan-Ermenistan ihtilafında gelinen aşamada, Fransa’nın doğru sonuçlara vararak bölgenin istikrarı için yapıcı bir tavır alacağını umuyoruz. Bunun için var olan gerçeklerden yola çıkarak uluslararası hukuka uygun kalıcı bir çözüme ulaşmak için çaba sarf etmek yeterli olacaktır. Türkiye, bir çözüm oluşturmak için bu çatışmanın bölgesel barışına ve istikrarına katkıda bulunmanın sürdürülebilir bir yolu olarak, ilk onyıllarda Fransa gibi diğer ortaklarla birlikte çalışmaya hazırdır. “

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi